„Убийство в метрото“ – Мейвис Дориъл Хей

(издателство „Еднорог“, брой страници 352, цена 15,90 лв)

Почитателите на класическия британски криминален роман ще бъдат очаровани от интригата, забъркана от Мейвис Дориъл Хей в „Убийство в метрото”

„Убийство в метрото“ е първата книга от новата поредица на издателство „Еднорог“ „Класически криминални романи“. В поредицата са включени криминални романи, писани в така наречената „Златна епоха“ на жанра. Честно казано не бях чувала за Мейвис Дориъл Хей, но успя да ме очарова с добре написаната история, за която ще ви говоря в следващите редове. За съжаление авторката има издадени само 3 романа, защото с приближаването на Втората световна война приоритетите ѝ се преобръщат. Но безспорно книгите ѝ остават отпечатък в литературата, като са сравними с най- добрите образци на жанра. Стила на авторката ми допадна, защото е лек, ненатрапчив, набляга повече на действието, отколкото на дълги и скучни описания, но въпреки това описанията са напълно достатъчни в нужните моменти, за да изградят пълнокръвна картина. Историята грабва още в самото начало, а атмосферата носи онова класическо ретро усещане, което те пренася в една друга епоха. Лично аз харесвам подобен тип истории, които те карат да развихриш дедуктивните си умения, отколкото да бъдат изпълнени с кървища и гадости. Ако харесвате историите за Еркюл Поаро, Шерлок Холмс и книгите на Антъни Хоровиц, то обърнете внимание и на тази книга напълно в духа на най- добрите криминални романи.

Госпожица Понгълтън е намерена удушена на стълбите на една метростанция. Удушена е с каишката на кучето й. Съжителите ѝ от пансиона „Фрамптън“ не са съсипани от скръб заради смъртта на досадната стара дама, защото е била с доста непоносим характер. Разбира се, започва разследване, в което учудващо полицията не заема голямо място. Всички обитатели на пансиона имат свои теории за самоличността на убиеца и съвсем неусетно се включват в издирването му. Заподозрени не липсват, а напротив – те са в излишък. Кой е извършителят и какви са били неговото мотиви, ще оставя на вас да разрешите загадката.

Мейвис Дориъл Хей е създала една цветна, колоритна и забавна палитра от персонажи. Образите им са създадени много прецизно и индивидуално, а тънкия английски хумор, който струи от страниците на романа, прави четенето му много приятно и леко. Като всеки криминален роман от самото начало имаме заподозрян – тук беше Базил, племенникът на госпожица Понгълтън. Това момче беше толкова неадекватно в действията, че на моменти чак ми ставаше жал за него. Всички доказателства сочеха, че именно той е извършителя, а лъжите, които бълваше на една след друга още повече доказваха вината му. А ѝ да не забравяме, че той имаше най- голям мотив да отстрани леля си. Имаме и типичната жертва в лицето на Боб. От километри си личеше, че е натопен по една или друга причина. Джери, годеникът на Берил, племенничката на госпожица Понгълтън, който е бил в метростанцията по време на убийството е един от многото заподозрени. А ѝ той има мотив да го направи. Има доста заподозрени, всеки с кой по невероятна версия за събитията, но кой е той?

Дамското присъствие в романа също блести с многостранни и интересни героини. Сиси – една от живущите в пансиона беше една от онези жени, които с всичко и за всеки са осведомени или накратко казано – клюкарката. Но въпреки това не беше досадна и на мен ми беше интересно да проследявам включванията ѝ в историята. Бети – приятелката на Базил. Това момиче имаше страшно спокойствие и непоклатим характер. Лично аз не бих издържала неадекватното поведение, непрестанните лъжи и вятърничавото държание на Базил. В началото госпожа Даймър ми беше леко дразнеща, но с напредването на историята, нейният персонаж все повече ми допадаше. Възхитих се с каква лекота пое разследването в свои ръце, сигурна, че нещо не е наред. А след една открита улика в един стар вестник госпожа Даймър се превърна в един истински Шерлок Холмс. А и успя да събере доста солиден материал за следващата си книга.

„Убийство в метрото“ събира в себе си всички съставки на класическия британски криминален роман – напрежение, хумор, неочаквани обрати, щипка романтика и, разбира се, изненадващ финал. А цветната, колоритна и забавна палитра от персонажи, ще направят четенето на романа още по- приятно и вълнуващо. Ако харесвате историите за Еркюл Поаро, Шерлок Холмс и книгите на Антъни Хоровиц, то обърнете внимание и на тази книга напълно в духа на най- добрите криминални романи.

*Благодаря на издателство „Еднорог“ за предоставената възможност!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s