„Краят на дните“ – Сюзън Ий

(издателство „Емас“, брой страници 392, цена 14,90лв)

Краят-на-днитеПенрин и Рафи са се спасили на косъм от ангелите и бягат за живота си. Сега най-важното е да открият лекар, способен да поправи стореното от небесните бойци – да върне крилата на архангела и да възстанови нормалния облик на Пейдж. А докато търсят отговори, наяве излизат обезпокояващи истини за миналото на Рафи и отприщват със себе си силите на мрака…

Ангелите пускат на свобода чудовищата на Апокалипсиса и хората се подготвят за война. Заформят се неочаквани съюзи, стратегиите се изменят, но кой ще спечели? Пенрин и Рафи неизбежно трябва да заемат страна в битката за земното царство и са принудени да избират: собствения си вид или любовта?

Ревю на “Ангелско нашествие”

Ревю на “Ангелски свят”

***

„Пенрин и краят на дните“ за мен беше една от най- вълнуващите и емоционални трилогии, които съм чела. Спомням си, че когато започвах да чета първата книга, бях сигурна, че тази трилогия ще се настани трайно в сърцето ми и сега след нейният край мога да потвърдя това мое усещане на сто процента. Едва ли, ще мога напълно да предам емоцията и вълненията, които изпитвах докато четях „Краят на дните“, но все пак ще се опитам в следващите редове да изкажа всичко, което почувствах.  Когато получих книгата, може би седмица и половина отлагах прочитането ѝ, защото осъзнавах, че това ще бъде последната ми среща с героите, които така силно обикнах, последната ми среща с един апокалептичен и шантав свят и все още не се чувствах готова да се разделя с тях.  Определено авторката е успяла да направи един вълнуващ и епичен финал на историята. Един финал, който със сигурност ще се помни дълго време.

„Наречи ме сантиментален, но ми харесва да те гледам цяла и непокътната.“

14866749._SY540_Историята започва там където завърши предходната книга, което е огромен плюс, защото по този начин читателят не изпуска дори секунда от случващото се. Всички знаем, колко е неприятно, когато трябва да гадаем какво се е случило между паузите на дадена поредица, а тук имаме възможността да прочетем книгите без да се губи тръпката от историята. Авторката отново ни поднася жестоки битки, които те принуждават да притаиш дъх и купища неочаквани обрати. Но освен това в тази книга наблюдаваме и развитието в любовните взаимоотношения между Пенрин и Рафи, които още повече допълваха за наситената с емоции сюжетна линия. Стилът на авторката отново е изключително приятен за четене, а описанията, които правеше бяха толкова ярки и истински, че се почувствах все  едно съм „влязла“ в книгата.

„А животът ме е научил поне на едно: да караш насила някой да остане при теб, ако не го иска, си е безотказна рецепта за разбито сърце.“

tumblr_njf9e0CPMK1r80kcoo1_1280За мен Пенрин е един от най- силните персонажи, които съм срещала. Хареса ми в нея това, че тя не се взимаше насериозно, не се чувстваше като някоя супер героиня, която трябва да спаси света, а се чувстваше и възприемаше, като най- обикновенно момиче. Авторката по никакъв начин не се е опитала да я идеализира, което според мен е от огромен плюс. С всяка следваща книга наблюдаваме израстването на Пенрин, която все повече израства духом. В свят, в който всеки един ден може да ти е последен, в който човечността е на изчезване, Пенрин остава докрай вярна на семейството си и на своите принципи. В тази последна книга отново виждаме нейният уникален хумор, който неведнъж и е докарвал проблеми. Въпреки наближаващият апокалипс и за миг не загуби вярата в себе си, а напротив с всички сили и със своите верни приятели бяха готови на всичко, за да спасят човеството от ангелите.

„Сражавала си се с банда два пъти по-едри от теб мъжаги, уби ангел воин, противопостави се на архангел и въртиш ангелски меч- Рафи накланя глава. – А пищиш като малко момиченце при вида на червей?“

2075d0a5b9421c66b43d313c49f7421cРафи се превърна в мой любимец още от първата книги – толкова е харизматичен !  За разлика от предишната книга, в тази Рафи присъства от първата до последната страница. Научаваме още повече подробности за „предишния“ му живот, запознаваме се с най- верните му приятели- Наблюдателите, които се оказаха също толкова забавни. Бе готов на всичко заради тях, дори ако трябва да слезе в самата Преизподня, за да ги спаси. Разбира се ѝ Рафи претърпя своите промени, както външо, така и вътрешно. Постепенно осъзна, че не трябва да подтиска чувствата си към Пенрин, а да бъде искрен към нея. Пожертва нещо много ценно в името на това да бъде с момичето, което много пъти беше неговата единствена опора.

„Благодаря ти мамо. Задето дойде да ме спасиш. Не всяка майка би го сторила в свят като този.“

obrazek8Второстепенните персонажи също бяха много добре изградени и всеки един от тях имаше своето израстване и перфектно изиграна роля в историята. Беше ми изключително приятно да видя близнаците Ди и Дум, които и този път бяха в центъра на събитията. Пейдж от едно малко и безащитно момиче я виждаме по- смела от всякога. С нейната армия от скорпиони вдъхва страх във всеки, но същевременно е успяла да запази добротата и човечността в себе си. Майката на момичетата отново е във вихъра си. Въпреки че е малко шантава, всъщност знае много добре какво прави и никак не е за подценяване. Тук също научаваме трагичната история на Белиал, която със сигурност ще трогне всеки. Научаваме защо е станал толкова лош и колкото и да си казвах, че той е злодей и не трябва да ми е жал за него, просто не успях и наистина му съчувствах.

„Краят на дните“ слага един епичен финал на една трилогия, която заобикнах от първите страници. Книгата ще ви изненада със неочакваните си обрати, някои от които със сигурност не сте очаквали. В тази част Апокалипсиса наближава и ако хората не се обединят срещу ангелите, то те са обречени. „Краят на дните“ ще ви поднесе за последен път едно вълнуващо и опасно приключение, една битка между хора и ангели, която повярвайте ми не трябва да пропускате. Искрено се радвам, че имах възможността да прочета тази страхотна трилогия, която със сигурност ще помня много, много дълго !

*Иксрено благодаря на издателство „Емас“, че ми предоставиха да прочета тази невероятна трилогия !

 17021443_1312232675481085_5801148620158844608_n

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s