„Писък в Сохо“ – Джон Г. Брандън

(издателство „Еднорог“, брой страници 272, цена 15,90 лв)

Преди известно време на български се появи „Писък в Сохо“ от поредицата „Класически криминални романи“, която се издава от издателство „Еднорог“. В поредицата са включени криминални романи, писани в така наречената „Златна епоха“ на жанра. Любопитното е, че голяма част от авторите включени в поредицата не са толкова известни сред широката публика. Но пък това до известна степен е вълнуващо, защото какво по- хубаво от това да се запознаеш с нови автори, които са творили през „златната епоха“ на крими жанра. За съжаление информацията за Джон Г. Брандън в днешно време е точно толкова оскъдна, колкото е трудно да се намерят и екземпляри от романите му, което наистина е много жалко. В предговора на книгата Мартин Едуардс го описва по следния начин: „Брандън не се опитва да създаде сложен детективски роман от типа, с който са станали известни Агата Кристи и Дороти Л. Сейърс, а по-скоро трилър, който може да се нареди до творбите на Едгар Уолъс (починал осем години по-рано), Сакс Ромър, Сапър и Сидни Хорлър“.  Затова се радвам, че тази поредица вдъхва колкото и да е малко нов живот на книгите му.

„Писък в Сохо“ ни пренася в Лондон по време на Втората световна война. След свечеряване огромният град потъва в абсолютна тъмнина – предпазна мярка срещу въздушни нападения. От друга страна това е предпоставка за извършване на престъпления. В една такава нощ изпълнена единствено с тъмнина на площад „Сохо“ се чува смразяващ писък. На местопрестъплението пристига полиция, както и инспектор Патрик Алойшъс Маккарти от Скотланд Ярд, който се заема с разгадаването на загадката. На мястото, което се предполага, че е извършено убийството са открити единствено стилет с триъгълно острие и женска носна кърпичка, покрита с кръв, но труп липсва – сякаш се е изпарил във въздуха. Докато инспектор Маккарти се опитва да разгадае мистерията, в която се е забъркал, през това време убийствата нарастват с пълна сила, а труповете, като че ли нямат край. Благодарение на изключителните си дедуктивни умение инспектор Маккарти попада на следа, която ще го отведе до неподозирани открития. По време на разследването и докато не веднъж ще си задава въпроса каква може да бъде връзката между мъртвата мистериозна мадам Ронер и кражбата на тайни планове за противовъздушната отбрана на Англия. По пътя си инспектор Маккарти ще се сблъскат с доста интересни и колоритни личности, като италиански мафиот, пруски травестит, зловещо джудже на име Лудвиг, джебчия, работещ за полицията и една очарователна, но доста съмнителна баронеса. Каква е връзката между тях? Ще разбереш, след като прочетете книгата.

Инспектор Маккарти беше доста интересна личност, която ме очарова с наистина безпогрешните си дедуктивни способности. Маккарти бе бунтар (в добрия смисъл на думата), който много незачиташе изградените правила на полицията, а се доверяваше на собствените си способности, които го водеха в правилната посока. Докато колегите му неведнъж губеха самообладание и контрол над ситуацията, той и за миг не си позволи подобно поведение. Допадна ми отдадеността му към Сохо, макар той да бе наясно с тъмната му страна и злодеите, които се срещаха в него. Няма как да не отбележа мрачната атмосфера, която се стелеше над Сохо, която беше наистина притегателна – особено вечер. Джон Брандън успешно ни предава привкуса на онова отминало време, което прави „Писък в Сохо“ едно наистина вълнуващо преживяване.

„Писък в Сохо“ ни представя един доста интригуващ и любопитен сюжет, който се развива в ранните дни на Втората световна война. Ще се срещнете с невероятно колоритни герои, а с безпогрешните си дедуктивни способности инспектор Маккарти ще се превърне в любим персонаж. Джон Брандън успешно ни предава привкуса на онова отминало време, което прави „Писък в Сохо“ едно наистина вълнуващо преживяване.

*Благодаря на издателство „Еднорог“ за предоставената възможност!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s