„Красив лъжец“ – Тара Хайланд

( ИК „Хермес“,стр. 288, цена 14,95)

200378_bОбичам да чета любовни романи ( Да,не ме е срам да си го призная !!!) ! През последните няколко години тенденцията да се издават такъв тип романи сякаш ескалира и се навъдиха доста „нюанси“ и поради това,започнах доста да отсявам книгите,които чета от този жанр. Няма да ви лъжа и към тази книга подходих с доста голям скептицизъм,главно защото  заглавието ми се стори комерсиално и повърхностно. Бях чувала името на авторката,но досега не ми беше попадала в ръцете нейна книга и когато се сдобих с „Красив лъжец“,въпреки скептицизма ми към нея,нямах търпение да започна да я чета и да видя дали мнението ми е за нея не е погрешно. За моя огромна радост се оказа,че мнението ми за нея е напълно погрешно,макар че първите около 20-30 страници да не ме грабнаха кой знае колко,то след тях бях напълно потопена в историята и преживявах  всичко с главните герои. Авторката е написала съвсем реална и съвременна история,история която може да се случи и в истнсикият живот. Изградила е своите герои напълно реалистично и всеки читател би открил частица от себе си в тях. Въпреки че на пръв поглед историята може да ви се стори клиширана,то съвсем не е така. Историята е доста по – различна и много по – дълбоко и емоционално развита.

Нашата главна героиня Нина Бакстър е най – обикновено деветнадесет годишно момиче,живеещо в крайните квартали на Лондон заедно със своята майка и по – малката си сестра. Когато е на съвсем крехка възраст баща ѝ умира,а майка ѝ се алкохолизира и на Нина се стоварва тежката отговорност да се грижи за семейството си. Едва на 16 години решава да напусне училище и да започне работа,за да  може трите да се издържат някак си. Но при поредният инцидент,майка ѝ едва не погубва,както своят живот така и на по -малката си дъщеря. Нина решава да изпрати майка си в клиника за алкохолици ( за пореден път),но това съвсем не е най – лошото. Неочаквано губи работата си,а сестра ѝ е изпратена в приемно семейство. В момент на безизходица,тя решава да помоли за работа заможните приятели на родители ѝ – семейство Ноубъл.  И така Нина става сервитьорка в един от най – елитните и скъпи клубове на нощен Лондон. Там се сприятелява със забавната Джас,с която стават най – добри приятелки. Всичко върви добре,докато не среща Алекс Ноубъл и учудващо за нея,всички я предупреждават да стои надалеч от него.

Нина Бакстър ми хареса страшно много,като персонаж. Тя е разумна,отговорна,интелигентна,смела ,решителна. Винаги се стараеше да разрешава проблемите,които създаваше майка ѝ,но въпреки това я обичаше и се грижеше за нея,както и за по-малката си сестра,която обичаше повече от всичко. Единствено не ми хареса,че бе загърбила себе си,не мислеше за себе си,но пък донякъде я разбирам – цял живот,тя е била единственият отговорен и здравомислещ човек в семейството и винаги тя е трябвало да се грижи за всичко.

Алекс Ноубъл – хм,всички обичаме лоши момчета (макар и да не си го признаваме). Той е от типа мъже,които те привличат с първият си поглед,с първата си дума или действие. Цял живот е бил под сянката на по – големият си брат (Джайлс),баща му винаги го е пренебрегвал и постоянно му е натяквал,че е безотговорен,винаги го сравнявал с Джайлс и го съветвал да се държи като него. Но каквото и да правел Алекс все не бил достатъчно  добър за баща си и така постепенно се превърнал в черната овца на семейството. Започнал да създава проблеми на баща си,станал арогантен,забърквал се в незаконни дейности,сменял приятелките си като носни кърпички,започнал да пие и да прави щури купони.Всичко това се бе превърнало в част от ежедневният живот на Алекс,докато не срещна Нина. И както много добре знаем,когато лошото момче срещне доброто и примерно момиче е просто неизбежно да не се случи нещо взривоопасно. На пръв поглед Нина и Алекс са от различни полюси (дори бих казала и галактики),но както знаем противоположностите се привличат. Но пред двамата стои дилема – дали си струва това,което със сигурност ще се случи ?

Джас също ми хареса,беше ми супер забавна и симпатична. Въпреки че отначало авторката я бе представила,хм както да го кажа – ами като леко момиче,тя извървя дълъг път и се вразуми. А ѝ страшно много се радвам,че откри човек,който искрено я обича.

Джайлс Ноубъл – винаги доброто и примерно момче,което е служило за пример на Алекс. Не ми  хареса,че отначало авторката го бе издигнала на пиедестал,а на края  го съсипа.Според мен не трябваше да му се случи и на него това,което бе направил,но какво да се направи,така е решила авторката.

Абсолютно всички герои преминаха през много трудности,извървяха дълъг и трънлив път,докато всеки не стигна  до своята поука в живота.Краят на книгата беше доста изненадващ и шокиращ,въобще не очаквах,че това което се случи,наистина ще се случи и бях буквално с ококорени очи 😀 .

„Красив лъжец“ е история,която трябва да ни научи да преследваме своята мечта и с готовност да приемаме предизвикателствата на съдбата. История за дълго крита семейна тайна,която появила се веднъж наяве,ще предизвика шокиращи моменти и обрати. Препоръчвам „Красив лъжец“ на всички любители на романтичните романи,защото наистина си заслужава да се прочете,а ѝ самото личностно израстване на героите беше интересно за проследяване.

*Благодаря на ИК „Хермес“ за предоставената възможност  !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s