„Разум и чувства“- Джоана Тролъп

(издателство „Еднорог“,стр.352,цена 15лв.)

Print„Разум и чувства“ е една модерна и осъвременена интерпретация на един от най-известните романи на Джейн Остин. Ако не сте запознати с „Проекта Остин“ ето в няколко изречения какво представлява той.

„Проекта Остин“ е кампания на издателството Harper Collins,в която съвременни автори ще пренапишат 6 от романите на Остин,за да звучат по – съвременно на новото поколение читатели.Като до сега на български за издадени три от романите – „Абатството Нортангър“, „Разум и чувства“ и „Ема“, за което искам да отправя адмирациите си към изд.“Еднорог“, които са решили да издадат поредицата.Благодарение на този проект читателите,които  не си падат по класиките,ще имат възможността да ги прочетат,но в съвременният им вариант.

Книгата в този си вид е много приятна и лесна за четене,изпълнена със забавни моменти,безброй хумористични диалози и естествено с малко доза драматизъм. Едно от нещата, с което ме спечели книгата бяха пъстрите и нестандартни персонажи,които изпъкваха през цялото време. Действието се развива в днешно време, като имаше и ретроспекции и от миналото. И тук искам да вмъкна,като лек недостатък (според мен) на книгата е,че авторката е запазила и наблегнала твърде много на нравите и порядките от времето на Джейн Остин,които в 21 в. са остарели и неприемливи. Все пак времената се променят,както и хората – тяхното мислене и изобщо възгледите им за живот. Като изключим това,присъстваха и предмети от нашето време,като – айпод,лаптоп,луксозни модерни коли и др. Историята доста ми хареса,беше ми приятно отново да се потопя в китните провинциални градчета в Англия и да проследя как се развива животът на хората в тях.

Бащата на сестрите Дашуд внезапно умира и заедно със своята майка се оказват в много затруднено положение. Четирите са принудени да напуснат имението,в което живеят и почти без пари са прогонени от доведеният си брат. Но за щастие биват приютени от свой далечен роднина,който им предоставя хубава и уютна къща.От този момент и на четирите им предстои да извървят дълъг път,предстоят им трудни и важни моменти,с които трябва да се справят,трябва да свикнат с новият си начин на живот,както и да видят света през нови очи.

И трите сестри,Елинор,Мариан и Маргарет (Маги) ми станаха симпатични, но разбира се,като всяко младо момиче и те имаха своите проблеми и недостатъци,с които трябваше да се справят.

photocat

– Горката – каза Абигейл на Елинор. – Всичко се струпва на теб. Плащаш си, задето главата ти е на мястото си.

Елинор от първият момент ми стана любимка.Беше най – здравомислеща от цялото семейство и притежаваше изключително силен характер. Единствено тя от цялото семейство я беше грижа как ще се прехранват,как ще плащат сметките и изобщо как ще продължат от тук нататък,докато двете ѝ сестри и майка ѝ не ги интересуваше това. Наложи се да се откаже от обучението си на архитект,за да започне работа. Винаги се стараеше  да разрешава проблемите на всички тях и най-вече на по – малката ѝ сестра Мариан.Единствено в нея не ми хареса това,че постоянно  поставяше нуждите на близките си  пред своите,сякаш бе забравила,че имай свой живот,за който трябва да се погрижи. Най- вече ме впечатли с това,че не позволяваше чувствата да я контролират,а отстояваше себе си докрай.

 – Не ми трябва човек, който да приема, че съм страхотна, защото свиря на китара. Искам някой, който да разбира защо свиря толкова добре и да разбира това, което аз свиря, тъй както аз самата.

Мариан  бе буря от емоции. На моменти ми идваше в повече прекалената чувствителност  и драматизмът,който влагаше в незначителни неща. Имах чувството,че нарочно  постоянно се правеше на жертва,за да получава внимание и съчувствие от околните. Но въпреки това по -един свой си начин ми допадаше. Хареса ми в нея тази нейна страст и отдаденост,която влагаше в музиката или по – точно в свиренето на китара. Към края на книгата Мариан започна да се осъзнава и да се променя,опитваше се вече да не мисли само за себе си и за своите чувства.

Маргарет бе типичната 14 годишна тийнеджърка. Беше изключително импулсивна и постоянно казваше това,което мисли без изобщо да и пука как ще реагират останалите. С нея винаги беше най-забавно и предаваше на историята една по- забавна и цветна страна.

Бел,майка им,не успя да ме спечели,защото като майка и зряла жена трябваше да бъде отговорна към семейството си,а тя изобщо не беше.Не я вълнуваше как ще се издържат,а повече я вълнуваха клюките и шпионирането на дъщерите си и на моменти се  опитваше да ги сватосва, а така ѝ до края на книгата не помисли за сериозните неща,които като отговорен родител трябваше да направи.

От второстепенните герои най-много ме впечатлиха : милият и отзивчив Бил; сър Джон,който беше един от най-забавните и весели персонажи;  Абигейл,която постояно клюкарстваше и сватосваше хората; Ед,който след дълго лутане намери правилният път в живота; Фани,която,въпреки че беше ужасна личност допринасяше за колоритността на историята.

„Разум и чувства“ я препоръчвам,както на феновете на Джейн Остин,така и на всички останали ,които искат да се запознаят с една осъвременена нейна класика. Книгата ще ви поднесе много приятни моменти,ще бъдете въвлечени в комични ситуации и ще срещнете  забавни и колоритни герои. Пригответе си няколко свободни часа,голяма чаша чай и нищо друго не ви остава,освен да я започнете и да се забавлявате ! : )

*Искрено благодаря на издателство „Еднорог“ за предоставената възможност.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s