„Изкушение с дъх на лимони“ – Антъни Капела

02-Anthony-Capella---COVER---The-Wedding-Officer-219933-300x0След кратка почивка е време да се завърна към едно от любимите ми неща – писането на ревюта. Днес ще си поговорим за една книга,която прочетох преди седмица и половина,а именно „Изкушение с дъх на лимони“. Обожавам да чета истории,чието действие се развива през ПСВ или ВСВ,защото намирам историите за много по – истински и докосващи, а ѝ защото пресъздават както страха и ужаса от войната,така и чистата и съкровена любов. Странно за мен защо,но досега така ѝ не бях попадала на тази книга,когато преди няколко месеца се зароди желанието в мен да я прочета. Но за съжаление тиражът ѝ беше изчерпан и не я откривах никъде,когато съвсем случайно попаднах на нея в кварталният супермаркет (когато я видях се радвах,като малко дете :D) . Антъни Капела е изградил една истинска и емоционална история развиваща се на фона на Втората световна война. Макар авторът да бе избрал този тежък период от нашата съвременна история, романът в по – голямата си част е съсредоточен в емоционалните отношения между героите,техните мисли и преживявания. Първото нещо,което ми направи впечатление бе богатият и красив език на автора,познанията на историческите факти,които е представил изключително реално,както ѝ прекрасните описания на ястията в италианската кухня. Главното действащо лице в книгата, естествено бе  любовта – първата любов,любовта към семейството,към родината и раздялата с любимите хора. Посланията в книгата ме докоснаха адски много и със сигурност,ще останат дълго  в сърцето ми.

DSC02633lГлавната героиня Ливия Пертини не е типичното момиче за през 40те години. Тя е самоуверена,независима,без предразсъдъци,смела,борбена,безсрамно красива и е най – добрата готвачка в селцето Фишино. Животът ѝ върви прекрасно,влюбена е в най – прекрасното момче,работи в семейният ресторант,докато войната не ѝ отнема най – скъпото,което някога е обичала. След тази трагедия животът ѝ постепенно започва да се преобръща и Ливия е принудена да напусне родният си дом и да потърси работа в Неапол. Но там в един от най – красивите италиански градове, дори ѝ не подозира какви предизвикателства ѝ е приготвила съдбата.

limon325478По същото време капитан Джеймс Гулд пристига от Англия в Неапол. Джеймс Гулд се е разминал доста леко от войната,като не е изпратен на фронта а е назначен като „сватбен“ офицер в Неапол. Единствената му задача е да възстанови реда в града и най – вече да спре „епидемията“ от бракове на британските войници с местните момичета. Задача,която на пръв поглед изглежда лесна,но всъщност далеч не е така. Когато Джеймс среща Ливия съвсем случайно ( с глас съм се смяла на тази тяхна първа среща)а след това и съвсем случайно я наема за готвач, той бързо открива темпераментният ѝ италиански нрав и разбира,че няма да бъде изкушен само от нейните великолепни ястия ,а ѝ от още нещо….

В книгата тъжните и забавни моменти и ситуации се редуваха едни след други. Историята успяваше да пресъздаде тежката и жестока война,загубите от нея, но в същото време ни показваше очарователните герои,зараждащата се любов и всичко това на фона на прекрасната италианска кухня.

„Изкушение с дъх на лимони“ е една вълнуваща и красива история преплетена с много емоционални моменти. История изпълнена с тъга,надежда,любов и с едни от най – вкусните италиански ястия. Определено след прочита ѝ ще ви се прииска да отскочите до Италия,да си направите студена лимонада или просто да похапнете и да се насладите на ваше любимо ястие.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s