„Тайната история“ – Дона Тарт

(издателство „Еднорог“ , брой страници 621, цена 18,90)

3158023_bЕдно момче се озовава за първи път в Нова Англия. Загърбил мизерното и ненавистно минало, Ричард пристига в колежа Хампдън, изпълнен с надежди и амбиции. Много скоро сънливият, нереален живот в колежа го въвлича в упоителния си водовъртеж – особено след като се осъществява копнежът му да бъде приет в елитарната група на петима студенти, изучаващи класическата древност. Четири момчета и едно момиче – изискани издънки на заможни семейства, хладни, непристъпни и самоуверени; това са хората, чиито съдби се преплитат необратимо с живота на Ричард.
Приемането му в елитния кръг има своя цена – много скоро той научава страшната тайна, споила допълнително връзката между петимата… тайна, свързана с възраждане на древни ритуали, с невинно пролята кръв, която вика за отмъщение…
И това е само началото.

През 1992 г. е издаден първият ѝ роман „Тайната история”.  Книгата става веднага бестселър и един от най-запомнящите се колежански романи на всички времена. Публикувана е на 24 езика.Произведенията на писателката имат общи теми – за социална класа и социалното неравенство, чувството за вина, и естетическата красота. Те са написани в готически стил близък до романтизма от 19 век.

circle

*Благодаря на издателство „Еднорог“ за предоставената възможност да прочета тази страхотна книга, в замяна на честно ревю !


Имам толкова много неща,които да кажа за „Тайната история“, че не знам от къде да започна. Но най- важното,което трябва да знаете е ,че книгата или ще ви хареса или не – средно положение в случая няма. Дона Тарт определено успя да ме очарова със своят стил на писане. Бих определила авторката, като „класически писател“,защото писането на романи в никакъв случай не ѝ е хоби или някакво задължение,което трябва да изпълни. Тя създава произведения в истинският смисъл на думата,чието създаване на един роман ѝ отнема около 10 години, в които тя прецизно обмисля идеята и самото послание на книгата. Може да ви учуди (или не), но до момента тя има само 3 издадени романа. „Тайната история“ е дебютната ѝ книга,която е започнала да я пише,когато е била  на около 20 години – не мога да повярвам,че толкова младо момиче е написало такъв шедьовър ( и не ,не преувеличавам).  Както казах книгата  мисля, че няма да се хареса на всеки. И не говоря само заради солидният ѝ обем (над 600стр.), а ѝ за това,че трябва да се чете доста внимателно и търпеливо и най – вече между редовете. Книгата е наситена с много метафори, с препратки към гръцката митология, както и с доста препратки към заглавия на произведения,автори и цитати.  И изобщо изкуството,което присъстваше под всякаква форма почти на всяка страница ме очарова наистина много. Изключително много ми хареса богатият език,който е използвала авторката, а прекрасните и спиращи дъха описания напълно ме потопиха в историята. Определено действието в книгата не е от бързо развиващите се. Авторката постепенно ни въвежда в мрачната и мистериозна история на главният герой Ричард.

– А ако красотата е ужас – каза Джулиан, – тогава какво е желанието? Мислим, че имаме много желания, докато имаме едно-единствено. Кое е то?
– Да живеем – отвърна Камила.
– Да живеем вечно – каза Бъни, забил ръка в брадичката си.

donaГероите,които на пръв поглед бяха съвършени,богати, красиви – но,всъщност те бяха далеч от положителните персонажи,които присъстват в почти всички книги. Онова,което ме впечатли най – много в тях бе начинът, по който авторката е изкарала всички техни лоши черти и пороци. Всички те извършиха безумни и брутални неща и докато ги правиха не изпитваха абсолютно никаква вина.  В книгата ни се представят едни противоречиви и многопластови  персонажи,които в един момент биха ви очаровали,а в следващият отвратили , но по някакъв странен начин привличат читателят и го карат да се опита да оправдае всички техни ужасни постъпки. Въпреки, че още в пролога на книгата ни се поднася темата върху,която ще се развива историята – убийството на Бъни,което е извършено от най – добрите му приятели, всъщност не трябва да ви разочарова,защото впоследствие предстоят да се случат куп изненади и обрати. А, краят на книгата е завършен,удовлетворяващ,но ѝ изпълнен с някакво меланхолично неприятно чувство,което оставя у читателят… но ,след като се обмисли всичко си казваш, че няма как да завърши по друг начин и,че това е най- добрият възможен завършек на историята. Всъщност убийството на Бъни не е извършено от жестокост или в момент на гняв, а напротив то е внимателно обмислено от всички. Всички го планират много внимателно до най – малкият детайл,обсъждат го дълго време и в един момент, те не го възприемат като нещо ужасно, а го приемат като нещо обикновено,което  трябва да направят – например,като да изпълнят някакъв колежански проект. На пръв поглед случилото се не го приемат с разкаяние,но впоследствие гузната съвест ги връхлита с пълна скорост,която ще ги преследва до края на живота им. Тази гузност несъмнено остави своя отпечатък върху,всеки един от тях.

В гърдите си усещах ужасяващо и променливо туптене, сякаш под ребрата ми имаше голяма птица, която самоубийствено се блъскаше в кокалената си клетка. 

2

Хенри,който бе да кажем лидерът на групата,героят с най – високомерното поведение,който ѝ в същото време притежаваше някакъв магнетичен чар започна да страда от силно главоболие.Ричард беднякът,който влезе в света на богатите,може би от всички тях,той запази най-човешките си качества и въпреки това гузната съвест не го подмина и започна да страда от кошмари и параноя. Франсис,който до голяма степен се припокриваше с образа на Хенри,но за разлика от него Франсис показваше своята чувствителна страна, започна да страда от паническо разстройство и безсъние. Чарлз постепенно започна да затъва в своят алкохолизъм.Камила,която бе единствената дама в групата,може би остана психически най -стабилна от всички,но ѝ тя си имаше своите слаби места.

„Тайната история“ за мен бе едно прекрасно и мистериозно изживяване. Чрез книгата успях да се запозная с произведения и автори,с които до сега не се бях сблъсквала. Дона Тарт има наистина невероятен талант да пише толкова интересни и увлекателно, че дори ѝ подробните и дълги описания да се четат на един дъх.

Предполагам, че в определен етап от живота си съм имал какви ли не истории за разказване, но сега разполагам само с тази. Тя е единствената, която ще мога да разкажа някога.

„Тайната история“ е един великолепен и интелигентно написан роман. Книга,която на моменти ще ви подтиска ,друг път ще ви оставя без дъх със своята спокойна жестокост. Книга,която едновременно те пленява и отвращава  със своите герои. История,която ще ви накара да се замислите за последствията от едно тежко престъпление,чиято вина бавно,но сигурно унищожава героите. Историята те пленява буквално от първата страница и със сигурност, не бихте оставили книгата, докато не прочетете ѝ последната страница.

Advertisements

One thought on “„Тайната история“ – Дона Тарт

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s