„Белжар“ – Мег Уолицър

(издателство „Сиела“, брой страници 284, цена 12,90лв)

fb8964c77345cc77626e29de184014a5

„Белжар“ е една от най- емоционалните, красиви и вдъхновяващи истории, които съм чела. В интерес на истината, когато книгата беше издадена преди, може би година и половина не ми направи кой знае какво впечатление. Но интересът ми към нея се породи внезапно преди няколко месеца и си казах, че определено трябва да прочета тази книга. „Белжар“ не е просто поредната история за депресиран и отчаян тийнеджър – много, много повече е. На книгата не трябва да се гледа като  янг адълт роман, защото в нея е пропита толкова мъдрост, изречени са много силни думи, от които читателят може да си направи лични изводи.

„Може би когато заговориш за една книга, в един момент започваш да говориш за себе си.“

Книгата има невероятна атмосфера. Едновременно леко мрачна, мистериозна и много успокояваща, карайки те без усилие да се потопиш в историята и да станеш част от нея. Авторката пише леко, увлекателно, използва силни думи, които в точният момент да жегнат читателя и да го накарат да спре и да се замисли. „Белжар“ е вдъхновен от „Стъкленият похлупак“ на Силвия Плат, като и в двете книги са засегнати сериозни теми, които не трябва да се подминиват с лека ръка. „Белжар“ ни показва, че чрез литературата и писането, нашите герои осъзнават силата на думите, осъзнават, че думите са важни и защо е важно кой ги изрича.

„Интересно как можеш да живееш толкова дълго, без да имаш нужда от някого, но после го срещаш и вече постоянно изпитваш тази нужда.“

BelzharГлавната ни героиня започва новата учебна година в Дървения хамбар – училище за твърде крехки емоционално тийнеджъри, след като изпада в дълбока депресия от смъртта на първата ѝ любов Рийв. Джам попада в специален курс по литература, а най- мистериозното нещо в него е самата учителка г-жа Ку. Всяка година г-жа Ку избира само пет ученика, които да посещават нейните уроци, в които за целия срок се изучава само един автор. Освен Джам, другите късметлии са Грифин, Сиера, Кейси и Марк, а избраният автор за изучаване е Силвия Плат с единственият си роман „Стъкленият похлупак“. Петимата получават дневници, в които да пишат за себе си и всичко, което ги вълнува. Но дневникът ги отвежда в Белжар, място, където времето е спряло, където всеки един от петимата може да получи своя втори шанс и най- важното да получи своя вътрешен мир и спокойствие.

„Да разбереш какво изпитва някой друг човек, някой, който не си ти; да погледнеш под капака, така да се каже. Да погледнеш дълбоко вътре. Ето това трябва да прави писането.“

beljar-7-1024x827Всеки един от петимата беше затворен в своя малък черно- бял свят и не се интересуваше от болката на другия. Всички са преживели ужасни неща, които са ги белязали завинаги и не намират смисъл да продължат напред. „Белжар“ неусетно ги променя. Постепенно се сближават и разбират, че имат нужда да продължат да живеят, но нямат смелостта да го направят. Но „Белжар“ е там и ги очаква, защото той е пътят към така очакваната и желана промяна.

„Всеки  има какво да каже. Но не всеки може да понесе да го каже.“

С напредването в дневника, нашите герои все повече се притесняват какво ще се случи с Белжар, след като всички листи бъдат изписани. През цялото време бях на тръни и се чудих какъв ли ще бъде края на това меко казано странно и вълнуващо приключение. Очаквах какво ли не, но това, което се разкри, определено не го очаквах и наистина ме изненада. Радвам се, че всеки един от тях успя да преодолее своя труден момент и да започне живота си отново.

„Белжар“ е изключително емоционална и вдъхновяваща история. Една история, която на моменти до болка ще ви трогва, ще ви разсмива, ще ви накара да се замисляте за нещата от живота. Заедно с героите преминаваме през едно приключение, което е с много по- голямо въздействие, отколкото бихте предполагали. Определено препоръчвам книгата на всеки, независимо дали сте тийнеджър или възрастен.

Снимка0346

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s