„Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ – Юнас Юнасон

(издателство „Колибри“, брой страници 384, цена 18лв)

От няколко години си бях набелязала „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ за четене, но по една или друга причина, все не достигах до нея. Преди няколко седмици най- накрая успях да я прочета, но ѝ за миг не ми хрумна в какво велико приключение се забърквам. Бях прочела доста отзиви за книгата и покрай тях си бях изградила известни очаквания, но те бяха надминати още в самото начало на книгата. Юнас Юнасон е създал една толкова забавна, щура и колоритна история, от която трудно бихте се откъснали. Стилът на автора е супер лек, четивен и динамичен. Историята те грабва още в самото начало, а след това… след това ще се потопите в най- шантавото приключение, на което сте попадали. Не случайно книгата е продадена в 4,5 милиона екземпляра по цял свят. В романа са съчетани съвременна сатира и историческа хумористична фикция, които се балансират перфектно. Освен огромните количества забавни моменти, автора е включил и сериозни теми, като, разбира се, са поднесени по- лек хумористичен начин. Определено „Стогодишният старец…“ е един от фаворитите ми за тази година.

След дълъг и изпълнен със събития живот Алан Карлсон се озовава в старчески дом, който смята за своя последна спирка на земята. Единственият проблем е, че доброто здраве не го напуска, а смъртта не бърза. Навръх рождения си ден Алан Карлсон решава да избяга през прозореца на стаята си, за да се спаси от глупавото тържество в негова чест. Без план за действие и по домашните си опикани пантофи, поема в незнайна посока. И от този момент за Алан предстои едно от най- незабравимите приключения, в които се е въвличал през стогодишният си живот. В желанието си да бъде колкото е възможно по- далеч от старческия дом, Алан поема със ситни крачки към гарата, която се оказва празна. Всъщност не съвсем. В гарата има още един пътник и мъжа, който е на касата. В пристъп на спонтанност Алан решава да задигне куфара на другия пътник, който се оказва младеж с недотам добри обноски. В куфара прилежно са подбрани 50 милиона шведски крони, а само след няколко часа по петите на Алан хукват изпечен престъпник, полицейски инспектор и скромна гилдия от журналисти. Но това е само началото!

Историята се развива на фона на забележителни ретроспекции от колоритния живот на Алан Карлсон. Няма да крия, че историята, която се развива в миналото ми беше по- интересната за проследяване, защото освен, че е изпълнена със знакови събития, срещаме и цял куп известни личности и лидери, които са променили света в един или друг момент. Всичко започва с това, че Алан притежава огромното желание да бъде полезен на всеки и след като взривява случайно колата на местния бакалин заедно с него, Алан се оказва замесен в най-важните събития на XX век. Събитията в живота му се стичат едно след друго – кои от кои по- невероятни и в повечето случаи опасни, но с безотказно работещият си здрав разум се измъква и продължава смело напред. Съвсем случайно успява да спаси живота на испанския диктатор Франко. По случайност има незабравим запой с президента Хари Труман. Ще се окаже в една стая с Ким Ир Сен и сина му Ким Чен Ир. Ще вечеря съвсем непринудено със Сталин. Ще прекара няколко години в Голаг, където неговото обитаване няма да бъде забранено. Прекосява Хималаите пеша, прекарва 15 години на плаж в Бали, става американски агент. И междувременно успява да сподели съвсем добросъвестно на американците как да създадат атомната бомба, а после в нетрезво състояние прави същото и за руснаците. Това са само малка част от приключенията, в които се е забърквал нашият мил и вечно добронамерен старец.

Алан е толкова колоритен и харизматичен персонаж, в който безнадеждно ще се влюбите в даден момент. Най- много ме удивляваше това, че притежаваше непоклатим непукизъм. В каквото и да се забъркваше, той го приемаше без излишни емоции , а единствено със спокойствие и непукизъм. И това ме забавляваше толкова много. Юнас Юнасон определено е вдъхнал малко от собствения си приключенски дух на Алан. Авторът решава да започне нов живот, като продава цялото си имущество в Швеция и се премества в малко градче край езерото Лугано в Швейцария, където се отдава на писане и след три години издава първия си роман… и първия си шедьовър: „Стогодишният старец, който скочи през прозореца“. Определено в стил Алан Карлсон. Остроумен, забавен, хитър, откровен и с невероятен приключенски дух – стогодишният Алан ще ви очарова във всяко отношение.

„Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ е едно невероятно вълнуващо приключение, което ще ви докара сълзи от смях. Ще разберете как са се случили едни от най- важните събития през XX век, а в центъра на всички тях е… Алан Карлсон. Юнас Юнасон е създал една комична, интригуваща и колоритна история, в която през повечето време ще се питате… …а дали пък нещата и в действителност не са се случили именно така?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s