„До всички момчета, които съм обичала“ – Джени Хан

(издателство „Ибис“, брой страници 296, цена 12,90 лв)

208305_b

„До всички момчета, които съм обичала“ ми грабна вниманието преди около година и се надявах някога да я видя издадена на български. Затова не мога да ви опиша колко много се зарадвах, че едно от любимите ми издателства ѝ е обърнало внимание и най- вече, че ще я издаде. Въпреки че историята на моменти се развива през зимата, книгата е перфектното лятно четиво, с което да релаксирате. Авторката има много приятен, лек и увлекателен стил на писане, като винаги успява да наблегне на точните моменти, с които да прикове вниманието на читателя. Книгата се чете изключително бързо, като дори ѝ за миг няма да ви бъде скучно в нейната компания. Едно от нещата, с които успя да ме спечели историята бяха безброй комичните и нелепи ситуации, в които успя да се забърка главната ни героиня, но освен това имаше и немалко сладки моменти. На моменти имах чувството, че „гледам“ някоя супер забавна комедия. Така че едно е сигурно, ако си падате по комедиите и романтичните тийн истории, то грабвайте книгата, настанете на някое прохладно местенце и се потопете в историята ѝ.

19127518._SY540_Главната ни героиня Лара Джийн е момиче с корейски произход, имаща две прекрасни сестри Марго и Кити и един любящ грижовен баща. Единственото липсващо парченце от пъзелa, което липсва на семейството и, за да бъде пълноценно е майка ѝ, която е починала преди години. Лара Джийн никога не е споделяла чувствата си към момчетата, които е харесвала, а ги е споделяла в писма с идеята никога да не попаднат при притежателите си. Чрез тези писма тя се отърсва от всички мисли и чувства, които е изпитвала или както самата тя казва, писмата са нейното сбогуване. Докато един ден някой случайно (или не) изпраща нейните писма до петте момчета, по които някога си е падала. След този злощастен инцидент живота на нашата героиня стремглаво се променя. Следват изобилие от комични ситуации, в които иска или не Лара Джийн се забърква.

„Странно е да  си копнял толкова дълго за нещо , за някого , а един ден , най-внезапно , просто да спреш“

cbvnbvХареса ми, че концепцията на историята не беше съсредоточена само върху „любовният“ живот на главната героиня. Авторката е наблегнала и върху семейните отношения, което прави историята много по- близка до самия читател. Както споменах семейството на Лара Джийн е белязано от ужасна трагедия, която сплотява много повече семейството ѝ. Голямата и сестра Марго е поела грижите за семейството, което я прави водеща фигура в семейните им отношения. Абсолютно винаги е поставяла семейството си на първо място, като малко или много загърбва своето лично пространство. Като по- малка сестра Лара Джийн винаги се е възхищавала на Марго и я е възприемала, като неин ментор в живота. След заминаването на Марго в Англия, където да продължи образованието си, отношенията помежду им някак охладняха по една или друга причина. По малката им сестра Кити се оказа голямо съкровище. Малката имаше изключително твърд и опърничев характер и винаги отстояваше на своето. Образът на Лара Джийн ми беше изключително забавен и реалистично представен. Тя е от момичетата, които обичат домашния уют, обичат да четат и да пекат сладки. Въпреки че на моменти се държеше незряло винаги успяваше да ме очарова. След всичко, което успя да преживее мисля, че към края на историята успя да изгради една по- зряла и отговорна версия на самата себе си.

„Когато някой отсъства дълго време , в началото запомняш всички неща, които искаш да му кажеш. Опитваш се да съхраниш всичко в главата си.Но все едно да удържиш шепа пясък: малките зрънца се изплъзват от ръцете ти и накрая остават само едрите камъчета и въздух.Когато най-сетне се видите , си запазил единствено големите неща, защото е твърде трудно да разкажеш за всички дреболии. Но именно те съставляват живота.“

CBxONiEUAAESndFДвата мъжки персонажа Джош, бившият приятел на Марго и Питър Кавински, който преди време Лара Джийн е харесвала, претърпяха огромна промяна, която спомогна за развитието на историята. Джош винаги е бил близък със семейство Сонг и отначало беше представен като мило, забавно  и добродушно момче. От друга страна Питър е пълна противоположност – самоуверен, с голямо его и звездата на училището, по която всички момичета си падат. С развитието на историята авторката изгражда и развива двата мъжки персонажи още повече, показвани черти от характерите им, които са били скрити за останалите. Според мен образа на Питър претърпя най- голяма промяна в положителна посока, която ме накара да ми стане симпатичен. За съжаление образа на Джош в един момент се разми, поведението му започна да става дразнещо и досадно. А самият той се превърна в безличен герой.

„Харесваш единствено момчета, които знаеш, че не можеш да имаш, защото се страхуваш!“

Романът има няколко основни положителни черти, които го правят оригинален и различаващ се от масовите тийн книги. Безспорно ми хареса идеята за писмата, която беше много добре поднесена без излишни разтягания. А ѝ лично аз не съм чела подобен сюжет. Темата за семейството също беше един от плюсовете в книгата. Беше ми интересно да наблюдавам колко силна връзка имаха трите момичета и макар понякога да не се разбираха, винаги успяваха да намерят правилния път една към друга. Третият плюс бяха добре изградените персонажи и особено огромното развитие на някои от тях. Краят на книгата е толкова примамливо отворен, че нямам търпение да се докопам по- скоро до втората част. А ѝ много искам да разбера какво пише в онова писмо.

„До всички момчета, които съм обичала“ е перфектното лятно четиво, с което да релаксирате. Книгата е поднесена по- много лек и забавен начин. А авторката доста умело е успяла да поднесе сериозните теми, като същевременно да заинтригуват читателя без да го натоварват. Препоръчвам книгата на всички романтични души и почитатели на YA жанра, защото книгата определено ще ви подари няколко романтични, забавни и щури часа.

* Най- искрени благодарности на издателство „Ибис“ за предоставеното предварително копие !

IMG_20170714_103413_872

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s