„Огледалце, огледалце“ – Кара Делевин

(издателство „Егмонт“, брой страници 368, цена 14,90лв)

97895427214201520600093.2583

„Огледалце, огледалце“ е дебютната книга на един от най- успешните съвременни топ модели, а именно Кара Делевин. Освен като модел от няколко години Кара се изявява и като актриса и то доста успешно. Преди няколко месеца, когато научих за книгата бях доста любопитна как ли се е справила Кара, като писател и страшно много се зарадвах, когато от издателство „Егмонт“ обявиха, че ще издадат книгата ѝ. Въпреки огромното желание, което имах да прочета книгата, все пак бях леко скептична към самата история. Всъщност очаквах книгата да бъде поредната комерсиална тийн боза, но се оказа доста добро попадение, за което искрено се зарадвах. Най- много в книгата ми хареса, че в нея имаше толкова много важни послания отправени към тийнеджърите, които към днешна дата са стряскащо актуални. Ролята на социалните мрежи в съвременния живот, злоупотребата с алкохол и наркотици, отношенията между деца и родители, идентичността, сексуалната ориентация са само малка част от темите засегнати в романа. Относно самата история – със сигурност не е нещо невиждано, не е супер оригинална, но е поднесена по един семпъл и в същото време провокативен начин, който те кара да разлистваш страниците, за да стигнеш до края, който впрочем е страшно добър. Другият елемент в историята, който ми допадна е мистериозната нотка, която с развитието на сюжета бавно се разстилаше, докато в един момент не стана доста зловещо. Като се има предвид, че Кара не е писател ми хареса как е поднесла самата история – като стил на писане, герои, развитие на историята, шокиращите обрати и самата развръзка бяха попадения. Като цяло съм доволна от крайният продукт, който се е получил и ще се радвам, ако Кара продължи в тази насока.

„Израстването и преходът от детството към зрелостта е един от най- интересните периоди в живота ни: хаосът, лудостта, хормоните, непрекъснатите промени и крайности. Това е изключително важно време, изпълнено с драматизъм и силни емоции, които формират зрелите хора, в които ни е писано да се превърнем.“

IMG_20180418_113214_597Историята ни запознава с четиримата тийнеджъри Лио, Роуз, Рижи и Наоми, които имат своя собствена музикална банда „Огледалце, огледалце“. Всъщност идеята за създаването на групата е идея на техният учител по музика г-н Смит. И четиримата са толкова различни на пръв поглед, но все пак решават да опитат да си партнират заедно, което ще се окаже преломен момент в тяхното израстване. Преди „Огледалце, огледалце“ всеки един от тях е бил затворен в собствената си черупка, докато в един момент любовта им към музиката не ги обединява. Чрез музиката се ражда едно силно и чисто приятелство, подплатено с огромно доверие. Хареса ми, че в романа са събрани толкова различни персонажи, които реално погледнато отразяват образите на тийнеджърите. Рижи е типичен аутсайдер и преминава през трудния период на преоткриване на себе си. Лио е бунтар, който се налага да се справи с очакванията на другите хора към него. Роуз на пръв поглед е перфектното момиче, но зад самоуверената си маска се крие едно наранено и уязвимо момиче. А Наоми е събирателен образ на тримата – в нея имаше по частичка от качествата и недостатъците на останалите.

“ Беше забавна и остроумна и изглеждаше обречена да бъде звезда. Сетих се как влезе в училище тази сутрин, сякаш ѝ принадлежеше. Как прави всяка своя крачка, все едно завладява света. И си помислих, че макар и за пред целия свят да изглеждаше, сякаш никой и нищо не може да я нарани, тя е най- уплашеният и най- самотен човек, когото познавам.“

cara-delevingne-signing-her-book-mirror-mirror-at-waterstones-piccadilly-in-london-10-04-2017-6Всеки от тях имаше своите проблеми и вътрешни демони, с които трябва да се справи – проблеми в семейството, несигурност в себе си, фалшивият образ, който трябва да носиш пред останалите и т.н. В един момент Наоми изчезва, просто изчезва. Първоначално никой не се впечатлява от това, защото всички са свикнали с нейните странности. За нея е съвсем нормално да си вземе раницата и да се поскита за известно време, след това да се върне и да продължи към ежедневието си. Но все пак винаги оставя някакви следи, ако все пак се наложи да я откият. След поредното излизане тя не се връща. Няма я цели осем седмици, а следи липсват.  Докато не я намират в реката в безсъзнание и в много тежко положение. Цялата е в рани и синини, а най- страшното е, че едва ли ще оцелее. За Лио, Роуз и Рижи това се оказва страшно шокиращо. Вероятността да не разберат какво всъщност се е случило е голяма. Шансът да не оцелее и повече да не чуият и думичка от нея ги разтърсва емоционално. Цялата ситуация е изпълнена с толкова неизвестни, че в един момент тяхното приятелство е на път да се разпадне. В живота на всеки един от тях започват да се случват доста трудни моменти, които малко по-малко ги разединяват. Роуз открива любовта в тотално неподходящ човек, но окрилена от любовта и заблудата, в която живее тя обръща гръб на най- верните си приятели. Лио е на път да разруши живота и бъдещето си, след като брат му излиза от затвора. В семейството на Рижи нещата излизат извън контрол, а самата тя преминава през период на себеоткриване и приемане на истинската си същност.

„Не може просто един ден да те има, а на следващия да изчезнеш. В това няма никакъв смисъл. Никой не се изпарява във въздуха, без да остави някаква следа след себе си.“

Чрез персонажите и в ситуациите, в които попадат мисля, че почти всеки тийнейджър би се припознал. Защото в книгата са засегнати теми и проблеми, с които се сблъскваме в реалния живот. Всеки от нас допуска грешки, но важното е да се поучим от тях и да продължим напред. Препоръчвам книгата както на всеки подрастващ, така ѝ на всеки родител, защото малко или много ние не познаваме нашите деца. Всички сме преминали през трудните тийнеджърски години, когато преминаваме през емоционални етапи, затворени сме в своя собствен свят и премълчаваме нещата, които трябвам да споделим с родителите си, но не искаме.

„Ако има нещо, което трябва да ми бъде позволено да контролирам в живота си, това е как изглеждам.“

DJmdkeJWsAAg852

Относно мистерията и това, което всъщност се е случило с Наоми беше доста шокиращо. За съжаление още в началото един човек ми беше доста подозрителен в самото си поведение и добротата, която ръсеше навсякъде и без да искам оцелих в десятката. Но определено мистерията в историята беше доста добър подход. Исками се да поговоря за развръзката на историята, която си е доста хард, но ще си спестя спойлерите и ще оставя сами да разберете края на историята. В края на книгата има кратко интервю с Кара, в което разказва как се е зародила историята, в кои герои се припознава, за обратите в книгата и дали ще има продължение на историята.

„Огледалце, огледалце“ е история за съвременните тийнеджъри. В романа са засегнати важни послания и актуални теми, които чрез персонажите са представени по- достъпно. В света, в който живеем всички се крием зад маски и фалшиви филтрирани образи, които грабят от нашата същност и идентичност. Затова посланието, което носи романа „Огледалце, огледалце“ е, че имаме нужда само от една версия на самия себе си. Ако се чувстваш щастлив в собствената си кожа, тогава ти си съвършен.

*Благодаря на издателство „Егмонт“ за предоставената възможност!

IMG_20180321_161733_264

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s