„Крайно нелогично поведение“ – Джон Кори Уейли

(издателство „Orange books“, брой страници 256, цена 11,90лв)

208103_b

През последните години в YA жанра освен типичните любовни истории, авторите започнаха да вкарват и по сериозни теми в сюжетите си. Безкрайно много оценявам това, защото тийнейджърите трябва да видят и двете страни на монетата наречена живот. В тази малка книжка, която впрочем се оказа едно доста добро попадение е включена една наистина сериозна тема, а именно паническите атаки. На това заболяване се даде гласност в близките няколко години ( поне според моите наблюдения), което за съжаление бива доста подценявано от обществото. Ние хората трябва да се научим, че психическите заболявания никак не са за подценяване, а още по-малко за подиграване, защото не се знае до какви последици ще доведе това даденият човек. Авторът на нашата история се е опитал да поднесе темата по един лек начин без излишно да натоварва читателят. Харесвам такива истории, защото в тях се крият важни житейски уроци, които в даден момент биха ни били полезни. Учат ни да бъдем съпричастни един към друг, защото може точно ние да помогнем на някого и да го измъкнем от неговия вътрешен ад. Има една фраза „сам войнът е воин“, но пък е хубаво да имаш някого до теб, с който да спечелите цялата битка.

„Светът е голям, плашещ и безпощаден. Но можем да оцелеем в него.“

HighlyIllogicalBehavior-1Историята се развива от двете гледни точки на двамата главни герои – Соломън и Лиса, което ми хареса, защото опознаваме още по-добре героите и техните мисли и постъпки.  През по- голямата част от живота си шестнадесетгодишния Соломън страда от агорофобия- страхува се да преминава през големи или открити пространства. След поредната паническа атака Соломън влиза в училищния фонтан, за да се успокои. След това ужасно преживяване той не е излизал навън от цели три години. Ежедневието му преминава в дома му, а единствените хора, с които общува са родителите му и неговата баба. Въпреки че се е изолирал в своята малка вселена Соломън е изключително интелигентен, забавен, любознателен, а ѝ е огромен фен на „Стар Трек“ (в корицата се крие символика). Родителите му ми напомниха на семейството на Данте („Аристотел и Данте откриват тайните на Вселената“). Отношенията им бяха много приятелски и непринудени, а най- важното е, че подкрепяха безрезервно синът си. Соломън извървя огромна промяна, която му помогна да се престраши да пребори един от най- големите си страхове. Със сигурност промяната в него нямаше да бъде факт без Лиса.

„Не е особено трудно да изчезнеш, когато никой не те търси. И точно това правим понякога. Оставяме хората да изчезнат.“

IMG_20170704_162248_108Лиса е едно от онези амбициозни момичета, които като си поставят нещо за цел трябва да го изпълнят на всяка цена. Целта на Лиса е да се махне от малкото градче, но затова трябва да напише есе и чрез него да си спечели стипендия за избрания университет. За да напише перфектното есе Лиса решава да започне да общува със Соломън и на всяка цена, да се опита да го излекува. Със сигурност постъпката ѝ е егоистична, но ми хареса, че не е забравила момчето, което преди три години се „изложи“ в училище. Отношенията помежду им започнаха плахо, но с течението на времето развиха едно силно приятелство, което помогна на Соломън да гледа на света по нов начин, а още по- хубавото е, че искаше да навлезе в него. Лиса страшно много го подкрепяше и се опитваше по всякакъв начин да го накара, отново да живее в хармония със себе си. Голяма част в промяната на Соломън имаше и Кларк, гаджето на Лиса. Въпреки първоначалните си резерви Кларк бързо се сприятели с него и се оказа, че си пасват идеално. В хода на историята Лиса осъзна своята егоистична постъпка и се опита по всякакъв начин да се поправи. Чрез тази красива и трогателна история осъзнаваме, че трябва да ценим и да се радваме на всяко нещо, че трябва да държим на хората, които обичаме, защото те са точно тези, които винаги ще ни дават опора, както в хубавите, така и в лошите моменти.

„Държах ръцете му, брояхме до десет и беше толкова красиво. Той беше астронавт, който дишаше и без костюма си.“

„Крайно нелогично поведение“ е една вълнуваща, красива и вдъхновяваща история,преплетена с много емоционални моменти. Една история за израстването,за смелостта да се изправиш пред страховете си и предизвикателствата,които животът поднася в най-неочакваните моменти. Книга,която след себе си оставя много теми за размисъл, но и ценни житейски уроци. Ако харесвате неклишираните истории, то тази книга е точно за вас.

*Благодаря на издателство „Orange books“ за предоставената възможност !

IMG_20170629_150356_267

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s