„Бургундските дневници“ – Ан Ма

(издателство „Ера“, брой страници 280, цена 16лв.)

211247_b

„Бургундските дневници“ е една ароматна гурме история, изпълнена с висококачествено вино, деликатесни сирена, романтика и една дълго пазена драматична семейна тайна. Обожавам книги, които имат две различни времеви сюжетни линии, а още повече обожавам истории, чието действие се развива по време на Втората Световна война – тази книга е събрала в себе си всичко, което харесвам. В историята ме впечатли колко красиво авторката е описала земите на Бургундия. Едновременно плодотворни, цветни, опияняващо красиви и ароматни. Другото, което ми хареса в романа е, че авторката умело е балансирала двете сюжетни линии, като разбира се малко повече е акцентирала върху сюжета, който се развива в миналото. Но не мога да отрека, че ѝ двете истории бяха богато изградени и еднакво интересни. Втората Световна война е е голяма хапка за всеки писател, но Ан Ма е успяла да я пресъздаде в историята си по- възможно най- автентичният начин.

Ако очаквате някоя разтърсваща любовна история, от която да ви се подкосят краката, ви уверявам, че такава нямата да откриете в книгата. Да, в романа има любовна връзка, но тя е съвсем леко загатната и някак си не е напреден план, за което аз лично се радвам. Историята е изпълнена с най- различни и интересни теми, като всяка води до виното, което е връзката между миналото и настоящето. Стана ми много приятно с колко много любов и отдаденост героите говореха за виното. В хода на историята ставаме свидетели на неговото производство, което не е никак бърз и лесен процес. А е резултат от труда на много хора, вложили своите емоции и усилия в името на това да получат възможно най- висококачественото вино. Така че, ако решите да прочетете книгата си сипете чаша вино, за по- голяма автентичност на историята.

„Есенните багри бяха пищни – последното шоу на природата преди зимата да потуши живителността на лозята. Замислих се, че ѝ младостта си отива така – лято след лято, година след година.“

Collage 2018-03-03 23_53_59Настоящето ни среща с Кейт –  млада американка с френски произход. Мечтата на Кейт винаги е била да стане майстор сомелиер и е на крачка от постигането на тази своя мечта. Най- трудният изпит тепърва предстои и младата жена се чувства неуверена в своите способности. За да може да се подготви по- добре за изпита Кейт решава да се върне в родната Бургундия, която носи единствено болезнени спомени от недалечното минало на героинята ни. Въпреки, че Кейт не се е завръщала в родната Франция от почти десет години, още от първите  дни от престоя ѝ, тя е погълната от любовта на семейството си и Бургундия далеч не ѝ си се струва толкова далечна и чужда. Между срещите с производители и дегостирането на различни вина Кейт помага на снаха си Хедър, която впрочем е и най- добрата ѝ приятелка в разчистването на семейната изба от непотребни вехтории събирани с десетилетия. По време на едно от безбройните почиствания двете млади жени попадат на овехтяла диплома принадлежала на някоя си Елен Шарпен. Непознатата носи семейната фамилия, но никой от семейството не е чувал за нея. Коя всъщност е Елен и защо има нейни вещи в къщата? Кейт и Хедър дори ѝ не подозират, че без да искат са отворили кутията на Пандора.

„Войната извади на показ най- доброто и най- лошото у хората.“

Collage 2018-03-03 23_52_34Същевременно авторката ни изпраща през 1939 година, за да се запознаем с гимназистката Елен Шарпен. Младото момиче е в края на образованието си, а единствената ѝ мечта е един ден да стане химичка. Нещо нетипично в онези патриархални години. С настъпването на Втората Световна война и нахлуването на немците във Франция, слагат край на единствената ѝ мечта. Елен е принудена да остане в родния дом, заедно с баща си, двамата си полубратя и мащехата си, която всячески се опитва да ѝ вгорчи живота. В разгара на войната всеки един ден е изпълнен с глад, отчаяние и безизходица, а още по- лошо става, когато Елен разбира, че баща ѝ е влязъл в Съпротивата. Бащата на Елен същевременно изчезва докато помага на семейство евреи да пресекат границата и младото момиче остава съвсем само. Всичко това тя споделя в своя дневник, който ще се окаже ключът към една от многото загадки в книгата. Във времена, когато войната толерира лицемерите, предателите и всякакви без, Елен ежедневно трябва да се бори в името на своята кауза… докато някой не я предава.

„Осъзнах, че затворът и дори смъртта не ме плашат толкова много, колкото чувството, че душата ми загнива.“

С историите на Кейт и Елен – две млади жени израснали в различни епохи и нрави, “ Бургундските дневници“ ни показва, че двете имат много общо помежду си. И двете притежаваха изключително силен дух, който ги крепеше в трудните моменти. И двете показваха воля във вземането на трудни решения и най- важното е, че никога не изминиха на принципите си. Две толкова различни истории, но в същото време толкова близки и докосващи.

„Бургундските дневници“ ще ви размечтае за едно голямо пътешествие из земите на Франция, които са изпълнени с висококачествено вино и деликатесна храна. А един прашен и овехтял дневник ще ви разкаже историята на едно младо момиче, което е дръзнало да се противопостави на системата. Дълго пазени семейни тайни, скрити съкровища, любов, предателства, прошка са само част от интересната история, която ни разказва „Бургундските дневници“.

*Благодаря на издателство „Ера“ за предоставената възможност !
FB_IMG_1519941508196

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s