„Стаено зло“ – Лиз Нюджънт

(издателство „Еднорог“, брой страници 367, цена 17,90 лв)

„Съпругът ми не искаше да убие Ани Дойл, но лъжливата кучка си го заслужаваше.“

„Стаено зло“ е един от най- добрите и интелигентни психологически трилъри, които съм чела. Изпипан до прецизност във всяко едно отношение. Историята приковава още с първите си изречения, действието тече динамично, а големият обрат в края на книгата ще ви накара да се запитате „Какво се случи току-що“. Това, което лично мен най- много ме привлече в романа беше атмосферата – готическа, мрачна и зловеща, която чудесно си пасва с характера на героите. „Стаено зло“ не е типичният трилър с кървища и брутални убийства, от които няма да спите няколко нощи, но в него ще срещнете безкрупулно изградени социопати. Интересна е темата, която ще прочетете в романа, а именно за майчината любов. Но не онази чиста и искрена любов на любяща майка, а напротив – токсична и обсебваща любов, която в един момент излиза извън всякакви морални граници. Книгата започва с убийство, веднага разбираме кой е убиецът, но разтърсващите моменти тепърва предстоят. Историята се разказва от три гледни точки – тези на Лидия, Карън и Лорънс. По този начин имаме по- широкообхватен поглед на историята, може да я разгледаме от различни страни и да видим всеки един детайл. Освен това имаме възможността да се запознаем малко повече със споменатите персонажи – да вникнем в самите тях, в тяхните чувства, емоции, разсъждения и мотивите, от които са водени при дадена ситуация. „Стаено зло“ си заслужава да бъде прочетена най- малкото, защото ни показва какви никога не трябва да бъдем.

По- голямата част от действието се развива през 1980 година в Дъблин, Ирландия. На пръв поглед всичко в живота на Лидия Фицсаймънс изглежда перфектно – тя е съпруга на уважаван съдия, майка на любим син, стопанка на прекрасно имение в Дъблин. Всичко в семейството изглежда перфектно, докато изведнъж в живота им не се случва нещо ужасно, което трябва да запазят зад стените на семейното имение – убийството на Ани Дойл. За безпощадната и хладнокръвна Лидия това деяние не я притеснява кой знае колко много, но е готова да защити по- всякакъв начин съпруга си от предстоящият възможен медиен скандал. Освен това Лидия ще се постарае Лорънс да бъде в блажено неведение за случващото се в къщата.

Ани Дойл от тийнейджърските си години е проблемно момиче – крадла, наркоманка и проститутка са само малка част от нейната „биография“. За огромен късмет на семейство Фицсаймънс скоро полицията прекратява издирването ѝ, защото не са намерили никакви следи или заподозрени. А ѝ за момиче, като нея не виждат смисъл да хабят излишни ресурси. Но сестра ѝ Карън отказва да повярва, че Ани е мъртва и обсебена от тази идея, решава да предприеме свое разследване и веднъж завинаги да получи ясен отговор. След няколко години съдбата се намесва в живота на двете семейства, като запознава Лорънс и Карън и двамата се влюбват. Дали дълбоко пазената тайна на семейство Фицсаймънс ще бъде разкрита?

Лидия определено е персонаж, който едва ли някога ще изтрия от съзнанието си. През цялото време авторката не спираше да надгражда образи ѝ и да ни повежда до най- тъмните кътчета на душата ѝ. На пръв поглед Лидия прави впечатление на изключително възпитана и димна жена, обичлива и всеотдайна към семейството си. Но истината е съвсем друга – тя е с изключително разклатена психика и то от съвсем ранно детство. Чрез няколко ретроспекции имаме възможността да надникнем в детските ѝ години, които бих определила като смущаващи. Не искам да издавам спойлери, но си личи, че от малка е започнала да развива социопатични наклонности. Лидия до болка е обсебена от това да задържи Лорънс до себе си в имението. И готова на всичко… абсолютно всичко, за да го направи.

Лорънс е добро и възпитано седемнадесет годишно момче, но е изключително комплексиран от телосложението си. Лорънс от малък има ниско самочувствие, заради проблемите с килограмите и то още повече се подсилва от непрекъснатите и понякога груби забележки на баща си. И задушаван от непрестанните майчински грижи за младото момче, няма кой нае какви изгледи да се развие в самостоятелен и пълноценен мъж без комплекси. В един момент разбира за убийството, но и той решава да запази тайната на родителите си зад стените на имението „Авалон“.

Динамиката и напрежението, които са на почти всяка страница през цялото време поддържат вниманието на читателя. А малките детайли, които са така добре вградени в историята ѝ предават цялостна завършеност. Мрачното настроение в романа се подхранва едновременно от тягостните сенки извиращи от миналото на главната ни героиня и от психологическия елемент, който ни показва цялата гротескна същност на човешката душа. Определено препоръчвам книгата на всички любители на трилърите, а ѝ на онези, които искат да се запознаят с някоя нова и покачваща адреналина история.

„Стаено зло“ е приковаващ и напрегнат психотрилър, който ще остави след себе си доста теми за размисъл. Роман за най- лошите, мрачни и гротескни качества на човешката душа, които може би всеки от нас дълбоко притъпява в себе си. Една история за тайните лица на хората, патологичните състояния и  различните реакции, които могат да отприщят в останалите. „Стаено зло“ е от онези романи, които не може да забравите дълго след като сте затворили последната страница.“

*Благодаря на издателство „Еднорог“ за предоставената възможност!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s