„Коралайн“ – Нийл Геймън

(издателство „Бард“, брой страници 160, цена 12,99 лв)

65700_b

Нийл Геймън е един от най- колоритните автори на нашето време. Някак естествено му се получава в неговите творби да пресъздава на пръв поглед най- обикновени образи от ежедневието на фона на мрачна и мистериозна атмосфера. Като читател съм запозната с повечето му творби, но никога не се бях докосвала до тях и съвсем случайно „Коралайн“ постави първата ми среща с творчеството на Нийл Геймън. Няма да крия в самото начало на историята, ми беше доста странен неговият стил на писане и заради това подходих с известни резерви към книгата. Но в един момент мрачните и вълнуващи приключения на малката Коралайн до толкова ме бяха погълнали, че не усетих в кой момент съм успяла да се приспособя към нестандартния начин на писане на автора. Срещнах отзиви, че книгата е зловеща и страшна, но се оказа, че далеч не е така и всяко хлапе над  десет години с удоволствие би харесало книгата. Всъщност „Коралайн“ не е страшна по онзи първичен начин, който се среща в книгите на ужасите. Авторът по много майсторски начин е втъкал в повествованието онзи страх, който сме запазили дълбоко в съзнанието си- страха да не изгубим родителите си, който с времето става все по-голям и по-голям. Другото, което ми направи впечатление е, че книгата е сравнявана с детската класика „Алиса в страната на чудесата“, което според мен е пълен абсурд. Естествено „Коралайн“, като произведение си има своите положителни качества, но все още не е издържала теста на времето, за да може да я сравним с класиките, с които сме израснали.

51gQrGXfEnL._SX334_BO1,204,203,200_Семейството на Коралайн се мести в нова къща, която е разделена на няколко апартамента, които са обитавани от доста странни и ексцентрични съседи- две застаряващи актриси и един шантав господин, който тренира мишия си цирк. За съжаление това се оказва единствената промяна в жоживо на малката Коралайн. Майка ѝ и баща ѝ все така усърдно работят и нямат абсолютно никакво време за нея. След като вече е изчела всичките си книги, а играчките ѝ са ѝ омръзнали, единственото, с което остава да се разнообрази е да започне да изследва новата къща и нейните околности. След запознанството със съседите от приземния и таванския етаж, Каролайн решава, че приключенията за нея са приключили, докато не установява, че в техния апартамент има заключена врата. Майка ѝ казва, че тази врата не води на никъде, но дали е така? В света на възрастните Коралайн се чувства пренебрегната и отритната (всички я наричат Каролайн, а не Коралайн) и без колебание детският ѝ авантюристичен дух решава да надзърне зад затворената врата, която я отвежда в една… мечтана паралелна реалност. В този нов за нея свят, тя има идеалното семейство- майка ѝ готви любимите ѝ храни, а баща ѝ е готов да изпълни всяко нейно желание. Първоначално Коралайн е въодушевена и заинтересована от тази паралелна реалност, но постепенно осъзнава, че това е един фалшив и опасен свят, в който ако не направи нещо, той ще я погълне. Залогът е животът на нейното семейство. А един причудлив котарак ще донесе малко забава и цветно настроение насред мрачните краски на историята.

coraline-creepy

„Коралайн“ е една причудлива и мрачна история, която е наситена с онова вълшебство присъщо за детските приказки. Малката Коралайн ще ви въведе в едно опасно и вълнуващо приключение, което ви уверявам, че дълго няма да забравите. А един очарователен черен котарак ще внесе забава и хумор в най- напечените моменти. „Коралайн“ е прекрасно увлекателно четиво за малки и големи. И за финал един съвет от мен: понякога затворената врата, е по- добре да стои заключена…

IMG_20180528_085828_477

 

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s