„Невидимият живот на Ади Лару“ – В. Е. Шуаб

(издателство „Емас“, брой страници 560, цена 24 лв)

За създаването на един от най- великолепният и изключителен роман в творчеството на Виктория Шуаб ѝ е отнело цели десет години. Да, точно така! Авторката е отделила десет години работа върху тази книга. И резултатът е повече от впечатляващ. „Невидимият живот на Ади Лару“ е книга събитие. За пореден път се прекланям пред безкрайното въображение на Шуаб, което за пореден път е създало един тотално различен свят със свои закони и правила. Авторката отново успя ме очарова със своя неповторим приказен стил на писане – тя не твори просто думи, а магия. Историята на Ади Лару е написана толкова красиво и емоционално, че ще я помните дълго, след като сте забравили самата Ади :).

„Невидимият живот на Ади Лару“ е история за цената, която трябва да платим в името на свободата си; за волята да си създадеш място в света; да се изправиш и продължиш напред, когато е адски трудно; за непрестанната борба със самия себе си; за любовта, която си струва да изживееш; за това да бъдеш запомнен… просто запомнен от някого.

„Тъжно е, разбира се да забравиш. Ала е самотно да те забравят. Да помниш когато друг не помни.“

Франция, 1714 година в пристъп на отчаяние свободолюбивата Ади Лару сключва сделка с тъмен бог, демон, дявол – той има безброй имена и заменя душата си за безсмъртие. Тя сключва този мрачен договор, за да се спаси от нежелан брак и от живот, който не иска да води. Тя иска да бъде свободна, да опознае света, да твори, да мечтае, да живее живота си така, както тя пожелание. Но цената за това е висока – над нея пада проклятието всеки, когото срещне по пътя си, да я забрави. Ади никога няма да остави следа след себе си, а всички, които досега са я познавали ще я забравят. След сделката ѝ с Мрака започва нейното пътешествие през годините и вековете в различни градове и континенти. През история и изкуство, във вечен опит да остави някаква следа, че е съществувала. В началото е адски трудно, но въпреки това Ади някак си успява да се събере и да продължи напред, защото пътят назад е необратим. С всяка следваща година младото момиче става все по- упорито и настоятелно, по- нахъсани и още повече вкопчено в живота и така цели… 300 години, двамата с Мрака играят своя нестихващ танц във времето.

Единственият спътник на Ади в пътешествието е нейният мрачен дявол с хипнотизиращи зелени очи и единствената сигурност е, че ще я посети на годишнината от сделката. В самотата си тя няма друг избор, освен да го посрещне, да го разгадае и по някакъв начин да успее да го надхитри. И тя успява! Ади оставя своят отпечатък в картини, скулптури, музика – в най- различни произведения на изкуството. Среща велики художници, музиканти и писатели. Среща многократно едни и същи хора, налага ѝ се да търси подслон на най- различни места, краде, гладува, но никога не се отказва. Но един ден във вековното ѝ проклятие зейва пролука – в малка антикварна книжарница в сърцето на „Манхатън“ съдбата среща Ади Лару с млад мъж, който не я забравя…

„От всички изобретения, които Ади е видяла да се появяват на бял свят – парни локомотиви, електрически крушки, фотография, телефони, самолети, компютри – киното ѝ е най- любимо.

Книгите са чудесни, преносими, трайни. Седне ли тук обаче, в затъмнената зала, където широкият екран запълва полезрението ѝ, действителността изчезва и за няколко кратки часа тя е друг човек, потопен в романтика, интриги, смешни перипетии и приключения. При това в триизмерна картина и със стерио звук „

В книгата имаме две сюжетни линии. Едната се развива в миналото в 17 век – от самото начало на проклятието, а другата е в настоящето, което се развива през 2014г. Два напълно различни свята, като деня и нощта. Двете сюжетни линии се редуват, като действието поддържа през цялото време интереса и може да видим по- добре развитието на Ади през времето. Проследяваме живота на Ади в малкото френско селце Вийон сюр Сарт. За съжаление младото момиче е принудено да сключи нежелан брак с по- възрастен мъж. Ади не желае това за себе си и затова сключва сделка с Мрака. От тук нататък живота на Ади е едно приключение – понякога весело и безгрижно, а понякога тъжно, мрачно и самотно. В интерес на истината тази сюжетна линия, която се развива в миналото ми беше мааалко по- интересна, защото обичам историята и беше много любопитно да се потопя в най-различни исторически епохи. Ади е ставала свидетел на велики открития, като появата на фотографията, електрическата крушка или създаването на първата кола, преживяла е войни, срещала е велики творци като Верди и Пикасо. Нейният живот може да ви послужи, като едно невероятно историческо пътешествие.

„Той има вкус на нощен въздух, натежал от лятна буря. Има вкус е пушек от далечен огън в гората, изтляващ в мрака. Има вкус на гора и някак си, невъзможно, на вкъщи.“

Искам да отделя и няколко реда за Мрака, който приема образа на Люк – мъжът от мечтите на Ади. Той унищожава живота на Ади, дори открадва образа от мечтите ѝ, но въпреки това ѝ подарява най- съкровеното ѝ желание – свобода. Определено Люк се превърна в един от най- любимите ми литературни персонажи. Неговият персонаж бе многопластов, мрачен, потаен, притежаваше очарователна харизма, но до края на книгата си остана загадка обвита в мъгла. Искаше ми се да науча малко повече за него. Люк се смята за бог и като такъв смята, че не може да бъде победен или надхитрен. С интерес наблюдавах триста годишният танц между Ади и Люк през времето за надмощие – кой ще се предаде пръв. И двамата се оказаха силни противници. Люк през цялото време беше една загадъчна вихрушка от емоции – гняв, злорадство, егоизъм, гордост.В един момент мисля, че успя да преглътне някои свои чувства и да подобри връзката си с Ади.

„Ади се движи сред книгите, сякаш са ѝ приятели. И навярно са. Те съставляват част от историята ѝ, нещо, до което се е докосвала. С този писател съм се срещала, посочва, това е моя идея, чела съм първото издание на тази книга. Понякога Хенри зърва тъга, зърва копнеж, но те са ефимерни. Тя се усмихва и се впуска в нова история.“

Следващият персонаж за когото искам да ви разкажа е Хенри, който успява да запомни Ади след първата им среща. Неговата история се появява малко по- късно в книгата, но въпреки това също е изпълнена със загадки. Пренебрегван от собственото си семейство, а годеницата му го зарязва, Хенри отчаяно копнее някой да го харесва, такъв какъвто е. Но съдбата му е приготвила изненада… момиче, което ще промени живота му. Ади му показва, че живота не се състои единствено от черно-бели моменти, а от една пъстра гама от цветове – стига да можеш да я видиш. Хенри беше мил, тих, интелигентен и дискретен млад мъж, но сякаш прекалено раним. Не ми допадна, че твърде бързо се предаваше във всяка ситуация. Някак си не успя да ме впечатли. Предизвикваше интерес в мен, докато не научих загадката „защо може да запомни Ади“, оттам насетне ми беше все едно дали ще присъства в историята. Може би това го дължа на факта, че Люк беше твърде силен мъжки персонаж, който заемаше по- голямата и важна част от историята.

„Животът е кучка с извратено чувство за хумор.“

„Невидимият живот на Ади Лару“ е история за цената, която трябва да платим в името на свободата си; за волята да си създадеш място в света; да се изправиш и продължиш напред, когато е адски трудно; за непрестанната борба със самия себе си; за любовта, която си струва да изживееш; за това да бъдеш запомнен… просто запомнен от някого. Историята на Ади Лару е написана толкова красиво и емоционално, че ще я помните дълго, след като сте забравили самата Ади :).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s