„Любов под гибелна звезда“ – Джоузефин Анджелини

( издателство „Intense“, брой страници 418, цена 18лв )

6714-max

През 2010 г.  Джоузефин Анджелини започва да пише романи. Първият ѝ роман „Любов под гибелна звезда“ от едноименната поредица е публикуван през 2011 г. В този митологичен разказ главната героиня е 16-годишната Хелън Хамилтън, която постепенно научава, че е превъплъщение на Елена от Троя, а любовта ѝ към новото момче в града Лукас Делос е предопределение за започване на война. Романът става международен бестселър и дава старт на писателската ѝ кариера.

Произведенията на писателката са издадени в над 20 страни по света.

От дете имам слабост към гръцката митология и неведнъж съм се потапяла в книги, в които се разказва за гръцките богове. Странно защо, но докато тази книга не попадна в ръцете ми, не бях чувала за нея (голям пропуск от моя страна). Книгата, която се оказа ѝ трилогия бе едно доста добро начало и определено смятам да прочета и останалите две части. В романът ми допадна, че авторката доста умело е преплела древногръцката митология със самата история. Въпреки че темите в книгата са няколко, основната линия, по която се движи сюжета е за забранената любов между Елена и Парис и Троянската война. Самият стил на писане на авторката е лек и ненатрапчив, действието се развива сравнително бързо,историята е наистина интересна и увлекателна, а ѝ се чете бързо.

starcrossed-trilogy-facebook-cover-2

Нашата главна героиня Хелън на пръв поглед е най – обикновено седемнадесет годишно момиче,което живее на малък остров – Нантъкет, заедно с баща си. Но тя съвсем не е обикновена и до някаква степен осъзнава това, но упорито отказва да приеме истината за себе си. Едно от най – видимите различия е божествената ѝ красота, но никога не е обръщала голямо внимание на това и всячески се опитва да избяга от чуждото внимание. Но освен поразителната ѝ красота, тя притежава свръхестествени сили, като – сила, свръх скорост и интелигентност. А кошмарите,които непрестанно сънува и халюцинациите,които я преследват в училище и дават знак, че нещата излизат извън контрол.

По същото време в Нантъкет се появяват семейство Делос, което се оказва истинска загадка за местните жители.  А един от тях – Лукас Делос ще преобърне изцяло живота на Хелън, но и на своето семейство. Първата среща на Лукас и Хелън е в училищният коридор, при което Хелън се опитва да го удуши (да, правилно прочетохте). От момента, в който го вижда Хелън изпитва страшен прилив на гняв,който се състои в това да убие Лукас на всяка цена, но самата тя не знае каква е причината за това. В последствие с помощта на фамилията Делос Хелън научава, че всъщност  тя е полубогиня,Потомка  на първите наследници родени между богове и смъртни.

maxresdefault

И тук ще направя малка вметка, за да обясня в няколко изречения началото на Потомците. Преди началото на Троянската война е имало четири Династии, всяка свързана с определено божество и герои, които са взели участие във войната. Но Династиите биват прокълнати от Ериниите – проклятието се състои в това, че когато две династии се видят да изпитват неистова жажда да се избият по между си. И както може би се досетихте Хелън и Лукас са от различни династии и най – лошото са „преродените“ Елена и Парис. Но двамата съвсем случайно премахват проклятието да се избият, като спасяват животите си и …. естествено се влюбват. Но тяхната любов е забранена,защото ако се случи нещо между тях….. ще разберете повече,като прочетете книгата. 🙂

От началото до края на книгата Хелън извървя дълъг път в своето развитие. Докато отначало беше  срамежлива, тиха и неуверена в себе си, постепенно успя да придобие нужната увереност и започна да изучава и усъвършенства собствените си способности. Харесваше ми как Лукас постоянно я обгрижваше и закриляше, а ѝ страшно много ми допадаха малките съкровени мигове,които си открадваха. Също така ми харесаха добре изградените образи на второстепенните герои като братовчедите на Лукас и приятелите на Хелън.

Определено историята е доста нетипична, а ѝ на моменти бих казала и леко шантава. Единствено може би не ми допадна „роднинската връзка“,която е вплела авторката в историята, защото не ми беше изобщо достоверна и на моменти някои неща не си съвпадаха ( но това е според мен). Както сте се досетили това не е типичната любовна история и точно това прави книгата толкова оригинална.

В „Любов под гибелна звезда“ ви очаква една приятна и завладяваща история, в която са преплетени любов, омраза, страх и лек елемент на фантастика. Митологията и реалността са много оригинално вплетени и ако си падате по такъв тип истории, то със сигурност тази книга ще ви хареса. Книгата се чете изключително леко и приятно и неусетно ще бъдете потопени в един много пъстър свят.

starcrossed

*Благодаря на издателство “ Intense“ за предоставената възможност !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s