„Сезонът на злополуките“-Мойра Фоули-Дойл

(издателство „Егмонт“,стр,288,цена 12,90)

Сезонът на злополуките е част от живота на 17-годишната Кара, откакто се помни. Всяка година към края на октомври се случва нещо – семейството на Кара става необяснимо податливо на инциденти. Когато това време наближи, те прибират ножовете надълбоко в шкафове, покриват острите ръбове на масите и изключват електрическите уреди… но злополуките ги следват навсякъде.
Защо са така прокълнати? И как могат да се спасят? Кара започва да задава въпроси и дълбоко пазените семейни тайни изплуват на повърхността. А тази година сезонът на злополуките ще счупи нещо повече от кости…

–––––––––––––––––––

Книгата ме привлече първо със заглавието си „Сезонът на злополуките“,звучи толкова тайнствено и загадъчно,та дори и леко страховито.А както неведнъж съм казвала аз обичам такива книги,в които трябва да се разгадае някаква мистерия или да се открие нещо.И просто нямаше как да не я добавя в списъка си за четене.Ако можех да опиша книгата с една дума,то щеше да бъде странна (в добрия смисъл),защото в нея има доза загадъчност,доза вълшебство и доза приказност,и тези ѝ елементи и предават една цялостна завършеност.Това е дебютен роман на авторката и като такъв се е справила повече от прекрасно.Съчетала е в него една много добра и специфична история,прекрасни герои и уникална атмосфера.Книгата се чете много леко и бързо,буквално за няколко часа.Харесвам книги,които те поглъщат още от първата страница и те карат да четеш още и още от тях.И да вметна само,че ако харесвате книгата „Ние,лъжците“ съм убедена,че ще харесате и тази. : )

В книгата се запознаваме с Кара и нейното семейство,което от доста дълги години по едно и също време,в края на октомври преживяват злощастни инциденти,довели до фатален край някои от членовете на семейството.Но този сезон ще бъде различен,защото Кара е твърдо решена да открие причината за злополуките и да ги спре веднъж завинаги.Веднъж,когато съвсем случайно разглежда нейни снимки Кара забелязва,че на всяка една от тях се вижда познато момиче,с което е била близка в детството си.Тя не вярва,че това си е чиста случайност и решава да открие момичето,което трябва да и даде някои отговори.И от тук нататък читателят ще се впусне в едно приключение изпълнено с тайни и много въпроси,без да знае какъв би могъл да е краят.

tumblr_ntn2yxzwYo1s3q7eyo1_500

В историята освен с Кара се запознаваме със сестра ѝ Алис,доведеният ѝ брат Сам и най-добрата ѝ приятелка Беа.Всеки един от тях беше тотално различен като характер и си имаше своите странности и страхове,но си приличаха по едно-всички имаха тайни.Но същевременно бяха един много сплотен екип.И четиримата ми допаднаха страшно много и ми харесва,че винаги си помагаха и се подкрепяха в трудните моменти.

„Страх ни е от това колко лесно злополуките се превръщат в трагедии.“

Кара ми се стори,че не успя да се открие докрай,винаги премълчаваше това,което искаше да каже,но пък ме впечатли със своята смелост и решителност.

Но пък Беа беше нейна пълна противоположност,въобще не ѝ пукаше за мнението на околните,които я смятаха за странна.Беше много устата и винаги имаше отговор за всичко.

Алис е може би най-сложният образ в книгата,не успях да си изградя цялостно мнение за нея.Мъчно ми стана за случващото се с нея,но въобще не одобрих прекалено слабият ѝ характер,който и пречеше в дадени моменти.

Сам беше много готин и добър,но дълбоко в себе си криеше болка,която в един момент по някакъв начин трябваше да излезе и да изригне.

3.png

„И нека вдигнем чаши за сезона на злополуките, за реката под нас, в която потъват нашите души, за раните и тайните, за призраците на тавана, да пием пак за пътя на реката.“

Освен тайните и мистерията в книгата имаше и доза романтика,която беше поднесена по един доста приятен начин.А и любовната историята си личеше от километри,за да изненада някого. : )

Искам да похваля издателство „Егмонт“ за невероятната корица,която са направили.Напълно си пасва с историята и ми харесва много повече от оригиналната.

„Сезонът на злополуките“ е книга изпълнена с много тайни,въпроси,странности и напрежение.Читателят ще бъде въвлечен в едно вълшебно приключение,което ще го отведе до дълбоко запазени тайни.Горещо ви я препоръчвам,защото ще се насладите на едно леко и приятно четиво !

Благодаря на издателство „Егмонт“ за  предоставената възможност !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s