„Ема“ – Алегзандър Маккол Смит

(издателство „Еднорог“,стр. 368, цена 15 лв.)

20151125_0046„Ема“ е една от най-разпознаваемите класики в световната литература. Тя е дело на една от най-влиятелните жени в литературата,а именно Джейн Остин. Голяма част от критиците казват,че „Ема“ е най-добрата творба на Остин и е нейната „визитна картичка“. Романът през годините има и множество филмови екранизации. Но днес няма да си говорим за „Ема“ на Джейн Остин, а за „Ема“ на Алегзандър Маккол. Преди да премина към ревюто  искам да кажа и няколко думи за „Проекта Остин“.

„Проектът Остин“ е кампания на издателството Harper Collins,в която съвременни автори ще пренапишат 6 от романите на Остин,за да звучат по – съвременно на новото поколение читатели.Като до сега на български за издадени три от романите – „Абатството Нортангър“, „Разум и чувства“ и „Ема“, за което искам да отправя адмирациите си към изд.“Еднорог“, които са решили да издадат поредицата.Благодарение на този проект читателите,които  не си падат по класиките,ще имат възможността да ги прочетат,но в съвременният им вариант.

Да си призная, не съм чела оригиналният вариант на „Ема“ и си нямах  представа с какво се захващам.Но книгата ме изненада доста приятно със своята свежа и забавна история.Чете се много леко и приятно, макар, че е изпълнена с доста описания авторът е съумял да ги напише интересно и не натоварващо.Някои от героите бяха изключително големи образи и напълно ме накараха да се потопя в атмосферата на книгата.

DSC02554йКнигата ни пренася  в едно от малките и китни провинциални градчета в Англия,изпълнено със своите симпатични и гостоприемни жители.Главната героиня Ема е една от онези досадни многознайки,които постоянно искат да се бъркат в живота на хората и винаги смятат,че знаят кое е най – доброто за тях.Тя е богата,красива и умна,свикнала всичко да ѝ се поднася на готово и не оценяваща истинските важни неща в живота.Поради своя си егоизъм не успя да използва своя потенциал докрай ,като личност,защото главно беше заета да пренарежда живота на другите,докато своя го беше оставила на заден план.Беше си изградила собствен свят,в който живееше и не виждаше реалността,която я заобикаляше.Докато един разговор с един от приятелите ѝ не я промени изцяло.Започна да вижда живота по нов начин и силно искаше да се промени,искаше да премахне този си свой егоизъм.Определено Ема беше един от най- интересните характери и герои,които съм срещала в книги някога.

Един от героите,които много харесах беше бащата на Ема г-н Удхаус.Беше много мил с всички,винаги бе готов да помогне на някого и в същото време беше очарователно старомоден по свой си начин. Единственото нещо в него,което не ми допадна беше неговата маниакалност. Тя се състоеше в това,че постоянно се притесняваше за нещо. Притесняваше се примерно,че когато е в помещение с много хора може да се зарази с вирус или когато е на вън може да завали,да се намокри и да се разболее – общо взето г-н Удхаус беше ужасно притеснителен човек.Но пък постоянно  казваше по някои и друг бисер,с което най-вече ме спечели,като например : „ако момичетата продължат да посещават местната гимназия, те чисто и просто ще забременеят“.

Самите ситуации на нагласени срещи,манипулирането на съседи и интригите,които Ема правеше между приятелите си ми бяха изключително интересни и забавни. А комичните ситуации,в които изпадаха някои от героите ме караха буквално да се смея на глас. Хареса ми,че авторът не е прекалил със съвременните елементи в романа,а е запазил атмосферата на оригиналната „Ема“. Също ми хареса,че е пресъздал онзи изтънчен и специфичен хумор,който само англичаните имат. Книгата е изпълнена и с много поуки,които карат читателят да се замисли за живота.

В „Ема“ ще срещнете колоритни и забавни герои,куп комични ситуации и съвсем малка доза драматизъм. А ако сте фенове на Джейн Остин прочете и тази съвременна версия на един от най-големите ѝ шедьоври и съм сигурна, че ще останете приятно изненадани. Нищо друго не ви остава освен да си направите чаша чай,да се настаните удобно и да прочете една съвременна класика.

*Искрено благодаря на издателство „Еднорог“ за предоставената възможност !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s