„Гневът и зората“ – Рене Ахдие

(издателство „Сиела“, брой страници 416, цена 13,90 лв)

cee81888d249e4fc2eafb9746d2f9955Един живот за една зора.

В далечна земя, управлявана от жестоко момче убиец, всяка зора носи тъга на различно семейство. Халид, осемнайсетгодишният халиф на Хорасан, несъмнено е чудовище. Всяка нощ той взима за съпруга различно момиче, а на сутринта палачът му увива копринено въженце около врата ?. Когато най-добрата ? приятелка се превръща в жертва на Халид, Шахризад се заклева да отмъсти за смъртта ? и доброволно пожелава да стане следващата жена на халифа. Шахризад планира не само да оцелее, но и да сложи край на пороя от смърт, отприщен от бъдещия ? съпруг.
Нощ след нощ Шахризад омагьосва Халид чрез историите си, борейки се с настъпването на утрото. Всяко следващо може да е последно. Но се случва нещо, което тя не е предвидила. Халид е различен от това, което си е представяла – чудовището няма нищо общо с легендите, които се носят за него извън дворцовите стени. А когато открива, че за всичко има причина – причина, различна от всичко, което някой е можел да си представи, Шахризад трябва да се бори, за да спаси не само себе си, но и момчето, което е започнала да обиква. Времето изтича. А зората никога не е добре дошла.

***

„Гневът и зората“ по принцип не бе в безкрайният ми списък с книги,които искам да прочета,главно защото не си падам по арабската култура. Но причините поради,които се реших да прочета книгата бяха основно две. Първата причина бяха множеството положителни отзиви за книгата, а втората беше, че исках да разбера причината , заради която Халифа убива своите съпруги. Започнах книгата без абсолютно никакви очаквания, но някъде около 20-30 страница аз бях запленена от историята и начинът ѝ на поднасяне от авторката. Влюбих се в стилът на писане на Рене Ахдие – толкова е красив,нежен и деликатен, че е невъзможно читателят да не се впечатли. Всеки детайл от историята е изпипан много добре, а самите описания са толкова добре написани, че чувствах , че съм била на всяко едно място, заедно с героите. Мисля, че досега не съм чела книга,която е свързана с арабските страни и отначало ми беше малко трудно да свикна с арабските мотиви и думи, но запазването им го отчитам като плюс,защото допринасят за духа на историята. Няма как да не спомена и невероятната корица,която е дело на Стоян Атанасов – виждала съм американската корица,която също е хубава, но сравнение с нашата направо бледнее. Също да вметна, че в края на книгата има речник за чуждите думи,който е много полезен по време на четене.

„..добрият разказвач може да заплени слушателите си с едно-единствено изречение.“

tumblr_o7cp0xwxqf1qcxqiho2_r1_500Главната героиня Шахризад е от героините, в които много бързо се влюбваш. Харесах всичко в нейният образ. Хареса ми смелостта,която притежаваше, макар и на моменти да не се чувстваше сигурна в себе си, тя не показваше това пред другите, а оставаше винаги с високо вдигната глава. Шахризад много умело си боравеше с думите и благодарение на това си качество успя да привлече вниманието на Халид,както и на околните,които успяха да разберат, че тя е много интелигентна, а не само едно красиво момиче. На моменти имаше остър език, но на мен това ми допадна и го считам за положително качество в нея, защото тя успя да си извоюва правото не само да бъде съпруга на Халид, но и да застане редом до него,като равна.

tumblr_o7cp0xwxqf1qcxqiho1_r1_500Халид през цялото време бе обвит в тайнственост – същевременно тих и много опасен, способен е да изтръгне живота на някого само с едно движение на шамшира си. Но знаех, че зад тази маска,която си е сложил на зъл владетел с безизразно лице,се крие много повече от това и с нетърпение очаквах да разбера какво е то. Постепенно с развитието на историята успя донякъде да се отпусне, започна да израства като личност и започна открито да изразява емоциите и чувствата си – определено персонажът му има потенциал да се развие много повече (надявам се във втората книга да видя точно това). Халид  въпреки лошия си образ ми стана симпатичен, защото докато четях историята постепенно започнах да го разбирам, осъзнах какво му е коствало и какви жертви е направил за доброто на народа си.

„-Не можеш да предвидиш бъдещото. И не можеш да направиш нищо за миналото.
-Грешиш. Мога да се поуча от него….. – И мога да направя така, че да съм сигурен, че няма да се случи отново.“

large-1Почти всички второстепенни герои успяха да си спечелят симпатията ми. Хареса ми, че бяха много добре развити и всеки допринасяше за развитието на историята. Джалал ми беше супер симпатичен, а острият език и саркастичните коментари,които правеше ме разсмиваха неведнъж. Деспина прислужницата на Шахриззад,с която станаха приятелки, също беше забавна и винаги казваше на Шахризад това,което мисли без да се притеснява от нея. Единствено Тарик не ми хареса,въпреки че беше представен в добра светлина, защото  така ѝ не успя  или не искаше да приеме изборът на Шахризад  и до голяма степен той е виновен за разрухата  на града.

„-В крайна сметка зад всяка история се крие история.“

Когато най – накрая разбрах причината за убийствата на съпругите на Халид, често казано бях изненадана – въобще не подозирах, че причината ще бъде точно такава. А що се отнася до магията в книгата, авторката я бе представила доста впечатляващо, но не успях изцяло да вникна в нейната идея,защото бе представена в отделни откъси. Книгата със сигурност ми хареса и очаквам с нетърпение следващата част,която силно се надявам да бъде издадена.

„Гневът и зората“ е една вълшебна и запленяваща история,която е събрала в себе си много тайни,мистика, неочаквани обрати, романтика и щипка вълшебство. История за едни силни герои, които са готови да отстояват принципите си докрай. Книгата определено ще ви задържи вниманието до последната страница и със сигурност ще се почувствате,като част от историята.  Ако се нуждаете от някое нетипично четиво мисля, че тази книга  ще бъде точното попадение за вас.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s