„Стъкленият меч“ – Виктория Айвярд

(издателство „Сиела“, стр.572, цена 14,90)

716e5fe67ca8e4d9691a4cdca7eb2676Кръвта на Мер Бароу е червена – червена като на простолюдието. Но уменията й да подчинява електричеството са я превърнали в смъртоносно оръжие, което сребърнокръвният елит иска да впрегне в своите цели.
Кралската фамилия я обявява за измамница, за лъжа. Отрича самата мисъл, че червената и сребърната кръв могат да бъдат равни. Но докато бяга от двореца, Мер открива разтърсваща истина – тя не е единствената от вида си. Мер започва да набира малка войска от други червенокръвни със специални способности, за да ги поведе срещу тираничните им господари.
Това се оказва трънлив път. Трудно й е да избегне опасността да се превърне в същото чудовище като тези, които се опитва да срази. С всеки следващ спасен от кръвожадния взор на новия крал властта на Мер се затвърждава – ала положението й става все по-нестабилно. Дали тежестта на животите, пожертвани в името на бунта, ще я смаже? Или коварството и предателствата са направили сърцето й неподвластно на разкаяние?


„Стъкленият меч“ е едно доста добро и достойно продължение на „Алена кралица“,но няма какво да се лъжем е една идея по – слаба от първата книга. Не ме разбирайте погрешно книгата ми хареса,но сякаш имах по – големи очаквания за нея,защото „Алена кралица“ си беше тотален шедьовър. Авторката отново не изневерява на стила си и отново ни поднася вълнуваща история с много екшън и незабравими моменти,които да ни държат до следващата част.Хубавото на книгата бе,че започна там,където „Алена кралица“ приключи.Защото ако авторката беше решила да ни пренесе в бъдещото и постепенно да ни разкрива събитията от преди това,лично на мен вариантът нямаше да ми хареса.А сега още от първата страница се пренасяме веднага в онзи влак,в който пътуват нашите герои.Книгата не ми допадна толкова много,поради една причина – действието се развиваше много бавно,може би до към 350 страница.Голяма част от сюжета  се развиваше в това Мер и останалите да търсят нови и нови новокръвни. Също така и прекалено дългите описания на моменти ставаха скучни,макар да бяха написани прекрасно.И точно когато бях на ръба да се отегча и изведнъж се случваха някои обрати,които ми спираха дъха и си казвах „Уау,това не може да се случи;Как стана така?“ и определено трябваше да препрочета дадената ситуация,за да я осъзная.Но след тези 350 страници,действието се разви изключително  бързо,обратите следваха един след друг,които бяха особено забележителни.

В „Стъкленият меч“ се запознаваме с едни променени и пораснали герои.Събитията от първата книга неизбежно са дали отражения в тяхната същност,всеки един от тях носеше своите си белези напомнящи за миналото и за бъдещето,което следва.Тук те вече са преборили своите слабости (или поне до някъде) и са изградили силни и непоклатими характери.

b42f6a52e2dc285f560925df7cfa037dЕдна от най- големите промени,естествено бе тази на Мер. Докато в „Алена кралица“ я видяхме ,като едно наивно момиче,то тук я виждаме,като един смел воин,който не вярва в абсолютно никого,дори и в най- близките си хора.Вече е изграден лидер вярващ в своята кауза и в каузата на цял един народ.Макар авторката така обедително да ни я представяше,като силна личност в дадени моменти виждахме онова наранено и несигурно в действията си момиче.Подразни ме егоистичното ѝ поведение към най-близките ѝ хора,които се опитваха да бъдат по- близко до нея.Докато в разгара на войната беше решителна,то в сърцето си таеше болка,която изпитваше при всеки станал жертва на войната.Болка от предателството на човекът,в когото се довери,но научи един ценен урок „Всеки може да предаде всеки“ !

3Както споменах в ревюто си към „Алена кралица“ не успях да си изградя мнение за Кал,но тук във втората част определено успях.Макар да беше наранен и сломен от предателството,постепенно започна да се въздига и да бъде съпричастен в каузата на червените.Заемаше голяма част от историята и определено се разгърна неговият потенциал,като главен герой.През цялото време си личеше колко е наранен от постъпката на брат си,но дълбоко в сърцето си таеше дълбока липса от времената,в които са били близки,което ме накара да го заобичам още повече.Определено ми допадна като герой,както и със смелите си постъпки,които правеше за червените.

„Вярвай на видяното, не на човека.“

Страшно много ми харесаха,както второстепенните герои,така и новите така наречените новокръвни. Новокръвните които се появяват бяха много разнообразни персонажи. Спобностите,които притежаваха бяха изключително интересни,което ги правеше много по – силни от сребърните.Допаднаха ми Гарет, Никс, Кета и най – вече Нани,много се забавлявах с нея.Заедно успяха да изградят страхотен и сплотен екип,готов да се изправи пред всичко.

12659832_10205198930282201_1339034594_nФарли за мен беше олицетворение на съвършеният воин и водач,готова винаги за битка.Определено беше  един от най- силните и интересни герои в книгата.Тук успяхме да разберем и малка част от нейното минало,а ѝ разбрахме,че освен силна и борбена жена,може да бъде крехко и ранимо момиче.А ѝ както се подразбира в следващата част,ще има да ни съобщи една щастлива новина.С Шейд бяха наистина добра двойка и страшно много си ги харесвах.Той също беше интересен герой,може би неговата способност беше една от най- интересните.Доказа се,като един смел млад мъж,готов да защити по всякакъв начин хората,които обича.

Alena_kralica_teaser1Този път Мейвън не присъстваше много в историята,за което се радвам,защото наистина нарани много хора.Но неговото присъствие се усещаше навсякъде в градовете,които посещаваха червените,в обезлюдените къщи,в очите на страдащите хора…

Най-много се радвам,че кралица Елара повече няма да я срещаме.Браво Мер Бароу за постъпката ! : )

„Стъкленият меч“ макар леко да ме разочарова за мен си остава остава една от най – добрите поредици,които съм чела.Харесаха ми напрегнатите моменти и обратите,които преобръщаха играта на 180° .Краят беше така неочакван и ужасяващ,че с нетърпение очаквам и третата част.Ако сте фенове на „Алена кралица“ то „Стъкленият меч“ е едно достойно нейно продължение.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s