„Жестока любов“ – Колийн Хувър

(издателство „Ибис“, брой страници 288, цена 12,90лв)

206707_bКогато 23-годишната студентка Тейт Колинс отива да учи в Сан Франциско, още първата вечер пътят ѝ се пресича с този на пилота Майлс, приятел на брат ѝ. Той е мълчалив, никога не се усмихва и очевидно таи голяма болка в себе си. Единственото общо, което Тейт и Майлс имат помежду си, е взаимното им привличане. Уговорката за неангажиращи срещи ги устройва идеално, защото той не иска любов, а тя няма време за нея. И нещата биха могли да се получат, стига Тейт да се придържа към единствените две правила на Майлс: 1. Никога не питай за миналото. 2. Не очаквай бъдеще. И двамата си мислят, че могат да се справят, но тогава минало и бъдеще се преплитат…

***

„Жестока любов“ ми доказа защо обичам толкова много любовните романи. Това е първата книга, която чета от Колийн Хувър и със сигурност няма да бъде последната, защото успя да ме накара да се влюбя и в най- малкият детайл от книгата. Историята, която е създала авторката е наситена с толкова много емоции, които те помитат като ураган и те карат да съпреживяваш абсолютно всичко. Авторката има таланта да пише с лекота, която предразполага читателя за по- пълно и истинско преживяване на историята. Героите са много пълнокръвно изградени ,всеки със своите несъвършенства и недостатъци, и лично аз успях да ги почувствам, като свои приятели и обикнах всеки един от тях. „Жестока любов“ е една от онези книги, които се четат на един дъх , карайки те да разлистваш с трепет страниците до самият край на историята. Тя е от книгите, които те поглъщат в своя собствен свят, играят си с теб като вихрушка, карайки те да изпитваш безброй емоции – да се смееш и плачеш едновременно, да изживяваш всичко с героите – тяхното щастие и драматичните моменти в живота им. Няма да крия не малко пъти докато четях тази свръхемоционална история ми се насълзяваха очите, а последните около 60 страници ги прочетох буквално със стичащи се сълзи- толкова истински и емоционално беше написано. Епилогът беше съвършен-  след всичко, което преживяха нашите герои заслужаваха този ценен момент. Искам да спомена и перфектната корица, която напълно си пасва с историята. За мен дъждът символизира любовта на Тейт и Майлс – бурна и пристрастяваща.

Историята започва с Тейт, която се мести да живее известно време при брат си Корбин, но на входната му врата спи пиян мъж, един мъж, който ще промени безвъзвратно живота ѝ – Майлс Арчър.

„Не питай за миналото ми.
Не очаквай бъдеще.“

large (1)Тейт ми хареса страшно много, въпреки че си имаше своите малки недостатъци, които в определени моменти я правеха много крехка… но пък кой ли човек няма. Хареса ми, че беше независима и целеустремена, не разчиташе на абсолютно никого, освен на самата себе си. Връзките, които е имала не са били никак успешни и затова е загърбила любовния си живот, и се е отдала на кариерата си на медицинска сестра. Но в живота, както знаем не винаги става, така както сме искали или планували. В последствие преживя много неща, които на моменти я сриваха психически, но въпреки всичко се доказа като силен характер. Колкото и пъти да беше наранявана, винаги успяваше да открие онази частичка доброта, която се криеше в хората. За съжаление не ни беше дадено достатъчно информация за миналото ѝ, а ми се искаше да я опозная една идея по- добре.

„Тя беше тази, която или щеше да ме убие… или най- сетне щеше да ме върне обратно към живота.“

UGLYLOVECH-2840Майлс, ах този Майлс! От самото начало на книгата бе мистериозен, потаен и много мрачен, което го правеше супер интересен за разгадаване. Като добавим и факта, че е много красив и висок, той автоматично се превръщаше в ходещо изкушение за Тейт. За своите 24 години Майлс е преживял много неща, но един много жесток и болезен момент в миналото му го е белязал за цял живот. Погълнат от вината, която адски много му тежи, той се е изолирал и е загърбил настоящето си. Историята от миналото му ни бе поднесена на малки откъси, които постепенно изградиха една цялостна не дотам красива картина. Майлс бе роб на миналото си и не жалаеше да продължи напред… докато не се появи Тей.

„Любовта не винаги е красива, Тейт. Понякога прекарваш целия си живот в опити да я промениш. Да я промениш в нещо по-добро. И тогава без да осъзнаеш, се оказва отново в стартова позиция със сърце, изгубено някъде по пътя.“

Допадна ми начина, по който авторката е решила да ни представи историята, а именно в две гледни точки. Половината глави бяха от името на Тейт, които ни разказват за настоящето, а останалите от името на Майлс, които ни връщат шест години назад в миналото му и ни разкриват какво го е накарало да стане мъжът, който е в настоящето – студен и безсчувствен. Чрез тези ретроспекции научаваме за по- голямата част от живота на Майлс, преминаваме през неговото първо влюбване, през неговите мечти и копнежи, преминаваме и през онзи трагичен момент, който беше просто съкрушителен, като авторката ни държи в напрежение да самия край на книгата.

025dceaa876f8cb0535d5c2f63042085Любовната история между Тейт и Майлс припламна почти веднага, като и двамата не търсят нищо сериозно и решават да бъдат просто „приятели с облаги“. Майлс поставя две правила на Тейт, които тя трябва да спазва, ако иска „връзката“ им да продължи. Отношенията им се свързваха единствено до страстта, която изпитваха, но за Тейт нещата постепенно започваха да стават все по -сериозни. На моменти страшно много ѝ се ядосвах, защото се държеше като някоя хлапачка, като пренебрегваше гордостта и достойнстото си. Също се ядосвах ѝ на Майлс, като твърдо отказваше да признае, че е влюбен до уши в Тейт.

„Хубавите моменти компенсират грозната любов“

Второстепенните персонажи също много допринасят за историята и подпомагат за правилната развръзка между отношенията на Тейт и Майлс. Кеп, осемдесетгодишния капита на асаньосера се превръща в най- добър приятел на Тейт и често в нейната единствена опора. Корбин, по- големият брат на Тейт, който я закриляше постоянно. Иън най- добрият приятел на Майлс, който е запознат с миналото му и затова иска най- доброто за него. Рейчъл е един от ключовите участници в историята. Името ѝ се споменава до самия край на историята и остава траен белег върху главните герои.

„Жестока любов“ ще ви приведе през едно емоционално, вълнуващо и пълно със страст пътешествие. Това е книга за двете разновидности на любовта. Едната е за онази красивата любов, която те връхлита като ураган и те запраща три метра над небето. А другата е онази грозната и жестока любов, която те разбива на хиляди малки парченца. Книгата също ни доказва, че колкото и транлив да е пътят към щастието,ако то е истинско и си струва,то си заслужава всяка пролята сълза и всяко изпитание. Определено препоръчвам „Жестока любов“ , защото ще прочетете една истинска и затрогваща история, която дълго няма да забравите.

*Благодаря на издателство „Ибис“ за възможността да прочета тази завладяваща и емоционална история !

Advertisements

2 thoughts on “„Жестока любов“ – Колийн Хувър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s