„Златният мост“ – Ева Фьолер

(издателство „Ибис“, брой страници 344, цена 13,90лв)

mostВсичко в живота на Ана е идеално. Вече повече от година заедно със Себастиано изпълняват опасни мисии, пътувайки в миналото. Но един ден тя получава обаждане, в което й съобщават, че той е заседнал в миналото – и по-точно в Париж, през XVII век. Ана незабавно трябва да отиде при него и да му помогне да се върне в настоящето. Без колебание тя се отправя на опасното пътешествие, но когато открива Себастиано, установява, че е изправена пред един малък проблем: той се мисли за мускетар и не помни нито нея, нито времето, от което идва. И не стига това, ами и обстоятелствата принуждават двамата да се изправят един срещу друг. Ще успее ли Ана да помогне на своя любим да си възвърне паметта и да изпълнят мисията си, или той завинаги ще остане изгубен в миналото?

Ревю на „Гондолата на времето“

***

„Гондолата на времето“ беше едно от първите ми ревюта в блога и към тази трилогия имам малко по- специално отношение. Докато не започнах да чета „Златният мост“ не осъзнавах, че толкова много ми е липсвала трилогията, както и всички герои, участващи в това невероятно приключение. И в този ред на мисли не знам, защо отлагах да прочета тази втора част близо година, след като знаех колко много ми е харесала първата книга. Но с първите няколко прочетени страници, авторката успя да ми припомни колко много обичам Ана и Сабастиано. В тази книга определено се наблюдава израстване в стила на писане на авторката, който е още по- увлекателен и приятен за четене. Ева Фьолер притежава умението да описва много истински, така че да предаде усещането за красота и в най- дребният детайл. Описанията ѝ не са тежки, а напротив,карат те с трепет да разлистваш страниците. В тази книга описанията, които прави са от изключителна важност за сюжета, защото до голяма степен подпомагат читателя да се потопи изцяло в средновековния Париж и да се запознае с неговата красота.

„Номерът с измислянето на истории се състоеше в това, да се държи на версията, дори и да имаше толкова празноти в нея, колкото дупките на швейцарско сирене.“

zeitenzauber2_1Действието в книгата се развива близо година и половина след първата. За трилогия такъв времеви период си е доста голям, но авторката е съумяла накратко да ни представи живота на Ана и Себастиано през тази година, който естествено е бил доста интересен и динамичен. Още с първите страници сме въвлечени в първата мисия (от двете в книгата), която беше доста забавна. Двамата трябва да спасят една легендарна личност, а именно прочутия Казанова. За съжаление неговия персонаж повече не се появява в книгата, но пък беше доста добро начало за приключението, което ни очаква. Историята се развиваше доста бързо, като авторката и за миг не ни е оставила да скучаем. Почти във всяка глава се случваше нещо, което още повече ме караше да искам да стигна до така чаканата развръзка и да разбера какво ще се случи.

Изключително приятно бях изненадана, че историята е препратка към романа „Тримата мускетари“. Авторката е преплела своята история със класическия роман доста умело, което ме накара още повече да се влюбя в книгата. Другият факт, който още повече ме зарадва е , че бяха включени реални исторически личности, които със сигурност са добре познати – кардинал Ришельо, кралица Анна Австрийска и т.н. Всеки един детайл, като красивите и пищни рокли, баловете, които са се организирали е изпипан перфектно, също така не са ни спестени проблемите през онова време, с които Ана понякога трябва да се примири.

„Но за истинската любов нито един залог не беше достатъчно висок.“

tumblr_static_tumblr_lpvghd5qws1qdax6ko1_500_largeНяма как да не пропусна факта, че героите в книгата постепенно се развиват и израстват. Тук виждаме Ана доста променена. Личи си натрупаният опит с пъртуване във времето и вече доста по- бързо се вписва в обстановката. Отново я виждаме, като смелото, силно и решително момиче, но понякога виждаме и несигурността ѝ в даден момент, което ми харесва, защото авторката не се е опитала да я идеализира. Понякога ме дразнеше с прибързаните си решения, които почти винаги я поставяха в опасно положение. За разлика от предходната книга, то в тази мисията на Ана е много по- сложна и е от изключителна важност за бъдещето. Принудена е да се справя сама с дворцовите интриги и подлите планове, които безмилостно се кроят, но въпреки това с помощта на новите си приятели, Анна намира начин да се справи с нарастващата опасност, която се задава.

„Любовта често е по-силна от разума, Ана. Сляпа е за опасностите.“

Musketari_04(1)За разлика от първата книга, в която виждахме Себастиано съвсем за кратко, то в тази книга присъства от първата до последната страница.  След спасителната мисия на Казанова, Себастиано поема към втората неочаквана мисия и незнайно  как си загубва паметта. Вписал се идеално в живота на 17век, Себастиано става мускетар и може би най- големият привърженик на кардинал Ришельо. Въпреки, че двамата с Ана бяха на противоположни страни, Себастиано винаги се опитваше да я предпази и показваше искрената си любов към нея.

„Само свободният дух взема правилните решения.“

Второстепенните герои изобщо не бяха за пренебрегване. Всеки един от тях беше много добре изграден, всеки си имаше своята история за разказване и роля в последвалите събития. Героите към, които се привързах и впоследствие обикнах са чаровната актриса Сесил, нежната и красива Мари дьо Шеврьоз, която през цялото време закриляше Ана и ѝ помагаше в изпълняването на мисията и Филип, който не спираше да ме кара, да се усмихвам. Авторката има навика да оставя в невидение читателя за злодея в книгата, който винаги се оказва най- неочаквания персонаж. Силно се изненадах, когато се разбра кой е предаделя, който през цялото време е играл нечестно.

„Златният мост“ ни отвежда в едно опасно и завладяващо приключение, изпълнено с множество обрати. Авторката ни потапя в средновековна Франция, в един свят на кралски интриги, забранена любов, борба за власт и надмощение. Ако харесвате „Тримата мускетари“, историческите факти и приключенията, то определено прочетете книгата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s