„Парченца от нашия живот“ – Хелън Дънбар

(издателство AMG Publishing, стр.271, цена 11,95)

201530_bСамо миг е достатъчен, за да загубиш всичко…
Но никога не знаеш какво ще получиш в замяна…

Кал е звездата на училищния отбор по бейзбол, а бъдещето пред него сякаш е пълно с възможности. Той и двамата му прекрасни приятели Лизи и Спенсър смятат, че заедно могат да преминат през всякакви трудности. Един ден обаче се случва непоправимото – трагичен инцидент разкъсва живота им на парченца и ги променя завинаги.

Кал губи двете неща, на които държи най-много – бейзбола и Лизи. Когато се събужда в болница и осъзнава какво се е случило, той е обзет от чувство за вина, а един глас в главата му не му дава покой. След като разбира, че е преживял сърдечна трансплантация, Кал започва да сънува странни сънища, а мислите и чувствата му стават все по-объркани. Но изпитанията тепърва предстоят. Той трябва да се изправи пред най-големите си страхове и да разбере истината за новото сърце, което бие в гърдите му.

Дали Кал ще преодолее болката от загубата на най-ценното и ще продължи напред, или вече нищо няма да бъде същото? „Парченца от нашия живот“ е история за силата на приятелството, любовта и доверието, която ще ви накара да се замислите за истинските неща в живота и ще завладее сърцата ви по един нов начин.


Хората често забравяме колко ценен дар е животът и как всеки един ден може да бъде изживян пълноценно,стига да му се отдадем изцяло. В днешното забързано ежедневие забравяме да отдадем нужното внимание на хората,които обичаме, не отделяме достатъчно време за разговори с тях и всъщност не осъзнаваме колко скъпи са всъщност те за нас,докато …. не се случи нещо и животът ни не се обърне на 180°. И точно това се случва в книгата, за частица от секундата животът на нашите герои се преобръща коренно. Въпреки че книгата е предназначена за читателската тийн аудитория,  мисля че би била и подходяща за по – възрастните читатели, защото в книгата са засегнати много важни въпроси, на които е добре да се обърне внимание, а ѝ защо не да опознаят шареният свят на тийнеджърите ,който е изпъстрен не само със забавни моменти, но и с тъжни. За мен Хелън Дънбар е женският вариант на Джон Грийн,защото също като него притежава таланта умело да влезе в света на тийнеджърите и да мисли като тях. Също така в книгата са засегнати темите за любовта,страха,смъртта,приятелството и размислите за живота. „Парченца от нашия живот“ в начало може да ви се стори леко клиширана,но изведнъж историята се преобръща доста неочаквано и със сигурност ще се изненадате от посоката,в която поема и се развива историята.

Dovinet-d5a81fb5-b71a-4857-b07c-a0f107ae6526В началото на книгата животът на Кал бе представен почти идеално – той е „бейзболната звезда“ в училищният отбор,има двама готини приятели, на които може да разчита за всичко,докато не се случва катастрофата …и не остава само един. След инцидента животът на Кал никога няма да бъде същият. Най – голямата му мечта да играе професионален бейзбол може би никога няма да се сбъдне, страхува се да се качи отново на автомобил,но най – ужасното от всичко е ,че никога няма да види най – добрата си приятелка Лизи. След инцидента Кал изгуби голяма част от себе си, вината която изпитваше го съпътстваше постоянно, но се радвам, че с помощта на родителите си и на най – добрият си приятел Спенсър успя да се справи с някои от страховете си и да започне да бъде по – малко несигурен в себе си. А ѝ доказа както на себе си,така ѝ на останалите,че заслужава да изживее своя „втори живот“.

2b3223f19224546d08718afb385dfbd85d287c122108204Спенсър ме изненада страшно много със своята личност и харизма, а ѝ според мен неговият персонаж до голяма степен допринесе  за свежата нотка на романа. Той бе от онези верни приятели ,които винаги знаят какво да кажат или направят в точният момент, а когато не са нужни думи или действия – просто замълчават (понякога мълчанието може да бъде много по – голяма подкрепа,отколкото хиляди думи). Притежаваше уникална харизма,с която ме спечели веднага,а остроумните му и на моменти хапливи реплики ме разсмиваха с глас. Спенсър също имаше своята страст,а тя бе актьорството.

12644686_1044345752275663_6243270765580533938_nЛизи определено бе най – пъстрият персонаж в романа. Израснала в семейство с един родител,който през цялото време не се е интересувал от нея,Лизи таеше болката и разочарованието в себе си.Колкото и да се опитваше да бъде лекомислена,безотговорна и упорита винаги си личеше болката,която изпитваше. Единствено в нея не ми хареса упоритостта ѝ,която до голяма степен ѝ изигра лоша шега. Освен, че имаше двама най – добри приятели в лицето на Кал и Спенсър, на които винаги можеше да разчита,друга важна част в живота ѝ беше рисуването – нейното спасение от реалността. Хареса ми идеята на авторката за „връзката“ между Кал и Лизи,но ми се щеше да бъде малко по – развита особено към края на книгата.

Последните няколко страници бяха много силни и емоционални за мен – плаках,настръхвах,усмихвах се,когато ги четях. Определено е книга,която страшно много ме докосна със своята тъжна , но в същото време и красива история.

„Парченца от нашия живот“ е книга за приятелството,първата любов, за загубата на тези,които обичаме безумно много, за страха от предстоящото. Но въпреки това също ни показва причини,за които си струва да живеем и да показваме обичта си към близките и семейството си по всякакъв начин. Една история за тънката граница между живота и смъртта. Ако сте фенове на Джон Грийн или ви се чете една силно въздействаща история, то „Парченца от нашия живот“ е перфектният избор за следващо четиво !

*Благодаря на издателство AMG Publishing за предоставената възможност !

,n

Ето няколко цитата от книгата :

  1. “ Наистина оценяваме хората чак когато ги загубим, но мисля, че е по – добре да им показваме, че ги обичаме, докато са все още с нас. „
  2.  “ Когато обичаш някого, тази обич те променя за добро или зло. Затова той никога не си отива“.
  3.  „Защото понякога да искаш е толкова хубаво, колкото и да имаш…“
  4. „Открих, че е по – лесно да се тревожиш за нещо получено,отколкото  за нещо отнето“.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s