„Паника“ – Лорън Оливър

(издателтво „Ентусиаст“, брой страници 288, цена 15лв)

203397_bКОЛКО ДАЛЕЧ СИ ГОТОВ ДА СТИГНЕШ,
ЗА ДА ИЗБЯГАШ ОТ ЖИВОТА, КОЙТО ВОДИШ?

ХЕДЪР никога не си е помисляла, че един ден може да се състезава в „Паника“ – легендарна игра за току-що завършили гимназисти, в която залогът е висок, а наградата – още по-висока. Никога не се е смятала за безстрашна, за човек, готов да се бори, за да изпъкне сред другите. Но когато открива нещо и някого, заради които да се бори, Хедър ще разбере, че е по-смела, отколкото си е представяла.
ДОДЖ никога не се е боял от „Паника“. Неговата тайна ще му вдъхва сили и ще го тласка да продължи напред до края на играта – сигурен е в това. Но има нещо, което не знае: не само той си има тайна. Всеки има причина, заради която да играе.

***

Когато чета книга от непознат за мен автор или особенно ,ако той е супер известен и актуален, почти винаги подхождам с лек скептицизъм към него. Разбира се, че съм чувала за Лорън Оливър и за нейната бестселър трилогия „Делириум“, но не знаех какво да очаквам от първата ми среща с нейна книга, а именно „Паника“. Книгата ме изненада доста приятно със своята свежа и оригинална история, която за мен бе глътка свеж полъх от обичайните тийн книги. Авторката се е постарала да ни предостави една много реалистична история, която да ни държи под напрежение до последната страница. Самият замисъл на играта „Паника“, не е от типа игри, като „Игрите на глада“ или някоя свръх нереалистична игра, която може да гледаме само по филмите. Напротив „Паника“ е една на пръв поглед най- обикновенна игра и точно това е плашещото в нея. Хареса ми факта, че авторката не се е съсредоточила само върхи играта, а ѝ върху героите и техните взаимоотноешения. Другото, което ми допадна бе, че авторката не се е опитала да идеализира абсолютно никого от героите. Всеки един от тях беше представен със своите недостатъци, като по този начин читателят може да почувства героите по- близки до себе си.

“ „Паника“ започна както толкова много други неща в Карп – бедно градче с население от дванайсет хиляди души, разположено насред нищото: защото беше лято и нямаше какво друго да се прави. „

70ec67da7e9462d613167121a0dc5bb6„Паника“ е създадена, за да направи живота на тийнеджърите в малкото градче Карп по- вълнуващ и интересен. Превърналата се в традиция „Паника“ от година на година, започва да става все по – опасна, но въпреки това желаещите да се включат в нея, все повече се увеличават. Всеки един от тях е готов на всичко, за да получи наградата – огромна сума пари. Но има състезатели, които играят не само заради парите, играят за… отмъщение. Веднъж включиш ли се в играта, тя те обсебва, научава твоите тайни и страхове, а след това те изправя срещу тях. Правилата на играта са железни и безпощадни, а всеки, който е имал глупостта да ги наруши се наказва жестоко. Всеки, който се е включил в играта няма право да казва на никого. Всички в градчето знаят за Паника“ и колко опасна може да бъде тя, но всеки мълчи, а през това време „Паника“ безмълвно и безпощадно спуска своите пипала над Карп.

„Разбира се, никой не вярваше, че “Паника” ще спре.
Играта винаги продължаваше.“

Panic_HC_JKT_des4.inddГлавната ни героиня Хедър никога не си е помисляла, че един ден ще се включи в играта. Прави доста импулсивно, когато приятелят ѝ ненадейно скъсва с нея. След тази случка, тя осъзнава, че няма какво да губи и както се казва „се впуска в дълбоките води“. Хедър е най- обикновенна тийнеджърка, която живее недотам хубав живот, семейството ѝ е разбито, майка ѝ е меко казано пропаднала и единствено опора намира в своята по- малка сестра и в двамата си най- добри приятели Теса и Бишъп. Никога не се е смятала за безтрашна, не е човек, който ще се бори на всяка цена, за да постигне целите си, за да изпъква по някакъв начин, сред тълпата. Но с всяка следваща задача в играта, Хедър започва да израства и осъзнава, че иска да спечели играта, за да може да осигури живот на сестра си, а ѝ за самата себе си. Но най- важното е, че успява да пребори страховете си и да превърти играта.

9434c856c5c89223c451091b4e8c3ff6Додж е другият ни главен герой, който също претърпя доста голямо развитие. За разлика от Хедър, той никога не се е боял от страховете си и за това без да се замисля се включва в „Паника“. Додж също има мотив и той е да отмъсти на един от участниците, който е оставил траен белег в семейството му. Тайната, която така усърдно пази му вдъхва сили да продължи да се бори, за да стигне до финала. В последствие с напредването на играта, напрежението се усеща във всички участници и Додж разбира, че не само той има тайна. Въпреки че, Хедър и Додж в началото бяха конкуренти за голямата награда, в края на играта и двамата научават ценни уроци, които неизменно ще ги променят. И двамата успяват да станат победители, защото са успели да преодолеят страховете си и спокойно могат да продължат на чисто, без тайни и страхове, които да ги загушават.

„Винаги имаше път нагоре и навън и нямаше нужда от страх.“

Хареса ми, че историята беше предадена от двете гледни точки на двамата главни герои. Така научаваме за голяма част от живота им, за семействата им, приятелите им, за техните мисли и терзания. Другото, което ми допадна, а ѝ изненада беше факта, че главните герои не се обвързаха един с друг, както се случва в 99% от книгите. Всеки от двамата си имаше своята любовна история, която за щастие не беше фокусирана на преден план.

„Паника“ предоставя възможността на читателите да станат част от героите и да се впуснат, заедно с тях в едно опасно и вълнуващо приключение. Една история, която ще ви държи под напрежение с всяка следваща страница. История изпълнена с екшън, интриги, предизвикателства, но и с много ценни уроци, които ще ви накарат да се замислите. Определено препоръчвам книгата, защото историята поместена в нея се различава от масовите тийн истории.

*Благодаря на издателство „Ентусиаст“ за възможността да прочета книгата !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s