„Вселената на раменете ми“ – Дженифър Нивън

(издателство „Ентусиаст“, брой страници 334, цена 15 лв)

„Скъпи приятелю, ти не си луд. Ти си желан. Ти си необходим. Ти си единствен на света. Не се страхувай да напуснеш замъка. Навън те очаква един голям и чудесен свят. Обикни го.“

„Вселената на раменете ми“ е една истински вдъхновяваща тийн история за силата на вътрешния дух, за смелостта да се изправиш пред предразсъдъците на хората и да се приемеш такъв какъвто си – с всички твои перфектни несъвършенства. Дебютната книга на авторката „Всички наши места“ до ден днешен ми е от най- големите тийн любови. Когато я прочетох преди около 3-4 години остави толкова дълбок отпечатък върху мен, който все още не е избледнял. Затова, когато започнах „Вселената на раменете ми“ си казах, че не трябва да подхождам към книгата с някакви очаквания, за да не остана разочарована. Книгата до някаква степен може да се окачестви, като типична тийн история с привкус на драма и любовни терзания. Това, което според мен историята се отличава от масата тийн книги са толкова различните и нехарактерни герои за този жанр. Харесаха ми и темите, които авторката е решила да засегне една, от които е да се приемем такива каквито сме със своите недостатъци, малките несъвършенства, с които се отличаваме. Защото ако ние самите не се приемаме такива каквито сме, ако не постигнем своята вътрешна хармония, ако не харесваме образа в огледалото, то и околните около нас също няма да ни приемат. Една от фразите, които се запечатват в нас след прочита на книгата е следната: „Ти си желан. Ти си необходим. Ти си единствен на света.“ И всъщност е точно така. Всеки един от нас е уникален по свой начин.

Във „Вселената на раменете ми“ ще се срещнем с двама тийнейджъри, които на пръв поглед изглеждат доста различно във всяко едно отношение, то постепенно разбираме, че имат доста общи неща. Либи Страут е определяна като „най- дебелата тийнейджърка в Америка“. След ненавременната смърт на майка ѝ тя се затваря вкъщи, за да се справи с мъката от загубата. Изминали са няколко години и виждаме Либи много променена (външно и вътрешно), готова да излезе от дома си, да се върне в училище и може би да намери нови приятели, а защо не ѝ да открие любовта. От друга страна се запознаваме с Джак Маслин – симпатично и приветливо афроамериканско момче с доста обемна къдрава коса, която не признава никакви земни гравитации. Джак има тайна, която всячески се опитва да запази – страда от рядка болест – прозопагнозия. Рядко заболяване, при което човек не може да разпознава лица. Дори родителите и братята му са като непознати за него. За свое улеснение Джак си изгражда своя схема за разпознаване на хората около него, като разучава вторичните им белези – цвят на косата, характерно облекло, височина или глас. Опитвайки се да живее нормално той си изгражда образа на лошо момче, като се държи надменно, като подмята неуместни шеги или подигравки. Накратко дава на хората това, което очакват от него. С всеки изминал ден Джак осъзнава, че този негов образ започва малко по-малко да се пропуква. Особено когато в живота му навлиза Либи Страут.

Персонажите, които изгражда Дженифър Нивън са винаги оригинални и пълнокръвни. Такива са и Либи Страут и Джак Маслин. Страшно много харесах Либи с всичките ѝ малки (не) съвършенства. Либи е едно наистина прекрасно, силно, борбено и безкрайно чаровно момиче, което въпреки крехката си възраст е водило тежки битки, от които винаги е излизала по- силна и уверена. Устоявала е на безмилостните хорски подигравки заради теглото си. В свят, в който външният вид е издигнат на пиедестал е нужна огромна смелост за да се изправиш срещу всички и да заявиш, че си горд с тялото си и с това кой си ти, като личност. Затова през цялото време се възхищавах на това момиче за смелостта и хъса, с който си извоюва отреденото ѝ място в обществото. Дори понякога да бе безразсъдна и импулсивна, тя докрай си остана откровена, добросърдечна и сияеща. И никак не е учудващо, че Джак я оприличава като Слънце: „Слънцето те заслепява, но ти усещаш земята под себе си и докато е така, дори и да можеш да полетиш, няма да го направиш. Усещаш топлина отвътре и отвън и когато си тръгнеш, продължаваш да я усещаш“.

В началото Джак ми направи лошо впечатление и дори ми беше леко антипатичен. Дразнеше ме с арогантното си и на моменти адски тъпо поведение. Нужно му беше малко побутване, за да може да преосмисли какъв желае да бъде. За пръв път срещам заболяването на Джак и ми беше доста интересно да проследявам поведението му. Ролята, която си бе избрал за пред хората, а именно на „лошото момче“, което винаги обича да бъде център на вниманието си личеше, че започва да му тежи, защото истинското му „Аз“ бе добро, мило и човечно. Тежеше му от тъпите шеги, които понякога се налагаше да прави в името на това да поддържа имиджа си. А съвестта му го гложди отвътре. Трудно е да бъдеш затворник в собствената си глава. Трудно е да се правиш винаги на силен и самоуверен в моменти, когато ти се иска просто да изкрещиш. Либи се оказа толкова чаканата глътка свеж въздух, от която Джак се нуждаеше толкова много. Чрез нейната помощ някак си успя да превъзмогне себе си и да свали маската, която години наред го предпазваше от страха да се покаже такъв какъвто е, а именно едно неуверено и объркано момче, което се нуждае от малко помощ, за да се справи с неизвестното.

„Вселената на раменете ми“ е една прекрасна и поучителна тийн история за силата на вътрешния дух, за огромната смелост да се изправиш пред предразсъдъците на обществото. Вълнуваща история, която преди всичко ни учи на един от най- важните уроци, а именно на умението да обичаме себе си въпреки недостатъците ни. Една от фразите, които се запечатват в нас след прочита на книгата е следната: „Ти си желан. Ти си необходим. Ти си единствен на света.“ И всъщност е точно така. Всеки един от нас е уникален по свой начин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s