Аферата „Зелда“ – Филипа Грегъри

(издателство „Еднорог“,стр. 496,цена 19,90)

197853_bФилипа Грегъри е изключително популярна в България със своите исторически романи, а с „Аферата Зелда” доказва, че се справя по същия блестящ начин със съвременен сюжет, който ни държи в напрежение до последната страница. Грегъри чудесно познава отвътре лабиринтите на книгоиздателския бизнес, рекламната машина, включваща безброй интервюта и телевизионни появи, както и безкрайните литературни турнета из различни градове. Сред целия този блясък обаче остава най-важният въпрос – трябва ли писателят да компрометира своята творческа същност, сключвайки сделка с дявола, за да се качи на скоростното влакче на масовата литература за бърза употреба?

Филипа Грегъри е добре позната на читателите,предимно с историческите си романи. Най-вече с поредицата си за Тюдорите. Наричана още „кралицата на историческия роман“ Филипа определено  е един от най-добрите съвременни автори. И именно нейните романи са в основата на един от най-интригуващите и интересни сериали „Бялата кралица“. Но в „Аферата Зелда“ виждаме Филипа в съвсем различно амплоа. В романа няма да откриете добре познатите дворцови интриги,нито крале и кралици, а ще се потопите в напълно съвременна и завладяваща история. С което доказва,че освен с историческите,може да се справи така добре и със съвременните сюжети. Запозната съм със стила на писане на авторката и във времето съм прочела няколко нейни книги. Затова и имах големи очаквания към този роман и за радост,очакванията ми бяха напълно удовлетворени. Книгата ме изненада с нестандартният си сюжет,тук Филипа е по-дръзка от всякога,по – смела и определено доста си е поиграла с въображението си.  Изградила е много добре своите персонажи,всеки носеше своята си харизма и индивидуалният си характер,бяха реалистично представени,както и самата история. В тази съвременна история се разказва за измамата,за изневярата,както към партньора,така и към самия себе си,за предателствата от най-неочакваните хора и за преоткриването към себе си.

Нашата главна героиня Изобел Латимър,която е писателка,пише добри философски романи,уважавана е от всички,печелила е десетки престижни награди. До тук животът ѝ може да ви се струва прекрасен,но не е. Съпругът ѝ страда от частична инвалидност и така Изобел е принудена да се справя сама с всичко. Веднъж по – време на работна среща  с агента си Трой Изобел споделя,че е в затруднено положение и се нуждае от пари. На двамата им хрумва идеята Изобел да напише лековат съвременен роман,който да се хареса на по-голяма част от читателите и да се изстреля нависоко към литературната стълбица. Въпреки,че не е много доволна от това да пише такъв тип литература,тя е готова на всичко,за да излезе от затрудненото положение, в което се намира. Единственото ѝ условие е никой да не разбере,че тя е автор на книгата. Използването на псевдоним не е достатъчно,затова тя и Трой буквално създават нова личност. Създават Зелда Виър,тя е дръзка,секси,ярка,не признава табута и граници – тя е всичко,което Изобел не е. Създават съвършено нов човек,но отприщват нещо,което едва ли са подозирали.

„Понякога да излъжеш боли повече,отколкото да бъдеш излъган“

Последните страници леко ме бяха отчаяли,мислех си,че всичко ще свърши просто така – без надежда за Изобел. Но последната страница направо ме шокира –  тъкмо,когато си се отказал от този възможен край и той се оказва възможен и те хваща неподготвен.

Романът е един вид критика към днешното общество,което оценява повърхностните неща,а отхвърля стойностните. Мнозина копнеят за блясък и лукс,но не осъзнават какво може да стои зад всичко това. Но в същото време книгата разкрива,че всеки човек има нужда понякога от малко промяна,за да бъде различен и удовлетворен от себе си.

В „Аферата Зелда“ ще бъдете въвлечени в един свят на измами,предателства,забранени чувства. Авторката е изградила прекрасна и поучителна история,която на моменти ще ви шокира,ще ви затрогва и ще ви накара да се замислите за истинските и стойностни неща в живота. Защото луксът и парите не са най-важното в живота,а понякога точно те могат да са пътят към ада.

*Искрено благодаря на издателство „Еднорог“ за предоставената възможност !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s