„Споделени тайни“ – Колийн Хувър

(издателство „Ибис“, брой страници 272, цена 12,90лв)

170

След „Жестока любов“ Колийн Хувър се нареди сред най- любимите ми автори. И когато научих, че „Споделени тайни“ ще бъде издадена бях на седмото небе от щастие, защото щях да се докосна отново до творчеството на авторката. Хувър отново се е постарала да ни предостави една дълбоко емоционална история, която ще трогне и най- закоравелите читатели. Още от пролога, който впрочем е един от най- добрите, които съм чела авторката ни показва колко силна и драматична история ни очаква. Харесвам в авторката това, че пише изключително леко и много красиво. Винаги успява да представи и най- тежката история по един фин и нежен начин, който да плени читателят. И в този ред на мисли никак не е случаен факта, че „Сподели тайни“ е спечелила  наградата на Goodreads за най- добър любовен роман през 2015г. В тези 270 страници са събрани толкова много емоции, любов, драматични моменти и обрати, които няма как да ви оставят безучастни към съдбата на героите. Приятно бях изненадана от изкуството, което беше на почти всяка страница под една или друга форма. Любопитното в книгата е, че признанията поместени в нея всъщност са напълно истински и Колийн Хувър ги е събирала в продължение на няколко месеца. А картините, които може да откриете между страниците на романа са направени по нейна поръчка от художник. Да събереш чуждите тайни и страхове и да ги вплетеш в една на пръв поглед любовна история е достойно за възхищение. Историята е разказана от гледните точки на двамата главни герои, като така читателя успява да вникне и в най- дълбоките и мрачни кътчета на душите им.

„Удивително е как една истина може да отдалечи двама души един от друг.“

13977802Още с пролога на книгата ставаме свидетели на един от най- тежките моменти в живота на Обърн и то, когато е едва на крехките 15 години. Съдбата ѝ поднася много тежък удар, който ще бележи целият ѝ живот. Обърн е принудена да се впусне в света на възрастните, без ясна посока и без подкрепата на никого. В началото на книгата виждаме двадесет и една годишната Обърн, като едно объркано и лутащо се крехко момиче . В хода на историята нейният образ постепенно се разстилаше и надграждаше, докато в края не видяхме една млада, щастлива, обичана и амбицирана млада жена. Хареса ми нейната невинност и усмивката, която не слизаше от лицето ѝ въпреки безброй многото трудности, през които преминаваше. Няма да отрека, че понякога ме дразнеше нейната безхарактерност в някои отношения, но това си имаше причина и то огромна.

„Има хора, които срещаш и тепърва опознаваш, а има и такива, които виждаш за пръв път и имаш чувството, че вече познаваш.“

4b14623244cf404db724ee916c1f65f2Оуен Джентри или както Обърн понякога се обръщаше към него с ОМГ (ако прочетете историята, ще разберете какво имам предвид) се явява, като светлина в непрогледния тунел, в който е попаднала Обърн. Неговият персонаж беше доста интересен за проследяване, защото беше изграден от противоречия. На пръв поглед виждаме един млад и успешен художник, който влага цялото си сърце и душа във всяка една негова картина. От друга страна от първия момент читателя има чувството, че той крие нещо и то никак, ама никак не е хубаво… и в крайна сметка се оказва прав. Споходен от тежък и ужасяващ инцидент от недалечното му минало, понякога провокиращи неговата несигурност, която се изразяваше най-вече във взаимоотношенията му с баща му. Като всеки артист на изкуството и Оуен имаше онази емоционална натура, която го правеше толкова специален в моите очи.

„Изумително е как не осъзнаваш колко си самотен и изплашен, докато не се появи някой, който изцяло те подкрепя.“

0f1572fec4f3f7c08dbf5574002a5f24Срещата между Обърн и Оуен се случи в момент, когато и двамата бяха изпаднали в страшно дълбоки черни дупки, а отчаянието бе взело превес над всичко останало. Хареса ми това, че макар ѝ любовта им да припламна почти веднага, след първата им среща тя бе частица по частица изградена и задълбочена. Силната връзка, която си изградиха двамата се дължеше най- вече на споделените и НЕ толкова споделените тайни, който вдигнаха връзката им на едно по- високо и емоционално ниво. Постепенно и двамата успяха да се преборят със своите демони и да започнат живота си на чисто и разбира се… заедно.

„-  Толковамного те обичам. – Гласът му е задъхан и изпълнен със страх. – Винаги ще те обичам. Дори и когато не мога… 
–И аз винаги ще те обичам. Дори и когато не бива.“

„Споделени тайни“ за мен беше едно емоционално и съкровено приключение, чрез което успях да надникна в душите на двама млади хора, които са преживели много трудни моменти, но въпреки това са продължили пътя си напред. Една история, която ни показва, че каквото и да ни поднесе живота, винаги трябва да бъдем смели, да вярваме в себе си и да знаем, че чудеса винаги се случват. Колийн Хувър определено знае как да пише истории и то не какви да е, а НАИСТИНА добри истории.

*Благодаря на издателство „Ибис“ за предоставената възможност !

FB_IMG_1519491354739

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s