„Парижки синдром“ – Тахир Шах

(издателство „Барака“,стр. 308, цена 14,70)

Paris_syndromeПарижки синдром: Преходно психологическо състояние, срещащо се при отделни индивиди при посещение в Париж, Франция. Характеризира се с множество психиатрични симптоми, като халюцинации, мания за преследване, откъсване от реалността, деперсонализация, нервен срив, както и психосоматични прояви, като гадене, тахикардия, потене и други.

Париж – градът на любовта и мечтите. Париж – самата дума звучи толкова красиво и изискано. Париж – град вдъхновение за редица художници,певци,актьори,режисьори и т.н. Париж за мен е най – красивият и най – омагьосващ град на света. Градът на едни от най – красивите архитектурни забележителности,градът на кулинарното изкуство,градът на любовта,градът на приказните разходки на лунна светлина с любим човек.

Имала съм възможността да посетя Париж 2 пъти и с ръка на сърцето мога да кажа,че за мен това е най – приказното място на света. Влюбих се в него от първата глътка въздух,която вдишах там. Откакто се помня съм влюбена в Париж – гледала съм десетки филми свързани с него,чела съм книги свързани с него,но нищо не може да  опише Париж,докато самият ти не отидеш там.

В „Парижки синдром“ Тахир Шах едновременно сблъсква и осмива две коренно различни култури. Париж и Япония са две страни,чиято разлика е може би от небето до земята,но в романа авторът ги преплита много умело и саркастично. Да,“Парижкият синдром“ наистина съществува и си е съвсем реална болест. Признавам си,че не бях чувала за този синдром,но чрез книгата ( и интернет) успях да добия представа за него.

DSC02647mКнигата започва с рожденият ден на 5 годишната Мики Сузуки,която получава доста необичаен подарък от дядо си,а именно приказка. В нея се разказва за един далечен и омагьосващ град – Париж. Всичко в него е красиво,жените са високи и красиви,облечени в най – прекрасните и разкошни дрехи на света,а мъжете изглеждат като кино звезди. Слушайки тези вълшебни приказки Мики се зарича,че един ще отиде в Париж не само,за да сбъдне своята мечта, а ѝ за да сбъдне една съкровена мечта на своят дядо,а именно да му купе портмоне от „Louis Vuitton“. И така Мики в продължение на 20 години изучава и мечтае за Париж,когато един съдбовен ден печели от фирмата,в която работи екскурзия до Париж. Мечтата ѝ вече се е сбъднала,но дали наистина си е заслужавала ?

В Япония има изграден култ към Париж,според който това е най-прелестното място на света. Представят си красивите сгради,малките уютни улички,музеите,скъпите бутици по Шанз-Елизе,красивите хора,но когато отидат там се оказва,че всъщност реалността е съвсем друга. Същото се случва и с Мики – вълшебните приказки,които е разказвал дядо ѝ,съвсем не са толкова вълшебни. Вече в Париж,Мики е ограбена,арестувана и отвлечена. А пакостите,които оставя след себе си докарват до прекратяване дипломатическите взаимоотношения между Франция и Япония.

PARISКнигата на пръв поглед забавният си сюжет,крие в себе си доста размисли и заключения. Тахир Шах като един пътешественик е създал една изключително реална история,която на моменти е забавна и щура,на моменти тъжна и затрогваща. Изградил е свят,в който реалността и илюзията се сблъскват. Свят от който героинята обезателно трябва да се измъкне. Описанията в книгата макар и да не бяха много,всяко бе точно на мястото си и успяваше да те пренесе в дадената ситуация.  Книгата ми хареса страшно много,чете се бързо,увлекателна е и я препоръчвам за летните месеци,а ѝ ако и вие сте влюбени в Париж,то обезателно я прочетете.

„Парижки синдром“ е от онези книги,които поучават,натъжават,забавляват и винаги оставят някаква следа в самите нас. Изключително приятна за четене,тази книга ще ви накара да се потопите в прекрасният Париж и да помечтаете. Но не забравяйте,че мечтите понякога могат да ви изиграят лоша сега … или пък не ! 🙂

*Благодаря на издателство „Барака“ за предоставената възможност !

Два от най – ярките символа на Париж

collage

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s