„Серафина и черният плащ“ – Робърт Бийти

(издателство „Софтпрес“, брой страници 240, цена 14,90лв)

serafina-i-cherniyat-plasht-9786191513710

„Серафина и черният плащ“ ми напомни за онези детски книги, които четях, като дете. Авторът се е постарал да напише една изключително завладяваща, интересна и динамична история, която да ни накара, както да се забавляваме с героите, така и леко да настръхваме, когато четем дадени сцени. Историята е написана по- много лек и достъпен начин, който те кара да искаш да четеш още и още. Хареса ми това, че въпреки малкия си обем всяка глава от книгата беше изпълнена с дейтсвия, нямаше излишни описания, които да натоварват читателят, а напрежението дебнеше зад всеки ъгъл. Робърт Бийти още от първата глава ни потапя в историята, като ѝ за миг не ни предоставя възможността да се откъснем от книгата. Любопитното е, че имението „Билтмор“, в което се развива самата история е реално съществуващо място и е сред най- прочутите и посещавани забележителности в САЩ. Друг любопитен факт е ,че в книжният трейлър на книгата (може да го видите в края на ревюто), момиченцето, което играе Серафина е една от дъщерите на автора, а костюмите са направени от жена му. А самите снимки на трейлъра са снимани в истинското имение „Билтмор“ – погледнете само колко е красиво.

SK-Lamont-interview-with-Robert-Beatty-Serafina-and-the-Black-Cloak

Първите няколко страници ни запознават със Серафина – дребничко момиченце, с кехлибарено жълти очи , притежаващо най- тихата и грациозна стъпка. Всичко дотук ни подсказва, че нашата героиня съвсем не е обикновено момиче. Заедно с баща си живеят в огромното и красиво имение „Билтмор“, което е оградено с вековна гора, криеща тъмни  и непознати сили. Откакто се помни двамата живеят скрити в мазето, защото никой не трябва да разбира за нейното съществуване. Въпреки че трябва постоянно да се крие, Серафина всяка нощ изпълнява една доста необичайна мисия, която я кара да бъде много горда със себе си, а именно  Г.Л.П. – главен ловец на плъхове. От съвсем малка Серафина винаги е осъзнавала, че в нея има нещо различно, което я отличава от другите деца, никога не е разговаряла с други хора освен с баща си, докато не започват зловещите изчезвания и тя внезапно се сдобива с неочакван приятел.

Всяка година имението „Билтмор“ е посещавано от безброй гости и приятели на семейство Вандербилт, които организират най- различни събития. Всичко върви повече от прекрасно, докато внезапно не започват мистериозно да изчезват деца. Една вечер Серафина се натъква на едно от тези отвличания. В тъмните коридори на имението мъж с черен плащ преследва момиченце, но неочаквано то бива погълнато от черната мантия на непознатия. След тази случка Серафина е готова на всичко, за да откирие мъжа с черния плащ. Очаква я битка на живот и смърт. Серафина трябва да преодолее своите страхове, защото едва ли иска да бъде следващото погълнато момиченце. Очаква я едно зловещо приключение, което ще я отведе в тъмните и мрачни гори, които ще ѝ дадат отговорите, за които е чакала през целия си живот. Но едно приключение няма да е толкова вълнуващо, ако до теб не стои приятел или в случая двама- един доберман и Брейдън (племенника на сем. Вандербилт).

photofacefun_com_1497618932Освен, че авторът е сътворил  една прекрасна история за малките читатели, която пленява със своята вълшебна атмосфера, се е постарал да засегне и няколко важни теми, като приятелството, семейството и въпросите, които си задава всяко хлапе на прага на тийнеджърската възраст „Кой съм аз?“, „Какво искам“, „Защо съм различен от останалите“ и т.н. Всеки един от персонажите в книгата беше изграден пълнокръвно, така че читателят да успее да го почувства по- близък до себе си. Дори злодеят притежаваше обаятелна харизма, с която да пленява и очарова хората в „Билтмор“. На фона на тази история изпълнена със загадки и доза мистерия, имението „Билтмор“ ни предоставя възможността да изживеем всяка една част от историята още по- вълнуващо и истински.

„Серафина и черният плащ“ ще ви накара да се впуснете в едно шеметно приключение, изпълнено с магия, с неподозирани тъмни и опасни сили дебнещи зад всеки ъгъл. А напрежението и изненадващите обрати няма да ви напуснат до края на историята. Очарователната Серафина без особени усилия ще стане любима героиня, както на малките читатели, така и на големите. Ако хлапето ви не обича да чете или тепърва навлиза във вълшебният свят на книгите, препоръчайте му тази книга и съм сигурна, че ще се влюби във всеки един детайл от нея.

*Благодаря на издателство „Софтпрес“ за предоставената възможност !

 

Advertisements

One thought on “„Серафина и черният плащ“ – Робърт Бийти

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s