„Dominus“-Том Фокс

(издателство“Ибис“,стр.368,ценa 15,90)

9786191571352Божествено чудо или смъртоносна конспирация?

Папа Григорий XVII, прикован към инвалидна количка от години, провежда тържествена литургия във Ватиканската базилика, когато през портите на храма влиза странник. Неугледният мъж се промушва през тълпата и съвсем спокойно се отправя към олтара. Застава пред сакатия папа и му заповядва да стане на крака.Светият отец изпълнява нареждането и за пръв път в живота си се изправя сам. Новината за чудото се разпространява из целия свят със скоростта на светлината. Всеки се пита: „Кой е този странник?“ Следва поредица от необясними събития, а чудесата продължават да се случват: група слепи деца внезапно проглеждат, споминалата се дъщеря на известен филмов режисьор възкръсва. Кой стои зад всичко това? Подозирайки, че става въпрос за голяма конспирация, журналистът Александър Трекио е твърдо решен да разбере. Но онова, което е на път да разкрие, може да разклати света из основи.

–––––––––––––––-

Рядко чета трилъри,но когато чета такава книга гледам наистина да е хубава.Тази книга се оказа от този тип,още от самото си резюме ме грабна и нямах търпение да я прочета.Книгата от първата страница започва загадъчно и те държи в напрежение до самият и край.Но преди да започна с цялостното ревю на книгата,искам да обърна внимание и на нейният дизайн.Корицата е много хубава и напълно си пасва с историята.Същата снимка я има и в книгата,където е разделена на части.Естествено има и глави,които са цели 80,но са доста кратки и правят четенето по-леко и приятно.Допадна ми също,че е запазено оригиналното заглавие,както и заглавните части в книгата.

За първи път чета книга на Том Фокс,но доста ме впечатли начинът му на писане и самото пресъздаване на историята.Със сигурност доста проучвания е направил,за да пресъздаде толкова добре Ватикана.“Dominus“ като сюжет леко ми напомни на „Шестото клеймо“ на Дан Браун.Браун ми е един от любимите автори и може би заради това свързвам тази книга с него.

Книгата започва със „странникът“,който се появява по време на тържествената литургия във Ватикана.След неговото появяване започват да се случват странни чудеса-излекуване на слепи деца и болни от рак хора.Но първото и най-голямо събитие е прохождането на папата,който е страдал от някакво заболяване от ранна детска възраст.Нашите двама главни герои са журналистът Александър Трекио и инспекторката Габриела Фиеро.Макар тяхното общо минало,което са имали съдбата отново ги събира при странни обстоятелства.Те се впускат в разплитането на загадката със случващите се „чудеса“ и ще се опитат да разберат каква роля изиграва странника в тях.Но докато се опитват да разнищят случая се въвличат в големи неприятности и рискуват своя живот.Хареса ми смелостта им,която имаха и макар,че осъзнаваха,че рискуват животите си бяха готови на всичко,за да защитят папата от опасността,която го грозеше.През цялото време се надявах,че двамата отново ще се съберат,защото още изпитваха чувства един към друг.С напредването на книгата загадката постепенно се разплиташе и така ме държеше в напрежение до последната страница.Дори за момент не ми беше скучно,всяка страница беше изпълнена  с толкова напрегнати моменти и обрати.

Книгата ни представя мръсните задкулисни игри,които се разиграват във Ватикана.Властта и парите играят главна ключова роля в сюжета.Така авторът се опитва да ни покаже какви конспиративни манипулации  се случват зад вратите на този свещен град.

Интригуващ,загадъчен и изключително напрегнат роман.Това е един от най-добрите трилъри,които съм чела през последните 1-2 години.Пленявате още от самото начало и така до последната страница.Макар краят на книгата да ме остави с много въпроси,някак си бях удовлетворена от отговорът,който се даде.Ще завърша със следното изречение:Чудеса се случват,стига да вярваш в тях.

*Благодаря на издателство „Ибис“,че ми предоставиха възможността да прочета тази страхотна книга.

*Ако искате да ме последвате във Facebook,заповядайте в моята страница https://www.facebook.com/My-books-are-My-world-1919042501653298/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s