Блог – интервю с Фиделия Косева: Чудесата са възможни и българските художници на корици могат да бъдат на световно ниво

Фиделия Косева е един от най- талантливите дизайнери на корици. Нейно дело са кориците на едни от най- емблематичните и обичани книги през последните няколко години, сред които „Аристотел и Данте откриват тайните на вселената“, „Белжар“, „И дъхът стана въздух“, „Непокорните диви“, „Творци на съвпадения“, „Толкова близо до хоризонта“ и десетки други прекрасни корици. Сред последните ѝ нови попълнете са новите издания на „Алиби“, „Азбучни убийства“ и „Десет малки негърчета“ от Агата Кристи, които са с ефектен изчистен дизайн. Фиделия ми сподели, че през свободното си време обича да чете книги, които вече си имат корици :). Освен това обича да се разнообразява с компютърни игри. Обича да пътува, да слуша рок музика, да гледа филми и сериали (Netflix!). А в момента естествено следи Westworld и новия сезон на The Handmaids Tale. Каква е тайната на перфектната корица? В кой жанр книгите са най- трудни за илюстриране? Какво вдъхновява очарователната дизайнерка и какви книги обича да чете ще научете в следващите редове.

1. Как решихте да станете дизайнер?

 Исках да правя нещо, свързано с книги. Не толкова любовта към рисуването, колкото любовта към четенето, определи с какво ще реша да се занимавам. Бях от онези деца тип „книжен плъх“, които само гледат да се пъхнат в някой ъгъл с книжка. Един ден, мисля че може би бях 9-ти или 10-ти клас, сестра ми ме попита какво бих работила, ако нямах никакви ограничения и аз с присъщата категоричност на тинейджърските години заявих, че искам да правя корици на книги. Не рисуване, не дизайн, не писане – корици на книги 🙂 Проучих коя професия се занимава с това, започнах да ходя на уроци по рисуване, кандидатствах „Графичен дизайн“, приеха ме и едно по едно нещата се случиха като в приказките.

2. Какъв е процеса по създаването на една корица? Кое ви вдъхновява при създаването ѝ?

Процесът при мен започва с четенето. Струва ми се много важно и основно, за да се вникне в книгата. Независимо колко корици на чужди издания разгледаш или резюмета прочетеш, никога не знаеш къде в текста ще се намери някой детайл, който да те вдъхнови. С четене се улавя духа на книгата. После, в идеалния случай, в който срокът не ме притиска, си оставям няколко дни книгата да „отлежи“ в главата ми – драскам си идеи, мисля си за историята, правя списък с варианти какво да се включи в корицата. Накрая сядам и правя проектите, винаги повече от един. Не знам дали е присъщата ми разпиляност или се дължи на факта, че на една книга може да се погледне от много различни ъгли, но не съм способна да направя само един вариант. По-скоро ги „бълвам” и после с редакторите на книгата избираме един, донагласям и финализирам корицата.

3. Четете ли книгите върху, които ще работите или се доверявате на резюме/ атонация?

Тук май вече ти отговорих, въпреки че трябва да призная, че се е случвало, когато срокът е много кратък или книгата е нехудожествена литература, да „прелистя“ файла и да чета предимно ревюта и анотации.

4. Коя беше първата корица, по която работихте?

 Посланическото градче, на Чайна Миевил,издателство Ентусиаст, 2015 г., която и досега ми е една от любимите ми мои корици.

5. В кой жанр книгите са найтрудни за илюстриране?

 В любимия ми – фентъзи жанра. Според мен защото книгата толкова ми харесва, че някак се притеснявам дали ще успея да предам всичко, което искам. Сякаш, когато харесваш толкова историята, страхът от провал ти пречи. Надвиваш го, даваш всичко от себе си и се надяваш, че е достатъчно.

6. Коя е найлюбимата ви корица от вашите?

 Нямам само една, доста е трудно да се избере. Бих казала, че любимата ми корица винаги е тази, по която в момента работя, защото тя е запалила въображението ми и чака да я взема от пространството на идеите и да я превърна в реалност. Въпреки това, ще изброя някои, които харесвам, за да не остане този въпрос съвсем без отговор :). Харесвам Белжар на Мег Уолицър, харесвам поредицата Красноглед, която правим с „Изток-запад“, харесвам как се получиха новите издания на Агата Кристи, едно от любимите ми корици е и тази на Сънища на Роуз Инсера, обичам и Толкова близо до хоризонта на Джесика Кох и Светлината, която изгубихме на Джил Сантополо – спирам, казах ти, не е никак лесно.

7. А коя е найлюбимата ви книга, по която сте работили?

 Ами пак не е само една, но може би „Трудно е да бъдеш Бог“ на братята Стругацки и „Лордът от планетата Земя“ на Сергей Лукяненко са ми любими, защото са страхотни, смислени фантастики, а „Кладенецът“ на Веселина Седларскаи „Творци на съвпадения“ на Йов Блум са ми любими защото са абсолютно неподдаващи се на жанрово разпределение и адски стойностни и силни книги. Имала съм късмета и честта да работя и по много други прекрасни книги, така че в момента, за да не те отегча спирам дотук с изброяването.

8. Какви книги обичате да четете през свободното си време? Имате ли любим жанр?

 Обичам да чета хубави, смислени книги, но клоня към жанра на фентъзито, напоследък също към фантастиката и т.нар. young adult. Винаги са ми били слабост книгите, в които светът е малко по-красив, малко по-необичаен, малко по-магичен.

9. Коя е книгата, която найсилно ви е повлияла и вие е накарала да промените нещо в живота си?

 Не е една книга, а поредицата на Дейвид Едингс Белгариад, която ми повлия изключително (непоправимо) много в това как си представям идеалните отношения между мъжа и жената, любовта. Героите на Едингс постепенно се превърнаха в представите ми за съвършените хора и нанесената щета е необратима 🙂 „Hopeless romantic“е диагнозата, която можеш и сам да си поставиш след четенето на твърде много фентъзи истории, приказки, исторически романи и хубави книги като цяло.

10. Какво е чувството да знаете, че от вас зависи как ще изглежда книгата, която ще се докосне до читателите?

 Вълнуващо и леко плашещо. Никой не е по-критичен към кориците ми от мен самата, винаги нещо донареждам, побутвам, преправям, старая се да е перфектна, доколкото мога. Също така винаги не съм доволна, но това вече си е друга диагноза. Точно защото съм на първо място читател и на второ дизайнер и знам какво е усещането да се влюбиш в някоя прекрасна корица, а после и в самата книга, този синхрон – хубава корица, хубава книга е това към което винаги ще се стремя.

11.  Какви са тенденциите на кориците през последните години?

 Да стават все по-хубави и по-хубави. Отиват си деветдесетарските колажи и кичозни сблъсъци на стилове и отстъпват на по-изчистени, по-идейни, по-красиви неща. Работата на Kontur Creative и Живко Петров е вдъхновяваща, респектираща и надъхваща ме да вярвам, че чудесата са възможни и българските художници на корици могат да бъдат на световно ниво.

12. Една от найлюбимите ми ваши корици е на книгата Толкова близо до хоризонтана Джесика Кох. Защо решихте да пресъздадете и илюстровате точно този момент върху корицата?

 Много се радвам, че корицата ти харесва! Четох в ревютото ти, че и историята на Дани е успяла да влезе трайно под кожата ти, книгата някак успява да го направи. Този момент е на корицата, защото беше най-красивият, най-вдъхновяващ, нещо като изблик на светлина и цветове, ярко описание на тази толкова трагична и наистина разтърсваща любов. Аз преболедувах книгата, изстрадах я и честно казано още се присещам за нея, но в корицата исках да уловя пламъка, вулкана, силата на тази нереалистича, незабравима, невъзможна обич. И само да загатна за пропукването, за неизбежното, което неумолимо настъпва, но с това, че слага краен срок на връзката им я прави някак още по-ценна. Сякаш градят свят от цветно стъкло, цветен, красив, крехък, почти незабелязваш първоначалните пукнатини.

13. Издайте ни нещо върху, което в момента работите.

 В момента работя по няколко проекта мога да ти издам за една книга, по която работим с издателство „Ера“ и то не от кого да е от Джилиан Флин. Ще се казва Отворени рани и е наистина много силен психологически трилър. Вече съм си направила няколко варианта и сме на процес избиране и финализиране, след което ще мога да споделя проекта :).

Реклами

2 thoughts on “Блог – интервю с Фиделия Косева: Чудесата са възможни и българските художници на корици могат да бъдат на световно ниво

  1. Това интервю е било страхотно, новаторско хрумване! Отговорите на Фиделия Косева не само показват колко интересна личност и артист е, но и обръщат внимание на често подценяваната работа на графичните дизайнери, която всъщност оформя толкова важното първо впечатление, което добиваме от книгите. Обожавам! ❤

    Liked by 1 person

    1. Благодаря! Аз също смятам че не се обръща достатъчно внимание на преводачите, художниците, редакторите и в бъдеще ще се опитам да включвам повече такива хора в рубриката. 🙂

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s