„Младият Шерлок Холмс“ #1 (Облакът на смъртта)-Андрю Лейн

(издателство „Ибис“, стр.268, цена 11.90)

186092_bНамерението ми за книгата, която държите в ръцете си, бе да разкрие какъв е бил Шерлок Холмс преди Артър Конан Дойл за пръв път да го представи на света. Какъв е бил като тийнейджър? Къде е ходил на училище и кои са били приятелите му? Къде и кога е усвоил уменията, които демонстрира по-късно – логичния ум, бокса и фехтовката, любовта към музиката и свиренето на цигулка? Какво е изучавал в университета? От какво се е страхувал? Обичал ли е някого и ако да – кого? „Облакът на смъртта“ пресъздава наново култовия детектив като брилянтен и симпатичен тийнейджър и в същото време запазва духа на оригиналните книги.

Андрю Лейн

–––––––––––––––––––––––

От дете харесвам разказите за Шерлок Холмс,може би бях на 11-12 години,когато прочетох първата история за него,а тя беше „Баскервилското куче“ (и до ден днешен,тя си остава най-любимата ми история за Холмс). Артър Конан Дойл никога не е споменавал за детството на Холмс или, ако го е правил,то е споделял откъслечни детайли. А сега благодарение на Андрю Лейн имаме възможността да се запознаем с малкият любознателен Шерлок Холмс.Личи си,че авторът е голям фен на прочутият детектив,изучил е много детайлно образът му,както и периодът,през който е живял и изобщо цялата атмосфера,която струи от оригиналните истории за Шерлок.

Книгата е написана много леко и увлекателно,а ѝ както си личи с много страст и желание.Макар да преобладават доста описания авторът ги е написал изключително интересно,така че да не натоварват читателят,а напротив да го накарат да поглъща страница след страница.Включени са и много любопитни факти,които могат да послужат за обща култура на човек- винаги съм харесвала това качество в книгите.Също ми харесаха добре изградените образи,които бяха много реалистично описани и всеки допринасяше за развитието на историята.

В книгата се запознаваме с 14 годишният Шерлок Холмс,който тепърва започва да развива своите дедуктивни способности,да проявява наблюдателност и логична мисъл.Запознаваме се с първите му приятели, с първите трепети на влюбване и най-важното, с първото му разгадаване на убийство.Макар книгата да е предназначена за тийн аудиторията съм сигурна,че книгата ще се хареса на всеки,който обича разрешаването на мистерии и загадки или просто е фен на Шерлок Холмс. : )

img30Действието се развива през 19 век,а годината е 1868г.Шерлок е едва четиринадесет годишен,все още  неопитен, но започващ да развива любознателност към загадките.Наближава лятната му ваканция и той с разочарование разбира, че няма да я прекара при семейството си,а ще трябва да замине и да прекара лятото при своите чичо и леля,за което съществуване дори не е ѝ подозирал.Когато заминава си мисли, че ще изкара най- скучното и отегчително лято през живота си.Но ваканцията му се оказва всичко друго,но не и скучна,когато случайно в гората открива…. труп. Нещо започва да убива хора наоколо,но никой не може да разбере какво е и започва да се надига паника сред хората. Но Шерлок е твърдо решен да разкрие мистерията, а в разгадаването ѝ се включват и новите му приятели. Предстоят куп неочаквани обрати,интересни ситуации и един злодей,който е готов на всичко,за да постигне целта си.

изтеглен файлПриятелите,които откри Холмс се оказаха изключително интересни като характери и забавни,като личности. Мати бе едно много забавно хлапе и постоянно ме разсмиваше с щуротиите,които правеше. А учителят Еймиъс Кроу беше много добре изграден,като образ, а и както се подразбира ще се окаже важен фактор в бъдещото развитие на Холмс.За Вирджиния ми се искаше да науча малко повече,защото твърде рядко присъстваше в историята,но ми хареса,че беше много смела и зряла за възрастта си. Единствено за мен остана загадката с икономката,но се надявам в другите книги, да се разкрие нещо повече за нея.

Книгата изключително много ми хареса със своята интересна и увлекателна история.Беше ми интересно да прочета за първите стъпки на Холмс и как от почти никакви доказателства успя да разкрие една голяма конспирация. В книгата може да очаквате всичко – напрегнати моменти,неочаквани обрати,опасни ситуации и създаването на една легенда. : )

До колкото разбрах поредицата се състои от седем книги,като до сега при нас са издадени две. С нетърпение очаквам  да прочета всички книги от поредицата и да се насладя на приключенията на Шерлок Холмс.

Искрено благодаря на издателство „Ибис“ за предоставената възможност !

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s