„За Мачу Пикчу завий надясно“ – Марк Адамс

(издателство „Хермес“, брой страници 384, цена 17,95)

199697_bПреди малко повече от сто години младият преподавател от Йейлския университет Хирам Бингам III изкачва Перуанските Анди и се натъква на древен град сред облаците. Мачу Пикчу е последното убежище на инките, което нито археолозите, нито многобройните търсачи на съкровища успяват да открият. Докато един ден Бингам, ученият авантюрист, прототип на Индиана Джоунс, не навлиза смело в гъстата джунгла, за да разкрие за света легендарния град на инките. Днес, един век по-късно, образът му вече не е толкова героичен. Перуанското правителство предявява иск за многобройните артефакти, изнесени тайно от Бингам за САЩ. Какъв е той тогава: велик откривател или самозванец и крадец?
Това се опитва да разбере Марк Адамс, когато решава да тръгне по стъпките на Бингам. Самият той е книжен плъх, който работи в списание за приключенски туризъм и редактира смразяващите кръвта разкази на известни пътешественици. Сега обаче е готов за собствено приключение. Придружен от опитен водач и местни индианци, Адамс повежда читателите към някои от най-красивите райони на Перу: от древната столица на инките Куско до загадъчните руини на Виткос и Вилкабамба. За да потърси отговор на въпроса, който занимава учените още от времето на Бингам: Какво точно представлява Мачу Пикчу?


След един малък маратон от романтични романи,определено имах нуждата да прочета нещо тотално различно и се спрях на тази книга. Не знаех какво да очаквам от нея и за това нямах кой знае какви очаквания и нагласи към книгата. Също така и авторът не ми беше познат и бях в абсолютно неведение какво се крие в това интересно заглавие „За Мачу Пикчу завий надясно“. Но определено книгата се оказа едно добро книжно попадение за мен. И тъй като неведнъж съм споменавала в блога, че обичам да изучавам история, тази книгата е един малък учебник за перуанската история и култура. Като казвам учебник не си мислите, че е написана суховато,напротив написана е като приключенски роман. Интересното е, че самият автор е главен герой в книгата,като описва своите пътувания,премеждия и приключения до Перу, за да посети един от най- известните исторически обекти, а именно Мачу Пикчу.

В първите няколко страници на книгата има две географски карти,които са доста полезни в процеса на четене. Чрез тях читателят може да добие по – ясна представа  за местностите и околностите,които се развиват в книгата. Освен тези карти в книгата също така има и снимки на автора и неговите помощници в това приключение, има снимки и на откривателят на Мачи Пикчу Хирам Бингам и разбира се има снимки и на самият Мачу Пикчу.

Великите открития в историята обикновено са резултат от храбростта и издръжливостта на изследователите.

za-machu-pikchu-zaviy-nadyasno_1_1Самият автор е книжен плъх,което разбира се нямаше как да не ми допадне. Работи в списание за приключенски туризъм,но след дълго обмисляне е предприел свое собствено приключение. Разбира се сам няма как да предприеме това пътуване, затова се доверява на опитен водач в лицето на Джон Лийвърс (който се оказа голям образ) и няколко местни индианци. И така групата ни повежда в едни от най – красивите и забележителни местности и райони  на Перу,като се започне от древната столица на инките Куско и стигнем до загадъчните и тайнствени руини на Виткос и Вилкабамба. В книгата има три сюжетни линии. В първата се разказва за историята и завладяването на инките от испанските конкистадори и съдбата на последните инкски владетели. Във втората сюжетна линия се проследява живота на Хирам Бингам и неговото най – голямо и впечатляващо откритие Мачу Пикчу. А в третата сюжетна линия,която се разказва от авторът за неговите преживявания по време на неговата експедиция в Перу. Постепенно тези три сюжетни линии се сливат в една – нещо,което авторът доста умело е направил.

В книгата има много любопитни исторически факти,които могат да обогатят общата култура на читателят, има пикантни и забавни истории и безброй комични ситуации,които определено придават на книгата щипка свежест.

За мен тази книга беше едно истинско книжно приключение в стил „Индиана Джоунс“. Наред с историческите факти,които без съмнение ми бяха интересни и полезни се забавлявах страшно много с всички герои,които присъстваха в историята.Наистина оценявам самоиронията на автора,която използваше дори и в напечените моменти. Една история поднесена ни с голяма доза хумор и щипка свежест. Ако си падате по историческите факти,приключенията и Индиана Джоунс,то определено трябва да прочетете и да се насладите на тази книга.

*Благодаря на издателство „Хермес“ за предоставената възможност !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s