„Крадецът на книги“ – Маркъс Зюсак

( издателство „Пергамент Прес“, брой страници  472, цена 15,99 лв )

6330-max

ЕТО ЕДИН МАЛЪК ФАКТ – ТИ ЩЕ УМРЕШ.

Разказвачът на тази история е не друг, а Смъртта.
Действието се развива в Германия през тъмните дни на Третия райх, а главният герой е малката Лизел, крадецът на книги. Това е нейната история и историята на обитателите на нейната улица, когато бомбите започнат да падат.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ
ТОВА Е РАЗКАЗ ЗА:

едно момиче
*
известен брой думи
*
един акордеонист
*
няколко фанатични германци
*
един еврейски юмручен боец
*
и много кражби

И ОЩЕ НЕЩО ВАЖНО!
СМЪРТТА ЩЕ ПОСЕТИ КРАДЕЦА НА КНИГИ НА ТРИ ПЪТИ!


Крадецът на книги е може би една от най – красиво написаните книги,които съм чела през живота ми. Тази книга едновременно ми стопли и разби сърцето със своята безкрайно истинска и трогателна история. Този роман определено трябва да се прочете от всеки,защото посланията,които носи са наистина ценни, за да бъдат пропуснати. Със сигурност каквото и да напиша ще бъде прекалено малко – книгата ме разтърси във всяко емоционално отношение. Стилът на Маркъс Зюсак е просто прекрасен, описанията,които прави са задълбочени,красиви, наситени с емоция,което прави историята много истинска и пълноценна. Авторът  определено бе избрал един от най – тежките периоди в новата световна история,а именно Втората световна война. Въпреки, че историята е изградена върху войната,романът в по голямата си част се съсредоточава в човешките взаимоотношения, любовта на едно малко момиче към книгите,приятелството и невинните души,които войната/смъртта взема в своите лапи. И макар да не се наблягаше толкова много на самата война, тя се усещаше в почти всяка страница, в изгубените надежди, в страхът в очите на хората, в пропиляните мечти… Няколко дни , след като прочетох книгата си пуснах и филмовата екранизация,която страшно много ми хареса и ви препоръчвам след като прочетете книгата да изгледате и филма,който също е доста добър.

Смъртта за войната: През годините съм виждала много млади мъже, които си мислят, че тичат към други млади мъже. Но това не е така. Те тичат към мен.

movie_main__1965_25Разказвачът на историята е един много интересен персонаж,който винаги присъства по време на война – Смъртта. Тя разказва историята такава каквато я вижда, като страничен наблюдател със своето мрачно чувство за хумор.Всеки един от героите в книгата си имаше своето определено място и своята собствена история за разказване.Доведеният баща на Лизел Ханс Хуберман ми беше един от най – симпатичните и положителни герои, с неговото добродушно сърце той даде на Лизел бащината обич,от която се нуждаеше. Роза Хуберман бе жена с доста пиперлив речник,което понякога не ми харесваше. Но отвъд тази своя грубост, тя притежаваше голямо сърце и обичаше своята малка Saumensch. Макс – евреинът,който се е родил в грешното време също ми беше симпатичен. В лицето на Лизел намери верен приятел,който понякога го изваждаше от мъчителните мисли за семейството му, а ѝ за неговата собствена съдба. Руди – момчето с лимонената коса,най – добрият приятел на Лизел. Още в първият момент,когато се видяха и двамата почувстваха специалната връзка по между си. Момчето,което мечтае да бъде Джеси Оуенс,като дори се боядиса в черно, за да прилича на своят идол. Момчето,което искаше да си открадне целувка от Лизел – към края на книгата я получи, но за съжаление на прекалено висока цена.

„Имаше книги с гръбчета в черни, червени, сиви и всякакви други цветове, а буквите върху тях бяха с всевъзможни стилове и размери. Това бе едно от най-красивите неща, които Лизел Мемингер бе виждала.”

ejvzgszgkyЗимата на 1939 год.  нацистка Германия се намира в огнището на Втората световна война, всеки се опитва да се спаси по всякакъв начин или да открадне нещо  – живот,съдба или думи. Съдбата на малката Лизел Мемингер е тежка,двете с майка ѝ погребват малкото ѝ братче, но точно там на пустото гробище е изпаднала една черна книга,която чака своят нов притежател. Лизел е привлечена от тази черна книжка и без да се замисля я открадва. Привлечена от думите,които се крият в нея,Лизел иска да я прочете с огромно желание. Скоро след това по стечение на обстоятелствата Лизел е оставена в приемно семейство. Но споменът от смъртта на брат ѝ  не я напуска и тя всяка вечер го сънува, но когато един ден случайно приемният ѝ баща Ханс Хуберман вижда книгата започва да учи Лизел да я чете. И от този момент приключението в света на книгите за Лизел започва.Постепенно любовта ѝ към книгите все повече и повече нараства и тя започва да краде книги,откъдето намери. Двамата с баща ѝ изграждат един свой малък свят в мазето на тяхната къща,където там тя се учи да чете или да си записва думи,които не знае. Но извън техният малък свят, войната продължава с пълни сили и нейният баща е принуден да работи в армията, а Лизел и приятелите ѝ трябва да се присъединят към Хитлеровата младеж.

Думите. Защо трябваше да ги има? Без тях нямаше да се случи всичко това. Без думите фюрерът беше нищо. Без тях нямаше да има куцащи затворници. Нямаше да се нуждаем от утеха или словесни трикове, за да се почувстваме по-добре.

„Крадецът на книги“  е книга,която препоръчвам всеки да прочете не само заради силната и емоционална история, а ѝ заради ценните послания,които не трябва да бъдат пропуснати. Една история, която ще ви накара да се усмихвате докато я четете, но и ще си изплачете очите към края на книгата. Маркъс Зюсак със своят великолепен стил е  изградил една покъртително човечна и истинска история,която няма как да ви остави безразлични. Със сигурност тази книга ще се превърне в една от класиките на 21 век. И ще завърша с една фраза,която е на корицата на книгата „Обсебващ роман, разказан от най-мрачния разказвач…”.- да,той наистина е обсебващ  !

*Изключително много благодаря на издателство „Пергамент През“ за предоставената възможност да се докосна до тази наистина великолепна книга !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s