„Змия и гълъб“ – Шелби Махурин

(издателство „Ибис“, брой страници 420, цена 16,90 лв)

Да си призная никога не ме е влечал фентъзи жанра – всъщност, като цяло фантастиката ( не е моето нещо). Но в последните няколко години с правилните книги, някак си успях да се влюбя във фентъзито. Не мога да кажа, че имам опит в жанра и все още пристъпвам към него с несигурност. Но пък явно имам късмет, защото все попадам на прекрасни книги, които винаги успяват да си намерят място в читателското ми сърце. Такъв е случаят и с новата ми любима фентъзи книга „Змия и гълъб“. Първото нещо, което ме привлече в нея бяха вещиците и Църквата. Не съм чела подобна история и си казах, че това ще бъде нещо, което ще си струва да се прочете. Определено си струваше! И още как!

„Змия и гълъб“ е дебютна книга за авторката, с чиято задача определено се е справила повече от чудесно. В книгата ми харесаха страшно много неща – фолклорните митове и легенди, видовете вещици, различните символи и препратки, които бяха много добре преплетени в сюжета, героите (и добрите и лошите) и най- вече мрачната и вълшебна средновековна атмосфера. В една книга много държа да ме впечатли атмосферата – не толкова самата история или героите, а атмосферата ( особено, когато се отнася за даден период). Определено Шелби Махурин се е постарала да предаде максимално автентично атмосферата на средновековието – облеклата на хората, порядките им, малките улички, отношението на мъжете към жените, огромното значение на Църквата по това време и разбира се, дивият лов на вещици. Всичко това умело е балансирано с фентъзи елементи, които чудесно си взаимодействат с историята. Авторката от самото начало ни хвърля в историята, като през цялото време ни поднася куп обрати, които оставят читателя с отворена уста. Динамиката в сюжета е през цялото време, няма излишни моменти, а редуващите се глави от гледните точки на двамата ни главни герои, още повече спомагат за бързото четене.

Луиз льо Блан или накратко Лу е единствената дъщеря на Господарката на вещиците, наречени Белите дами. Години наред цялото кралство е в ужас от огромната и силна магия, която притежават вещиците. Църквата, разбира се, отрича всичко свръхестествено и вярват, че те са изчадия изпратени от самия дявол. Кървавата вражда между вещиците и Църквата е древна, затова такива като Лу биват преследвани и изгаряни от заклетите ловци към Църквата. Но Лу не е като останалите вещици, а още по- малко споделя възгледите им. Затова преди две години Лу е избягала от майка си. Сурово пророчество е предвидило за нея съдба по- лоша и от кладата. В опит да открие един пръстен, който ще я направи недосегаема за вещиците, съдбата я среща с Рийд Дигори- капитан на ловците. Неговият живот е отдаден на Църквата и на правилото: Не оставяй жива вещица. Едно страшно недоразумение обвързва двамата в невъзможен съюз – в свещен брак. Ще може ли един до болка отдаден на каузата си ловец да се влюби в своя най- голям враг? Ще може ли една вещица да се влюби в своя най- голям враг, който е убил десетки от нейните сестри? И нека не забравя едно нещо – любовта прави всички ни на глупаци…

Вече сте се досетили, че Луиз е пълната противоположност на Рийд и с нея шега не бива. Харесах това момиче от самото му появяване. Лу е адски непредвидима, борбена, хитра, арогантна, дива и толкова саркастична. Тя е от онези героини, които с лекота ти влизат под кожата и печелят сърцето ти завинаги. На моменти много ми напомняше Джуд от „Жестокият принц“ – тези двете ще са страхотен отбор. Преследвана от вещици и хора, Лу се е научила да оцелява в един жесток и коравосърдечен свят. За да оцелее се е научила до съвършенство да краде, лъже, бяга и убива. След срещата ѝ с Рийд живота ѝ изцяло се променя. Освен съпруга на ловец Лу трябва да живее сред ловци, които са обучени да надушват вещиците – буквално. За младото момиче предстоят цели планини от предизвикателства. Един от обратите, които се случиха в книгата успя да ме остави с отворена уста. Случи се нещо, което за пореден път ни доказва, че съвършени хора няма. Дори и най- светите хора имат своите си прегрешения. Определено нямам търпение да се срещна отново с Лу във втората книга.

Рийд е различен и нетипичен герой – не е типичното клише, което ще срещнете в повечето подобни романи. Той е обран, сериозен, прецизен, с остър ум и най- вече отдаден на каузата си към Църквата. Самата Лу го определя, като глътнал бастун. Напълно съм съгласен с преценката ѝ. Като ловец на вещици Рийд до съвършенство познава тяхната природа и способностите им. Много добре знае на какво са способни (виждал го е безброй пъти) и знае, че не заслужават никаква милост. Единствено заслужават да бъдат изгорени пред погледите на хората. Но това, което тепърва ще узнае е, че една вещица ще нахлуе с гръм и трясък в живота му. Нашето момиче Луиз льо Блан. Обожавах непрекъснатите им драми, саркастичните им помятания, закачливите диалози – бяха като куче и котка, вихрушка от емоции, която не исках да стихва. Безкрайно много се забавлявах на общите им сцени. Лу успя да счупи „бастуна“, който беше глътнал Рийд и всъщност видяхме, че може да бъде много симпатичен и вироглав млад мъж.

„Змия и гълъб“ за мен е една от най- оригиналните и непредсказуеми книги, на които съм попадала, защото в нея всичко е толкова различно. Имаме един изключително интересен свят на магия, вещици, ловци на вещици, борба за власт и двама интригуващи персонажи, в които ще се влюбите. В книгата ще се запознаете с различни френски фолклорни митове и легенди, видовете вещици, различни символи и препратки, които бяха много добре преплетени в сюжета. Всичко това умело е балансирано с фентъзи елементи, които чудесно си взаимодействаха с историята. Чудесен дебют на Шелби Махурин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s