„Клуб „Мръсни книги“ – Лизи Харисън

(издателство „Егмонт“, брой страници 288, цена 14,90 лв)

97895427208741518181894.8259

„Клуб „Мръсни книги“ е първото заглавие от новия импринт на издателство „Егмонт“ „Анишър“. Под новото лого ще излязат книги от най- различни жанрове- криминални романи, дамска проза, научна фантастика и много други. Въпреки провокативното си заглавие книгата се оказа едно много приятно четиво, което всяка дама с вкус към хубавите истории би харесала и оценила. Когато започнах да чета книгата бях с нагласата, че ме очаква една пиперлива и еротична история, но за щастие още със самото си начало книгата опроверга това мое очакване. Едно от нещата, които най- много ми допадна в историята е, че в нея се говори за… книги. И то не за какви да е, а за онези изпълнени с еротика и откровени моменти, които в даден момент са били забранявани или прикривани. Беше ми интересно да прочета, че точно заради тях героините споделяха своите мечти, проблеми, промени и преоткриването на самите себе си. Авторката по много лек, приятен и ненатрапчив начин е пресъздала, както атмосферата на историята, така ѝ взаимоотношенията между героите, като по този начин читателят може да се почувства по- близък до самите тях. Накратко това е една забавна и в същото време сериозна история за личните битки в живота, уроците, които трябва да научим и за приятелството, което може да открием в най- неочакваните хора, благодарение на книгите.

„Истината невинаги е начин да се създаде добро първо впечатление.“

the-dirty-book-club-9781451695977_hrЖивота на главната ни героиня Ем Джей Старк изглежда като сбъдната мечта! Наскоро е повишена в главен редактор на известно и уважавано списание, приятелят ѝ е секси лекар, какво може да иска от живота си в един от най- големите мегаполиси в света Ню Йорк. Но зад „бляскавия“ живот, който води един кошмарен момент от недалечното ѝ минало не ѝ дава покой. След един неочакван обрат в работата си Ем Джей решава да си даде дългосрочна почивка и да се премести при гаджето си, който живее в малко и уютно калифорнийско градче. За съжаление дните там се сливат, като в един и младата жена се чувства самотна и не на място. Докато един ден съвсем случайно не се запознава със своята възрастна мистериозна съседка. Приятелството им просъществува съвсем за кратко, защото ненадейно мистериозната дама заминава за Париж и въобще не мисли да се връща. Но със заминаването си тя остава на Ем Джей мистериозна пиканп за таен литературен клуб, в който се четат единствено еротични романи.

Естествено любопитството на Ем Джей надделява и решава да се срещне с другите три, лично подбрани, членки на клуба. Отначало никоя от тях няма желанието да посещава литературния клуб, но постепенно потапяйки се в необятния и вълнуващ свят на книгите, четирите млади жени откриват шокиращите тайни писма на основателките на клуба, които ще ги накарат да се сближат и да споделят своите тайни, мисли и страхове. Въпреки че всяка от тях е постигнала това, за което е мечтала, постепенно осъзнават, че приятелството е последната частица, от която са се нуждаели, за да бъде живота им щастлив и пълноценен.

„Ами ако всичко върви точно както трябва, а ние сме прекалено заети да се взираме във фантазиите си, за да го приемем?“

34412032В книгата ми хареса, че нямаше пошлост, която да отблъсне читателят. Диалозите и разговорите за книгите бяха интелигентно поднесени. Героините бяха силни и смели жени, които отстояват своето мнение и позиция. Но наред с позитивните неща, които преобладаваха в книгата, имаше някои елементи в нея, които ми се искаше да бъдат малко по- силно застъпени в историята. Първо- в началото на историята имаме малка ретроспекция с основателките на клуба, когато са все още млади и неопитни жени. И четирите бяха толкова очарователни, остроумни и позитивни, че ми се искаше да присъстват повече в книгата. Ако историята се развиваше паралелно в миналото и настоящето мисля, че щеше да се получи страхотно. Второ- искаше ми се да има малко повечко включени книги в историята, но предвид малкия обем на книгата, може да се примиря и с тези, които бяха избрани. Трето- искаше ми разговорите и обсъждането на избраните книги за клуба да бяха малко по- силно застъпени. Исках да разбера по- цялостно мнение за тях от героините. Може би, ако книгата беше с около стотина страници по- дълга щеше да се получи перфектното дамско четиво, но разбира се, това е моето лично мнение.

„Клуб „Мръсни книги“ е разказ за намирането на пътя към себе си и за откриването на най-простичките и значими неща в живота. История, която ще ви стопли сърцето и ще ви накара да се присъедините към някой литературен клуб, в който да говорите за любимите си книги. Една история за любовта към книгите, които понякога могат да бъдат единствения ни път към промяната.

*Благодаря на издателство „Егмонт“ за предоставената възможност!

IMG_20180414_130516_915

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s