„Пророчеството от Валхала“ – Анди Макдермът

( издателство „Ибис“, стр.504, цена 16,90)

9786191571338От дете съм запалена по митовете и легендите и главно по старогръцката митология. Да си призная почти не съм проявявала интерес към скандинавската митология,но тази книга успя да ми привлече вниманието към нея и да ме накара да науча някои основни факти за нея. Анди Макдермът ме изненада много приятно със своят стил и начин на писане. Умее много увлекателно да описва събитията и може да принесе читателят още от първата страница в историята. В книгата има доста описания,но авторът ги е написал толкова интересно и завладяващо,че несъмнено оказват влияние върху читателят. Книгата според мен е написана много оригинално,поднесени са много исторически и митологически факти,които са интересни и полезни, и могат да обогатят общата култура на човек. Главните герои бяха супер симпатични и забавни,през цялото време не спирах да се смея на техните саркастични подмятания,както по между си така и към останалите. Книгата бих я определила като приключенски трилър – в нея има напрегнати и бойни ситуации, голяма доза напрежение, изпълнена е с мистерии и загадки, както и с едни дяволски забавни герои в лицето на Нина Уайлд и Еди Чейс. Също така искам да отдам нужното внимание и на корицата,която е жестока. Наистина съм впечатлена от нея,а ѝ самата корица разкрива голяма част от сюжета. Адмирации към издателство „Ибис“,които винаги правят хубави и интересни корици на своите книги.

Главните действащи лица в книгата са археоложката Нина Уайлд,която е директорка на Агенцията за световно наследство (АСН)  и бившият военен Еди Чейс ( двамата са съпрузи и работят заедно). След предишните им археологически открития, двамата обмислят да си дадат заслужена почивка,когато внезапно разбират, че от музеят в Стокхолм е откраднат древен рунически камък,който е много ценен. Двамата решават да поемат случая, но дори и не подозират в какво се замесват и какво ги очаква. Директорката на музея разбира,че има и втори рунически камък,който се намира на дъното на норвежкото езеро. Тези два камъка са ключа към откриването на митологичната зала Валхала,където викингите са смятали, че ще започне последната битка. И така тримата поемат с цял екип от специалисти и необходимото оборудване към норвежкото езеро,за да намерят камъка,но там ги очаква неприятна изненада. В търсенето също за замесени американци и руснаци,като всички се опитват освен да открият Валхала, така и една опустошителна субстанция,която може да бъде използвана за нещо много ужасяващо или да бъде унищожена завинаги.

13620957_2060365080854372_8657340234897248082_nИнтересното в книгата е , че действието се развива на цели 5 места – Швеция,Норвегия,Москва,Канада и Виетнам. Както споменах освен,че корицата е много хубава,тя разкрива и сюжета. В горната част на корицата е севера,където се развива настоящето,а в долната част е джунглата,където действието се развива в миналото. Двете сюжетни линии се развиват паралелно,като постепенно се свързват и стават едно цяло. Чрез много ретроспекции добиваме голяма представа,защо е нужно да се открие Валхала и какво всъщност крие тя. Финалът ме остави с доста смесени чувства,книгата завърши както щастливо, така и драматично. Но пък така с нетърпение ще очаквам следващата книга,за да разбера какви ще са последиците за един от героите и как ще е продължил живота си.

Еди Чейс е един от най – харизматичните герои,които съм срещала. Притежаваше умопомрачително забавен хумор,който неведнъж му навличаше неприятности. Друга черта,която харесах в него е ,че имаше страшно силен характер ( а,ѝ как иначе –  все пак е бил военен). В книгата също така проследяваме ѝ миналото му,което ни показва част работата му като наемник.

Нина Уайлд също страшно много ми хареса и тя като Еди притежаваше супер забавен хумор ( всъщност нейният беше доста по – умерен от този на Еди). Също така беше много интелигентна,мила и добра, но когато ставаше напечено,можеше да бъде и много лошо момиче. Нина както и Еди се превърнаха в едни от най – любимите ми герои,които някога съм срещала. След като прочетох книгата разбрах,че всъщност тя е 9 книга от поредицата за „Нина Уайлд и Еди Чейс“ и определено имам голямо желание да прочета и останалите книги,за да разбера какви ли пакости са вършели тия двамата. 😀

„Пророчеството от Валхала“ определено е един от най – добрите екшън трилъри,които съм чела. Супер интересна и завладяваща,тя ще ви принесе в един свят,който е на път  да бъде разрушен. Препоръчвам я на всеки,който обича екшъните ,трилърите,приключенските книги,защото съм убедена,че няма да бъдете разочаровани,а веднъж започнете ли я,трудно бих те я оставили. : )

*Искрено благодаря на издателство „Ибис“ за предоставената възможност !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s