„Къщата на езерното дъно“ – Джош Малерман

 

(издателство „Deja Book“, брой страници 152, цена 11,90лв)

66589ce4041b6196a1776c5a752b2acbЗвучи като перфектната първа среща – плаване с кану през няколко свързани езера. Седемнайсетгодишните Амелия и Джеймс обаче откриват нещо под повърхността на водата, което променя живота им завинаги.

Къща на езерното дъно. С два етажа и хубава градина. Предната врата е гостоприемно отворена.

И ги очаква.

Само дето това, че къщата е празна, не означава, че няма никой вкъщи.

***

Джош Малерман отново ни изненадва с оригинална и впечатляваща история, която ни е поднесена с голяма доза въображение. Книгата е доста кратичка и се чете за около час, един час, в който забравяш абсолютно всичко и си потопен в една мистериозна атмосфера. Едно от нещата, които харесвам в книгите на Малерман е атмосферата, която успява да придаде на историите –  едновременно мрачна и плашеща, вълшебна и тайнствена. Отново на очи се набиват кратките изречения, заради които беше критикуван в „Кутия за птици“. Но на мен този странен негов начин на писане ми харесва, а ѝ понякога с едно кратко изречение може да се каже много повече.

624-400-zhenaИсторията започва с двамата 17-годишни тийнеджъри Амелия и Джеймс, които решават тяхната първа среща да е по- нестандартна – разходка с кану, край близкото езеро. Покрай непринудените си разговори и споделянето от впечатленията си за своите първи срещи, двамата се натъкват на непознато езеро, което крие своя тайна – мистериозна къща, която ще ги промени завинаги. Това е тяхното откритие, което не желаят да споделят с никого, това е тяхната къща, при това непокътната от водата. Напълно обзаведена и готова да посрещне своите нови обитатели… но, дали старите ще позволят това ? Амелия и Джеймс всеки ден посещават и изучават своята малка тайна, на дъното те започват да преоткриват себе си, опознават се един с друг и постепенно къщата се превръща в тяхна фикс идея. Любопиството към непозното става все по- голямо, а страхът от неизвестното постепенно отстъпва. Важно е само времето прекарано в къщата, навлизането все по- навътре в нея и откриването на един непознат вълшебен свят. За двамата къщата символизира любовта. Онази любов, която те привлича силно, в която има страст и същевременно малко страх от неизвестното. Онази любов, караща те да вършиш лудории. За тях не е важно, че всеки предмет в къщата стои на мястото си, че вътрешният басейн има собствена топла вода или това че, роклите, които плуват в къщата, изглеждат сякаш са облечени върху някого. За това и двамата не търсят отговори, не се  питат „защо“ и „как“, а само се наслаждават на случващото се около тях.

kastata_na_ezernoto_dano-277x300

Определено книгата ми хареса, хареса ми как бе представена историята и взаимоотношенията между героите. До последната страница го имаше онова напрежение, което те кара да прелистваш страниците със замах. Имаше моменти в историята, които ми докарваха тръпки на страх, но имаше и моменти, които може би останаха неясни.А краят, който е така коментиран, определено ме изненада със своята неочаквана развръзка.

„Къщата на езерното дъно“ определено успя да оправдае всички мои очаквания. Малерман отново е изградил един непознат и интересен свят, в който читателят да се впусне смело в изследване заедно с героите. А мистериозната атмосфера с лек хорър елемент, допълва перфектно обстановката.Една история за първите трепети на любовта, която така силно искаш да задържиш завинаги, че не осъзнаваш колко крехка и чуплива може да бъде. Мисля, че всеки може да открие нещо за себе си в книгата, въпреки малкият ѝ обем. А, ако и Вие сте почитатели на Малерман, като мен, през есента може да очакваме нов роман.

Снимка0146

Advertisements

2 thoughts on “„Къщата на езерното дъно“ – Джош Малерман

  1. Малерман определено има много завладяващ и мистериозен стил на писане! С голямо нетърпение очаквам бъдещите му проекти 🙂

    Like

    1. Въпреки че не е професионален писател смятам, че му се отдава много добре писането и определено си има много интересен и нетипичен стил на писане. С нетърпение очаквам новата ми книга през есента. 🙂

      Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s