„Всички сме родени от звездите“ – Роуан Колман

(издателство „Ера“, брой страници 320, цена 15лв)

RodeniOtZvezdite-1501671579

„Всички сме родени от звездите“ разказва човешките и трогателни истории на трима души, които постепенно се преплитат една в друга. Поради естеството на сюжета очаквах книгата да бъде тежка, изпълнена с драматизъм и сълзи, но всъщност не се оказа точно така, за което се радвам. Авторката умело е пресъздала историите, така че да се четат леко, но въпреки това да запазят емоционалния си заряд. Хареса ми, че авторката не се е съсредоточила единствено върху историята на главната героиня, която впрочем се оказва свързващото звено между всички истории поместени в книгата. Темите в книгата са все сериозни и общочовешки, от които няма как да избягаме. Но не си мислите, че в книгата преобладава единствено меланхоличното настроение, а напротив – имаше хумор, забавни моменти и шеги между героите, които направиха книгата приятна за четене.

9781510003484Главната ни героиня Стела Кери работи винаги нощни смени в хоспис, като медицинска сестра, където пациентите могат да изживеят последните си дни спокойно и комфортно. За Стела нощните смени са нейното спасение, защото чрез тях избягва охладнелият си и затворен в себе си съпруг. Но работата на Стела не винаги се свежда до това да преглежда само пациентите си. Тя записва на писма последните най- съкровени мисли или послания на своите пациенти отправени към техните близки. Понякога писмата са изпълнени с тъга; друг път с красиви мигове, които ще стоплят нечие сърце; сбогувания между влюбени, деца или приятели; хаплива забележка към досадният съсед. Всяко едно от тях беше изпълнено с искреност и емоционалност, което няма как да не ви трогне или усмихне в даден случай. Въпреки добрите си дела, в личен план Стела се чувства тъжна и самотна. В бракът ѝ настъпват сътресения, след като съпругът ѝ се завръща от мисия в Афганистан. Там той е преживял нещо ужасно, което го е белязало психически и физически. Хареса ми това, че освен тежките и трудни моменти през които преминават, авторката ни е споделила и техните щастливи и красиви моменти – първата среща, първата целувка, първите трепети нарастващи в любов ( наистина беше много красиво за проследяване).

„Почнах да пиша писма една нощ, първо за една пациентка, която вече не можеше да държи писалка и която искаше да се увери, че съпругът ѝ ще знае как да работи с пералня машина, след като тя си отиде от този свят. И оттогава писането на писма се разрасна – всяко писмо с различна история, различен живот, различно наследство.“

23346557Във втората сюжетна линия се разказва за една от пациентките на Стела Хоуп. Младото момиче страда от рядко белодробно заболяване – кистозна фиброза. Хоуп знае, че дните ѝ са преброени и поради това няма никакво желание да води социален живот, а единственото, което прави е да се самосъжалява. Но благодарение на най- добрият си приятел Бен, който ѝ показва хубавите неща в живота, Хоуп осъзнава, че трябва да се бори да изживее всеки един момент от живота си пълноценно. От първия момент Хоуп ми стана симпатична и се радвам, че намери истинската любов в най (не)очакваният човек.

„Книгите са малко като пътуване във времето, нали ? Могат да те изтръгнат от живота ти и да те изпратят в нечий друг живот. Жалко, че в един момент трябва да се върнеш.“

Mavelo-We-re-all-made-of-stars_width400_3Третата история е може би най- интригуващата от всички, защото се случиха куп интересни неща и няколко изненадващи обрати. Хю има успешна работа, собствен дом, но винаги нещо му е липсвало… любов. След няколко неуспешни връзки, от които му е останал само един черен котарак Хю, не вярва, че ще срещне някога истинската любов. Докато един ден случайно не се запознава с новото съседче и майка му. Двамата постепенно внасят частица щастие в живота му, която му връща вярата в живота. Но мистериозните обаждания и писмото, което получава го връщат към едно минало, изпълнено с тъга. Дали ще преодолее миналото и ще срещне ли онази дългоочаквана любов, ще разберете повече в книгата.

„Писмото е спомен, който никога няма да се изгуби, да избледнее или да бъде забравен. И дълго след като си отидем от този свят, може би един ден след много години, нашите деца или внуци ще четат тези думи и ще бъдат завинаги с нас в този момент.“

Всяка глава от романа завършваше с писмо, чрез което надникваме в сърцата и мислите на десетки души. Всяко едно от тях беше изпълнено с любов, прошка, тъга и неизказани думи. Определено елементът с писмата придава един индивидуален почерк на самата книга, която я различава от повечето други книги в този жанр.

„Всички сме родени от звездите“ разказва за трогателните и едновременно вдъхновяващи истории на няколко души, имали щастието да получат своят втори шанс от живота. Книгата ни учи, че трябва да се радваме и да оценяваме и най- малките неща в живота, защото никога не се знае, какво ще ни поднесе утрешния ден. Една история изпълнена с трогателни моменти, но и с много щастливи и споделени мигове. Една книга, която ще ви сграбчи в своята топла прегръдка, от която няма да искате да се отделите.

* Най-искрени благодарности на издателство „Ера“ за предоставената възможност !

IMG_20170904_165700_326

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s