„Елизабет е изчезнала“ – Ема Хийли

(издателство Orange Books,стр.336,цена 14,90)

199735_b„Елизабет е изчезнала“ е може би една от най- странните и същевременно прекрасни книги,които съм чела.Не е изпълнена нито с динамика или екшън ,но те докосва по един силен и затрогващ начин,който те кара да се чувстваш привързан към книгата и историята поместена в нея.Като за дебютна книга Ема Хийли се е справила страхотно,написала е книгата много увлекателно и забавно,а ѝ е засегнала може би една от най – ужасните болести „Алцхаймер“.Но описва болестта по един лек начин,който не те натоварва,а напротив да те кара да искаш да четеш още и още от книгата.Страшно много ми хареса главната героиня Мод,която макар и да беше покосена от болестта си оставаше една добра и мила старица,която винаги бе готова да помогне с каквото е необходимо.

Искам да похваля издателството за прекрасната двойна корица,която са направили.Едната корица е заглавната,която виждате,а в другата са поместени мнения за книгата от световни уважавани издания и автори.

А сега без повече излишни приказки,а направо да преминем към историята. : )

collage.jpgВ книгата се запознаваме с 82 годишната Мод,която както споменах страда от „Алцхаймер“.Забравя за броени минути абсолютно всичко –  от това,че си е приготвила чаша чай или препечена филийка, до това да забравя името  на дъщеря си или внучка си.Но едно нещо никога не забравя,а то е че най- добрата ѝ приятелка Елизабет е изчезнала.За да не забравя постоянно разни неща за целта винаги в себе си Мод носи малки цветни листчета,в които да си записва. Толкова са много,че са препълнили чантата и джобовете на дрехите ѝ , а и са разпръснати из цялата къща,на които по – голяма част от тях е написано „Елизабет е изчезнала; Трябва да намеря Елизабет ! „.Но никой  не ѝ вярва,че Елизабет е изчезнала и в отчаянието си Мод решава да предприеме собствено разследване.Започва да звъни на синът ѝ,който между другото е главният заподзрян за изчезването ѝ. Отива до къщата ѝ,дори нахлува в нея,разпитва съседите,стига до там да пусне обява в местният вестник,но всичко това завършва без успех.Елизабет е изчезнала и може повече никога да не я види.

elizabet-e-izcheznala-orange-blog.pngНо изчезването на Елизабет не е единствената мистерия,която трябва да се разкрие.В книгата се развиват две сюжетни линии- едната е тази в настоящето,а другата в миналото,когато Мод е била още ученичка и се случва нещо неочаквано, сестра ѝ Суки изчезва безследно.Семейството ѝ и полицията започват да я издирват,но няма и следа от нея,нито улики,които да подпомогнат за откриването ѝ.Така тези две сюжетни линии вървят паралелно в книгата и в спомените на Мод. Мистерията със Суки лично на мен ми беше малко по – интересна,колкото повече четях,толкова повече бях въвлечена в историята и търсех улики заедно с героите.Макар на моменти и аз да бях объркана,като Мод в нейното разследване вътрешно знаех,че Елизабет е добре,докато при Суки нещата не стояха така.Въпреки всички трудности Мод успява да разбере причината за изчезването на Елизабет,а ѝ си спомня нещо съществено,което довежда до разкриването на престъпление от преди седемдесет години.

Въпреки трудният живот,който води Мод си оставаше добродушната старица,която на моменти и да бе неразбрана,заради обърканото ѝ поведение,бе заобиколена от любящото си семейство,което я обичаше и подкрепяше.С Мод преминах през една емоционална история,изпитах най – различни чувства и съм сигурна,че тази книга ще остане дълбоко в сърцето ми.

„Елизабет е изчезнала“ е една прекрасна,емоционална и затрогваща история.История за загубата,за живота и препятствията,които трябва да преминем.Ако си търсите книга,която да не можете да оставите – то това е вашата.

* Искрено благодаря на издателство Orange Books за предоставената възможност !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s