Пет коледни книги за най-малките читатели

През последните няколко години се издадоха толкова прекрасни и красиви коледни детски книги, които с удоволствие биха били страхотно допълнение към детската библиотека. В днешната публикация съм подбрала пет детски книги, които ще бъдат незабравим подарък за хлапетата у дома. С тях ще се забавляват и усмихват, а ѝ ще изживеят незабравими приключения сред страниците на коледните четива. Убедена съм, че и ще извлекът необходимата мъдрост и поука от всяка една от тях. Нека не забравяме, че прекрасно допълнение към всеки детски подарък е книгата. Да подариш книга на малкият читател у дома е все едно да му подариш цял нов свят, с който ще развие своето въображение, ще го научи на ценни уроци и най- важното ще стимулира желанието му за четене и занапред. Дали ще ги четете заедно или самостоятелно, не забравяйте, че вие си подарявате незабравими мигове заедно.

„Сам вкъщи“

Познатият и обичан филм „Сам вкъщи“, който се превърна в традиция всяка Коледа да бъде излъчван по родните телевизии сега е илюстрована книга за цялото семейство – пълна с непохватни крадци, гениални капани и едно момче на име Кевин, което трябва да се грижи само за себе си. Осемгодишният Кевин си пожелава цялото му семейство да изчезне. Но не си бе и помислял, че желанието му ще се изпълни! Може ли да задържи крадците вън от дома си? И ще се върне ли семейството му за Коледа?

Като огромен почитател на тази коледна класика за мен беше огромно удоволствие да се потопя сред страниците на тази разкошно илюстрована книга и отново да се забавлявам с щурия и изобретателен Кевин. Вярвам, че книгата ще се хареса освен на малките читатели, така ѝ на хората, които харесват филмовата поредица. Книгата би била прекрасно колекционерско издание за всички фенове на „Сам вкъщи“.

„Как малкият Клаус стана Дядо Коледа“ – Л. Франк Баум

Франк Баум е прочутият създател на детската класика „Вълшебникът от Оз“.Тази книжка е увлекателен разказ за волното детство на малкия Клаус с голямо сърце, който ще отрасне сред невероятни същества, ще се научи да надхитрява злото, а после ще се върне в света на хората и цял живот ще прави само едно – ще дарява радост.

Мнозина ще му помагат, мнозина ще дръзнат да му попречат, безброй ще са премеждията му и безброй чудесата, но всяка година по едно и също време сред виелиците и снежните преспи ще запяват звънчетата на елените, които теглят неговата шейна. И ще грейват от щастие очите на всички деца.

„Коледната песен на Мики“

Още една класика, с която децата на 90те са израснали. Съвсем наскоро издателство „Егмонт“ вдъхнаха нов живот на това невероятно издание, с което малките читатели ще имат възможността да се запознаят. Изданието е с твърди корици и красиви илюстрации, което би било чудесен коледен подарък за всеки малчуган.

Коледа е най-прекрасният празник в годината, изпълнен с топлота, добрина и вълшебство. Не и за Ебенизър Скрудж – най-богатия, най-стиснатия и най-пресметливия лондончанин.

Той ненавижда Коледа и всички традиции, свързани с нея. Но когато призракът на Джейкъб Марли, покойния съдружник на Скрудж, се явява изневиделица пред очите му, скъперникът дори не подозира какво невероятното пътешествие във времето и спомените му предстои. Може би не всичко е изгубено за Ебенизър Скрудж и неговата Коледа?

„Нощта преди Коледа“ – Клемент Кларк Мур

„Нощта преди Коледа“, позната също като „Посещение от Св. Николай“, е прекрасна Коледна поема, която излиза за първи път през 1823 година от анонимен автор. Четиринайсет години по-късно като нейн автор е признат писателят Клемент Кларк Мур. Поемата създава образа на Дядо Коледа, облечен в червени пухкави дрехи. Представата за белобрадия старец, който похапва бисквити и пие мляко, докато оставя подаръци под елхата, всяка Коледа обединява децата по целия свят.

В това издание можете да я намерите в нов превод от Светлана Комогорова-Комата и в прекрасни илюстрации от Чарлз Сантор.

„Зимни приказки от цял свят“

Този красиво илюстрован сборник съдържа както популярни авторски истории, така и фолклорни приказки от цял свят – от България и Русия до Китай и Мексико. Завийте се топло или се настанете удобно до камината и се потопете във вълшебния свят на близки и далечни земи на лед и сняг. Там живеят магически създания, необикновени животни и смели хора. Техните епични приключения и истории за силата на приятелството и любовта правят зимните вечери приятни и задушевни.

„Голямата панда и малкия Дракон“ – Джеймс Норбъри

И един малък бонус от мен, който нямаше как да не включа в тази публикация. Въпреки че книжката не е на коледна тематика, то тя е толкова прекрасна, вдъхновяваща и ценна, че заслужава да бъде във всяка библиотека. Това разкошно издание съдържа невероятно живи илюстрации, които си кореспондират невероятно с текста. Вдъхновен от философията на будизма, Джеймс Норбъри е въплътил в тези ексцентрични персонажи идеите, които са му помагали и в най-тежките моменти.

Двама приятели пътуват заедно през годишните времена – денем и нощем, в дъжд и пек. Докато странстват сред природата, те откриват надежда и вдъхновение в заобикалящия ги свят, като си дават сметка, че и след най-мрачните дни пак ще настъпи пролет.

Почувствайте успокоителното влияние на Голямата панда, който ни припомня истински важните неща, докато се наслаждава на обикновените моменти.

Проучете околната обстановка с любопитството на Малкия дракон, който може да е дребен на ръст, но има голямо сърце.

Станете част от пътешествието през вечно сменящите се сезони, докато двамата приятели се учат как да живеят за момента, да се справят с неувереността си и да преодоляват трудностите в живота.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s