„Химикът“ – Стефани Майър

(издателство „Сиела“, брой страници 600, цена 17,90лв)

205352_b

Може би някои от вас ще се учудят на това, че не съм чела някоя от книгите на авторката. Разбира се съм запозната с нейните книги, но никога не съм проявявала интерес към тях главно, защото не си падам по истории с вампири, върколаци и т.н. Но след като видях, че „Химикът“ ще бъде издаден си знаех, че трябва да прочета книгата – някак си успя да спечели вниманието ми. Всъщност може би реших да дам шанс на книгата поради факта, че авторката е решила да пише в съвсем различен жанр.

Стила на писане на Стефани Майър определено ми хареса. Описанията, които присъстваха в книгата не бяха никак малко, но авторката е успяла да ги поднесе толкова леко и увликателно, че успяха напълно да ме потопят в историята. Действието в книгата може би до към 150 страница вървеше доста бавно – описанията бяха в повече, детайлите също и почти никакво действие. Но след тази „бариера“ сюжетната линия тръгна в друга много по- динамична посока и книгата стана много по- приятна и интересна за четене. Едно от нещата, които мигновенно привлякоха вниманието ми докато четях книгата бяха героите. Абсолютно всички бяха старателно изградени психологически образи. В това отношение авторката се е справила повече от перфектно. Сюжета на книгата е много добър, също  бих казала и до голяма степен оригинален и мисля, че би се получила доста добра филмова екранизация.

„Всъщност това да бъдеш обикновен като цяло, е силно подценено.“

THE-CHEMIST-jacketГлавната ни героиня Алекс (истинското ѝ име е Джулиана, но по разбираеми причини използва различни псевдоними) е молякулярен биолог и до скоро е работила за американското разузнаване. Докато един ден тя става неудобна за тях и решават да я елиминират. Алекс или Химикът, както я наричат в средите, в които е работила получава този прякор, заради впечатляващите си умения да създава съставки, които причиняват жестока болка и каращи всеки да проговори. Благодарение на тези свои умения тя бяга и оцелява до колкото ѝ е възможно. Внезапно бившият ѝ шеф и предлага много примамлива сделка – да залови твърде опасен престъпник и срещу това ще получи свободата и спокойствието, което иска. Алекс не е никак глупава и подозира, че ще ѝ се скрои капан, но все пак приема сделката, но с едно наум. Без особенни усилия отвлича жертвата си Даниел Бийч, но всъщност той не е този, за когото го мисли. Даниел е най- обиконовен учител и след доста болезнен разпит, на който е подложен Алекс осъзнава, че той казва истината и, че наистина е ѝ скроен капан. Разбира се, след като говорим за книга на Стефани Майър няма как да не се разминем с романтичната част. Любовната история не бе напреден план и по никакъв начин не отвличаше вниманието от главната сюжетна линия, което според мен е от плюс за такъв тип сюжети.

“ Не разчитай на това, каза си. Не допускай това да ти замае главата и да накърни преценката ти. Не допускай надеждата да те направи глупава.“

Снимка0175Алекс ми хареса като персонаж – борбена, със силен характер и готова на всичко, за да постигне целите си. Въпреки че , отначало ми се стори прекалено параноична със своите свръхмерки за сигурност с навлизането в историята се оказа, че тази предпазливост не е била никак излишна. Хареса ми, че въпреки хладнокръвието, което притежаваше постепенно успя да се предаде на онова чувство, което не ѝ е било познато досега – любовта. Осъзна, че и най- добрата защита, която е способна да направи не може да ѝ даде топлата и нежна прегръдка сключена около нея. Даниел ми беше прекалено добър на моменти, дори и наивен. На моменти ме дразнеше с необмислените си постъпки, които след като ги беше направил, едва тогава разбираше, че могат да бъдат твърде опасни. Кевин, въпреки че го играеше „лошото момче“ ми хареса много повече от Даниел. Определено той бе най- колоритният и забавен персонаж в книгата. През цялото време се забавлявах със смахнатото му чувство за хумор и с непрестанните дразги с Оли (Алекс). Ако любовната сюжетна линия се бе завъртяла около Алекс и Кевин щеше да бъде много по- интересно. Само си представявам каква щура и шантава връзка щяха да имат.

„Изграждаме си тези представи за хората, създаваме си този, с когото искаме да бъдем, а после се опитваме да задържим истинския човек във фалшивия калъп. Невинаги се получава добре.“

„Химикът“ е прецизно изпипан трилър, който те държи под напрежение до самия си край. Историята ни поднася една голяма порция от много екшън,напрегнати моменти, опасни и коварни герои,които са готови на всичко, за да постигнат целите си. Супер интересна и завладяваща,тя ще ви принесе в един свят,който е на път  да бъде разрушен. Като цяло книгата ми хареса и мисля, че ако авторката издаде още една такава книга със сигурност ще ѝ стана фенка.

*Благодаря на издателство „Сиела“ за предоставената възможност !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s