„Девети ноември“ – Колийн Хувър

(издателство „Ибис“, брой страници 308, цена 13,90 лв)

176

„Тя ме обича“ в кавички.
Тя ме целуна с удебелен шрифт.
ОПИТАХ СЕ ДА Я ЗАДЪРЖА с главни букви.
Тя си отиде с многоточие…

Безспорно Колийн Хувър се превърна в най- любимата ми авторка от романтичния жанр. С всяка следваща книга тя успява някак си да ме накара, да обичам нея и нейните герои, все повече и повече. Въпреки, че винаги книгите ѝ започват, като поредната тривиална любовна история, тя успява да пречупи историята през нейната призна и да се получи едно оригинално и докосващо сърцето произведение. Изказа на авторката отново е приятен и лек за четене, който предразполага читателя за по- пълно изживяване на историята. „Девети ноември“ е една от онези книги, които се четат на един дъх , карайки те да разлистваш с трепет страниците до самият край на историята. Тя е от книгите, които те поглъщат в своя собствен свят, играят си с теб като вихрушка, карайки те да изпитваш безброй емоции – да се смееш и плачеш едновременно, да изживяваш всичко с героите – тяхното щастие и драматичните моменти в живота им. В тази книга Колийн Хувър е заложила на малко по- нестандартен сюжет, но е запазила отличителния си почерк. Освен това в романа е засегнала и много сериозни и актуални теми, като например белезите, които хората носят. Външните белези, които сме принудени да носим докато сме живи и вътрешните белези, които са се загнездили дълбоко в нас. Авторката ни показва, че външните белези не са срамни или толкова страшни, а напротив – те са знак, че сме спечелили битката, срещу която сме се изправили. Трябва да се страхуваме от вътрешните белези, защото те са много по- страшни и болезнени, и по- трудни са възприемане.

„Да, ти имаш белези. Но всеки, който първо вижда белезите, а не теб, не те заслужава. Надявам се, че ще го запомниш и ще вярваш в това. Тялото е просто обвивка на истинските дарове, които са скрити вътре. А ти си пълна с дарове. Безкористност, доброта, състрадание. Единствените ценности, които имат значение. Младостта отминава, красотата увяхва. Но човешкото благородство никога.“

NOVEMBER-9-promoПо традиция Колийн Хувър разказва историята от двете гледни точки на двамата главни герои. Харесва ми този елемент, защото така читателят има по- ясна представа за самите герои – техните реални мисли и чувства, гледната им точка за даден момент и по този начин имаме възможността да надникнем по- навътре в самите тях. Историята започва малко комично и тези първи няколко страници ме накараха искрено да се усмихвам над създалата се ситуация. Фалън е на обяд с баща си, с който далеч не са си близки. В един момент разговора им започва да върви в неположителна посока и Фалън е поставена в неудобна ситуация. Но положението става още по- притеснително, когато до Фалън сяда непознато момче и се представя за нейно гадже. Откачено, нали? Срещата между Фалън и Бен ще се окаже съдбоносна, но за съжаление краткотрайна. В същия ден Фалън трябва да отлети за Ню Йорк, за да започне живота си на чисто. Все пак двамата решават да прекарат последните ѝ няколко часа в Лос Анджелис заедно. През това кратко време успяват да прекарат забавни и вълнуващи моменти, като искрата помежду им е повече от очевидна. В спонтанен изблик на емоция двамата решават да се срещат всяка година в същия ресторант и на същата дата… девети ноември.

„Едно от нещата, които винаги се старая да си напомням, е това, че всеки човек има белези – промълвява тя. – И много от тях са по-страшни от моите. Единствената разлика е, че моите са видими, а на повечето хора не са.“

5116e80eff3bf39e56a7046bbf504c16--colleen-hoover-book-boyfriendsКогато е едва на четиринадесет Фалън е новоизгряваща актриса и има късмета да участва в хитов тийн сериал. Пред себе си има блестящо бъдеще на актриса, но един ужасяващ инцидент ще бележи живота ѝ завинаги. Когато е на 16 години в дома на баща ѝ избухва пожар. Лявата страна на лицето и тялото на Фалън е обезобразена, което я срива психически, а оставената травма от това ще я накара да се затвори вътре в себе си. Кога си на толкова крехка възраст и преживееш толкова болезнено преломен момент, това няма как да не се отрази в бъдещия ти живот. Фалън е свикнала хората да я гледат със съжаление или още по- лошо да извършат погледи, когато я срещат. И точно тук авторката е засегнала сериозна тема – влиянието на обществото върху самите нас. Ако си малко по- различен от „стадото“ веднага биваш игнориран или отхвърлен, което е толкова жалко и повърхностно. За съжаление Фалън е попаднала в точно тази „рамка“, когато девети ноември я среща с едно забавно и симпатично момче, което с огромни усилия ще я накара да се приеме каквато е и най- важното – ще я накара обича тялото си и всеки недостатък върху него.

„Мисля, че е очаквала да я пусна да си отиде без съпротива, ала тя не е от тези момичета, за които подбираш битките си, отказвайки се от маловажните, за да спестиш сили за по- главната. Тя е момиче, за което се сражаваш до самия край.“

3c4eb5388fb998e8b36615ef40109fd0--colleen-hoover-book-boyfriendsБен е толкова очарователен и харизматичен, че с лекота ще ви накара да се влюбите в него. В началото на книгата бе представен като талантлив и обещаващ писател, търсещ своята вдъхновяваща муза. Информацията за него почти до края на историята беше доста оскъдна, но това само подлаклаждаше интереса към него. Въпреки че беше само на осемнадесет в него се криеше завършен джентълмен – внимателен, самоуверен, добър, нежен и с нотка на загадъчност. Бен беше от малкото хора, които съзираха красотата на Фалън. Той я приемаше такава каквото е- просто Фалън. Фалън обичаше да чете любовни романи и той често се шегуваше с нея, че не е като алфа- мъжкарите в книгите, защото те се държат комично, всичко в тях е перфектно и представят една несъществуваща реалност. А той е тяхна пълна противоположност. Както казах Бен помогна на Фалън да се възприеме такава каквато е със всичките ѝ (не)съвършенства. Но за разлика от нея Бен имаше своите вътрешни белези оставено от един… девети ноември.

„Бяха ми нужни четири години да се влюбя в него. И само четири страници, за да го разлюбя.“

f50829f09856d0ed2bdba7ac447ef942--colleen-hoover-hooversДевети ноември слага началото на едно петгодишно приключение, през което двамата ще преживеят много неща, но и много ще се променят. Двамата с нетърпение очакват всеки девети ноември, за да се видят, да си поговорят и просто след това да продължат напред. Докато в един момент нещата започват да се променят, а отношенията им претърпяват доста сериозно развитие. И двамата желаят най- доброто на другия, но не усещат, че това само им носи погрешни решения и много неизречени думи. В един момент нещата толкова много ескалираха, че със свито сърце успях да прочета за четвърти и пети девети ноември. Определено развръзката ме остави в тотален шок и се налагаше да препрочитам някои пасажи, но финала определено беше десятка. И преди да приключа това дълго ревю (какво да се прави- обичам книгите на Колийн Хувър) искам да ви споделя, че в книгата срещаме любимите ни герои от „Жестока любов“ Тейт и Майлс. Когато ги срещнах толкова много им се зарадвах, че пролях една- две сълзи. Определено беше много приятна изненада отново да ги срещна, макар ѝ за кратко.

„Трябва да помня, че хората показват любовта си по различни начини. И макар моят и неговият начин да са напълно противоположни, това все пак е любов.“

„Девети ноември“ ще ви потопи в една до болка емоционална история, която само Колийн Хувър може да разкаже. Историята ще ви накара да почувствате всеки един нюанс на любовта във всичките ѝ разновидности. Авторката успява да ни докаже, че всеки заслужава да бъде обичан и да се чувства щастлив в собствената си кожа. Книгите на Колийн Хувър са изпълнени с толкова много вдъхновение, че винаги успява да ме накара да затворя последната страница с усмивка на лице.

*Благодаря на издателство „Ибис“ за предоставената възможност!

IMG_20180411_182655_292

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s