„Дюи – котето от малката провинциална библиотека, което трогна света“ – Вики Майрън и Брет Уитър

(издателство „Еднорог“, брой страници 288, цена 14,90 лв)

0129718001479290114_0

„Дюи“ за мен бе една от най – очарователните книги,които съм чела в последно време. Историята в книгата определено не е поредната клиширана история за спасено коте (навярно почти всеки е чувал или чел за такава история) – напротив, историята е удивителна сама по себе си ! Авторката на книгата Вики Майрън, която всъщност е ѝ самата героиня в историята е успяла да разкаже една прекрасна история, в която са събрани много лични откровения,чувства, размисли и емоции. Лично на мен книгата ми подейства много вдъхновяващо и зареждащо, защото не е никак лесно да разкажеш на света  за тежките моменти,през които си минал, борбата за живот,която си водил и за лишенията ,които е трябвало да изтърпиш. Когато четях книгата имаше моменти, в които се усмихвах,смях се на глас, натъжавах се, насълзяваха ми се очите – щом дадена книга е предизвикала толкова много емоции в мен, означава, че със сигурност си е струвала четенето и отделеното време за нея. Стилът на писане и изразяване на Вики Майрън ми допадна много, успя да ме пренесе в малката и уютна библиотека в Спенсър и се чувствах, че все едно съм била там, заедно с нея,персонала, посетителите, хилядите книги  и разбира се прекрасният Дюи.

downloadПрез 1988 г. в една януарска мразовита сутрин Вики открива в кутията за връщане на книги едно малко,рошаво и до кости замръзнало котенце. Разбира се го прибира и започва да се грижи за него. Постепенно котенцето започва да свиква както с нея и персоналът на библиотеката,така ѝ с посетителите,които го приветстват с голямо въодушевление. Вики и жителите на града  го кръщават Дюи Рийдмор Букс (очарователно,нали). Дюи от едно малко свито котенце се превръща в едно приветливо, любвеобилно и игриво библиотекарско коте,което винаги е готово да приветства посетителите в библиотеката. Хората започват да се чувстват добре в неговата компания и съвсем скоро Дюи става любимец на града. Постепенно мълвата за Дюи набира скорост и хиляди жители от различни градове започват да посещават библиотеката само, за да го видят. Известността му нараства изключително бързо и той започва да се появява във вестници, списания и най- голямото му постижение е излъчването му по – голяма и хитова телевизия в Япония. Но въпреки този голям интерес към него той си остава най- голямата и понякога единствена опора за Вики и за хората в Спенсър, които благодарение на него се сплотяват и обединяват, и постепенно градчето се избавя от една от най- големите си финансови кризи.

1222958634Дюи напълно влиза в ролята си на библиотекарско коте. Винаги рано сутрин е на прага на библиотеката готов да поздрави всеки,който влезе в нея. Винаги е готов да се сгуши в някой посетител, да си поиграе с децата, да се снима или просто да се излежава в някое кътче. В замяна на това, неговите изисквания са съвсем простички – топло и уютно местенце, в което да се сгуши и да подремне, вкусна храна, малко игри и внимание , и най – важното много,много любов от хората.

Както вече сте разбрали това не е история само за едно коте. Това е и история за животът в едно малко градче, за сплотяването на една общност, за развитието на една библиотека и разбира се за личните преживявания на Вики Майрън. И на фона на всичко това приключенията и лудориите на Дюи придават на книгата една пъстрота и палитра от емоции,в които няма как да не се влюбите. Книгата освен със забавните си моменти, ни поднася и много ценни и важни уроци,които със сигурност биха ни били полезни или нужни в даден момент от живота ни.

„Дюи“ е една очарователна и трогателна история за животът на едно коте.Една до болка безкрайно откровена и истинска история за животът на една жена,която е била изправена пред страшно много трудни моменти, но винаги е намирала сили да продължи напред. Една история за сплотяването  на едно малко градче, в което ключова роля има библиотеката и най- вече Дюи. Една история, в която са събрани куп емоции и много безценни уроци за живота и хората. Навярно вече сте се досетили, че ви препоръчвам книгата с две ръце. Книгата би била перфектен подарък за предстоящите празници,когато сте сгушени под одеялото с чаша горещ шоколад,наслаждавайки се на очарователната история на Дюи.

*Благодаря на издателство „Еднорог“ за предоставената възможност да прочета тази прекрасна книга !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s