„Митове“ – Стивън Фрай

(издателство „Еднорог“, брой страници 528, цена 25)

Първият ми досег до света на древногръцките митове и легенди беше в детството ми, когато прочетох сборникът от старогръцки митове на Николай Кун, който може би е едно от най- популярните четива свързани с тази тема. След като се запознах с този античен, мащабен и толкова омагьосващо красив свят, любовта ми към древногръцката митология с времето все повече и повече нарастваше. Поглъщах с интерес всичко, до което попадах – книги, статии, документални филми. Исках още и още. В интерес на истината подходих към „митовете“ на Стивън Фрай с известна доза скептичност, защото си казах „какво толкова ново може да ни предложи Фрай?“. И от първите страници разбрах колко много съм сгрешила в преценката си. Книгата представлява нов и съвременен почит на познатите ни митове и това е наистина така. Историите са разказани на съвременен и достъпен език, срещаме няколко бегли препратки към наши дни, вмъкнати са диалози, които спомагат за по- близка дистанция с героите. А заедно с бликащия и изключително интелигентен английски хумор, правят „Митове“ прекрасно четиво за малки и големи.

Ако за пръв път се сблъсквате с името Стивън Фрай, то определено го запомнете, защото скоро на български ще се появи и втората му книга „Герои“, която отново ще ни срещне с любими, познати и може би не толкова познати древногръцки герои. Лично аз нямам търпение да държа книгата в ръцете си. Стивън Фрай е блестящ и харизматичен актьор, телевизионен водещ и режисьор, добре известен на българската публика с незабравимото си превъплъщение в ролята на Джийвс от комедийния сериал „Дживс и Устър“, в който си партнира с Хю Лори. Автор на бестселъри и автобиографични книги, нашумял напоследък и с вдъхновения прочит на аудиоверсиите на седемте книги за Хари Потър.

В „Митове“ автора хронологически обхваща събитията от самото раждане на света от Хаоса до въздигането на олимпийските богове и тяхното управление. Включени са всички по- популярни истории, като дара на огъня на Прометей, раждането на Атина от главата на Зевс, дванайсетте олимпийци, възникването на човешкият род, Златният век и последвалият го Сребърен век и още цял куп любими истории, които вярвам, че ще си припомните с удоволствие. Разбира се, Фрай не е пропуснал да ни разкаже и за толкова лавиращите взаимоотношения между боговете, титаните и обикновените смъртни. Освен това ще станем част от най- известните незабравими любовни истории – тези между Афродита и Адонис, Персефона и Хадес, Ерос и Психея, Кадъм и Хармония. Включени са и няколко легенди за смъртни, които са били толкова дръзки, за да предизвикат гнева на боговете – Сизиф, Тантал и др. Един от ключовите компоненти в книгата е, че автора е акцентирал върху характера и качествата на всички древногръцки фигури. По този начин всички те придобиват по- голяма плътност и реализъм. Битки, чудовища, богове, герои, драми, интриги, страсти, секс, кръв, завист и лъжи – този огромен труд, който Стивън Фрай е събрал в „Митове“ ще прикове вниманието ви на момента. Със сигурност сред многобройните истории и герои ще си намерите любими, които да следите с интерес.

„Митове“ е един проникновен, жизнерадостен и чаровен пътеводил за света на древногръцките митове и легенди. Ще си припомните многобройни любими истории и такива, които може би ще срещнете за пръв път. Този мащабен и впечатляващ труд е поднесен по- толкова съвременен и достъпен начин, че прави четенето много приятно. А заедно с бликащия и изключително интелигентен английски хумор, правят „Митове“ прекрасно четиво за малки и големи. Битки, чудовища, богове, герои, драми, интриги, страсти, кръв, завист и лъжи са малка част от компонентите, които изграждат това блестящо четиво. Бележките под линия, които е добавил Стивън Фрай, обясняващи възникването на даден термин или дума правят книга още по- любопитна и интересна. Ако харесвате древногръцките митове, олимпийските богове, чудовища или просто обикновените смъртни, то „Митове“ и перфектното четиво за вас.

*Благодаря на издателство „Еднорог“ за предоставената възможност!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s