„Арена 13“ – Джоузеф Дилейни

(издателство Intense/Locus Publishing), стр. 272, цена 14,95)

arena_13_hrmДобре дошли на Арена 13. Тук воините се бият, а смъртта никога не е твърде далеч…

Лейф има една цел: да се превърне в най-добрия боец на небезизвестната Арена 13. Тук букмейкърите залагат чия кръв ще бъде пролята първа, а в двубоите за отмъщение – кой боец ще загине.
Но страната е тероризирана от създание, известно като Таласъма, зловещо същество, изпитващо удоволствие да измъчва хората и да демонстрира опустошителната си сила, като предизвиква бойци от Арена 13 в борби до смърт, когато пожелае. И точно това иска Лейф…
Защото той познава престъпленията на Таласъма. И в сърцето на амбицията му гори жажда за отмъщение. Лейф ще победи съществото, унищожило семейството му, дори това да го убие.
Шестнайсетгодишният Лейф е решен да тренира за Тригладиус боец и става ученик на Тайрън, най-добрия учител. Но нито той, нито другите му ученици знаят, че Лейф се готви за личната си битка. Смъртта на баща му може да бъде отмъстена единствено, ако Таласъма загине от собствената му ръка…

Като съвсем нов фен на антиутопиите,за мен е истинско предизвикателство да чета все по- открояващи се и интересни книги от този жанр. „Арена 13“ се оказа право в десетката,привлече ме още със самото си резюме,а и се оказа от типа книги „спиращи дъха“. За мое огромно съжаление досега не бях запозната с творчеството на Джоузеф Дилейни,но определено в тази книга показва какъв талант има,като писател. Доста умело може да си служи с думите,пресъздава историята много истински,а и знае точно в кой момент да накара читателят да „ахне“ от удивление. Книгата съвсем не е лека за четене,дори на моменти настръхвах от някои сцени,които четях,но въпреки това имаше и забавни моменти,които ме караха да си отдъхвам преди отново да стане напечено.Като изключим страшните сцени книгата страшно много ми хареса,чете се супер бързо (само 272 стр. е) и неусетно се потапяш в страниците. Както не веднъж съм казвала обичам книгите,които те поглъщат  още от първата страница,стисват те за гърлото и не те пускат до самият им край.

13495097_2049422238615323_7086479765057621205_nКнигата ни представя един мрачен свят,в който властват страхът и ужасът от смъртта. В страната властва нещо ужасяващо зло,наречено Таласъма. Той погубва живота на невинни хора,но никой не прави нещо,за да го спре.  Действието се развива доста напред в бъдещето,но ми напомняше на някои моменти по времето на  Римската империя – главно поради битките,които се водиха на Арена 13.

Нашият главен герой е шестнадесетгодишният Лейф. Останал от малък сирак е принуден да живее в бедност и нищета. Но има една мечта,която упорито преследва,а именно да се бие на Арена 13 и да стане най – великият боец,който е стъпвал там след (не мога да ви кажа кого : ) ). Съдбата си знае работата и Лейф получава шансът на живота си. Печели един син билет,който му осигурява безплатно обучение при един от най – добрите треньори в Гиндийн. И така Лейф попада на съвсем ново място,запознава се с нови хора и мечтата му е на път да се сбъдне. Но в действителност Лейф се подготвя за нещо голямо, готви се за своя лична битка,която е твърдо решен да спечели. Иска да си отмъсти на Таласъма,който му е отнел всичко,което е обичал. И тук мисля да спра,защото не искам да ви развалям удоволствието от четенето,а ѝ рискувам да ви издам и някой спойлер.

Лейф ми допадна,като герой и страшно много му се възхищавах,защото на такава крехка възраст се е борил с ужасно много неща и все още не се е предал,а напротив гледа напред към бъдещето. И аз като него не спирах да се ядосвам и удивлявам,защо хората не предприемаха нещо,за да спрат чудовището,което ги тероризира постоянно – надявам се в другите книги да намеря отговор.

Други герои,които ми допаднаха са : Дейнън,който също се обучаваше,като Лейф в школата на Тайрън; Тайрън,който беше треньорът на Лейф. Хареса ми в него твърдият му характер и професионализмът,който излъчваше,въпреки че на пръв поглед изглеждаше,като суров и строг човек,всъщност беше мил и добър; За Куин (дъщерята на Тайрън) съм с малко смесени чувства,в един момент ми беше симпатична и забавна,а в друг момент въобще не я понасях.. Силно се надявам в другите две книги мнението ми за нея да е само положително.

Няма да крия последните около 20 страници направо ми разбиха сърцето. Това,което се случи въобще не го очаквах и бях страшно изненадана от развоя на събитията. Но силно се надявам,че ще бъде отмъстено за станалото.

„Арена 13“ слага началото на една силна и вълнуваща трилогия. Ще бъдете въвлечени в смъртоносни и ожесточени битки,ще проследите животът на едно момче,чиято единствена цел е да си отмъсти за всичко,което е обичал. История изпълнена със страх,напрежение,изненадващи ситуации и обрати и с частичка за един по – добър живот. „Арена 13“ си заслужава всяка отделено минута,защото ще получите нещо наистина добро.

*Благодаря на издателство Intense/Locus Publishing за предоставената възможност.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s