„Цветя от лед и пепел“ – Беатрис Колин

(издателство „Софтпрес“, брой страници 336, цена 17лв)

205679_bДва пътя водят към небето на Париж – Айфеловата кула и любовта
Ледени цветя – така наричат снежинките. Миг красота, после финал. Новостроящата се Айфелова кула прилича на ледено цвете. По план тя ще се извисява над града едва двайсет години – един-единствен миг от вечността, едно ледено цвете. Но за инженера Емил Нугие кулата е делото на живота му. Тя е плетеница от студено желязо и меки извивки, от въздух и светлина. И пак тя го свързва с любовта.
Емил Нугие и Катрин Уолъс се срещат във въздушен балон в небето над Париж. Той е там, за да направи снимки от високо на мястото, където Айфел ще издигне своята кула. Тя се качва като придружителка на брат и сестра от богато семейство. А може би и за да преодолее страховете си. Но долу, на твърда земя, страховете и стереотипите я застигат отново. Кейт е вдовица от Глазгоу, притисната от липса на средства и социалните очаквания, които й дават избор. Емил е натоварен с отговорността да осигури буржоазното си семейство и да избере подходяща съпруга.
Докато напук на присмеха и хулите на парижани Айфеловата кула постепенно се издига над града, Кейт и Емил трябва да решат дали любовта им ще се превърне в поредното ледено цвете.

***

„Цветя от лед и пепел“ е много повече от поредната любовна история. Историята ни отвежда в един различен Париж, а именно в една от най- ярките му епохи Бел епок. Време на пищни балове, технически открития, тайни дуели и импресионистично изкуство. Беатрис Колин е уловила прекрасно атмосферата на 19век – пресъздала е много реалистично Париж по онова време, а детайлните и красиви описания, които присъстват в книгата успяват да потопят читателят напълно в историята. Авторката също така е вплела умело доста исторически факти, което ни дават усещането, че сме в капсула на времето и наблюдаваме на място онзи различен Париж. През цялото време докато четях книгата, имах чувството, че чета някоя класическа книга.Без да преувеличавам тази книга е една от най- красиво написаните книги, които съм чела в последно време.

„Париж бе град, който може да те възнагради и да те съсипе; може да те издигне до седмото небе и след това да те повлече към дъното…“

Eiffel-Tower1Един от главните герои в книгата е Айфеловата кула, но малцина знаят нейната история. Един от най- големите символи на Франция всъщност е трябвало да просъществува съвсем за кратко… само двайсет години. Кулата е замислена по случай стогодишния юбилей на Френската революция (1789 г.), а неин архитект е главният ни герой Емил Нугие.Първоначално е наречена просто „300-метровата кула“, но по-късно приема името на Айфел. Но освен интересната ѝистория, авторката ни поднася и друга гледна точка – негодуванието на парижани,което предизвиква кулата по време на строежа си. Днес може това твърдение да ни се струва невероятно или дори смешно, но е факт, че тогава голяма част от аристокрацията, та дори и от известни писатели (например Мопасан) и художници са считали, че кулата е просто желязо и ще загрозява Париж. Въпреки че строежа е спиран на няколко пъти, но с оптимизна на Емил Нугие, Густаф Айфел и всички работници – днес, ние се радваме на тази уникална архитектурна забележителност.

„Може ли човек да се възстанови, питаше се тя сега, oт корозия на сърцето? И ако е така, как разбира, че отново е здраво?“

eifel-tower-old-infoПод небето на Париж се заражда една неочаквана любов. Емил Нугие полита над Париж, за да огледа мястото, на което трябва да се издигне кулата. В балона е пълно с хора,които се наслаждават над гледката, но очите му попадат на една жена, която ще промени живота му. Кейт е вдовица, която се намира в труден житейски период.Попаднала в дупката на обществените очаквания, тя живее според правилата, но попаднала веднъж в Париж Кейт иска да поеме живота си в свои ръце. Всъщност Кейт ми хареса, че се различаваше коренно от повечето жени по онова време, които повечето от тях са съсредоточени върху това да сключат изгоден брак. Кейт е образована, мислеща и независима млада дама, която в никакъв случай не се опитва да се хареса на мъжете. Допадаше ми в нея импулсивността ѝ, постепенната самоувереност и смелост, която придобиваше. Дори когато лекомисленото поведение на двамата ѝ повереници – наивната и до болка романтична Алис и нейният вятърничев брат Джейми, Кейт винаги успяваше да поеме нещата в свои ръце. В същото време Емил Нугие е натоварен с тежката отговорност налагана му от семейството му да си избере порядъчна съпруга. Така двамата притиснати от обществените нагласи, а ѝ от собствените им страхове трябват да решат дали да поемат риска или да се отдадат на сигурността.

mВсеки един от героите се опитва да намери себе си. Кейт се опитва да преодолее страховете и предрасъдъците си и да заживее животът, който иска. Емил е изправен срещу очакванията на своята майка. Алис се сблъсква с последиците от своята наивност и безотговорност, а Джейми е принуден да порасне, когато се сблъсква със смъртта. След дългото си пътешествие под небето на Париж в края на книгата нашите герои са напълно различни, както и самият Париж.

„Париж промени всички ни.“

„Цветя от лед и пепел“ ще ви потопи в една отминала и бурна епоха, която парижани неслучайно наричат „златния век“ на своя град. Авторката създава един уникален сюжет, а ярките и пълнокръвни герои успяват напълно да очароват читателят. Радвам се , че успях да преживея едно пътешествие и да се запозная с един различен Париж, такъв какъвто малцина го познават.

*Благодаря на издателство „Софтпрес“ за предоставената възможност !

%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%ba%d0%b00101n

Цитати от книгата:

1. „Има неща, които не могат да бъдат пренебрегнати, не могат да бъдат простени, без значение колко добри намерения е имал човек.“

2. „Животът е хазарт. И се отплаща щедро на късметлиите.“

3.“Без значение какво ви диктува сърцето, постъпете разумно.“

4.“Тя владееше ритъма на сърцето му, но не и самото му сърце. Тогава защо се дразнеше, когато си я представя с друг мъж?“

5.“Половината от мен е лекота и въздух, скорост и височина. Другата половина е притегляна надолу към земята от чувство за вина, срам, смущение.“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s