„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“

(издателство „Хермес“, брой страници 224, цена 24, 95лв.)

istorii-za-momicheta-buntarki

„До всички момичета бунтарки по света:
мечтайте още по-смело,
целете се още по-високо,
борете се още по-устремено,
а когато се съмнявате, не забравяйте,
че сте прави“

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ разбива на пух и прах клишето, че всяко момиче се нуждае от своя принц на бял кон. Двете авторки на книгата Елена Фавили и Франческа Кавало се заемат със задачата да съберат по- разбираем и увлекателен начин сто вдъхновяващи истории на жени от миналото и настоящето. Историите са написани просто, кратко и ясно и даващи ни основната информация за всяка личност. А към всяка история има прекрасно нарисувани портрети, които са дело на 60 художнички от цял свят. Книгата е преведена на 35 език и се радва на огромен брой почитатели. Във времена, когато младите момичета имат крещяща нужда от модели на поведение, то тази книга е подходящият спътник  към изграждането на едни смели, силни и вдъхновяващи жени.

„Повечето от изключителните жени, представени в тази книга, никога не са получавали такова доверие. Без значение колко са били откритията им, колко дръзки са били приключенията им и колко необикновен е бил геният им, те били омаловажавани, забравяни, а в някои случаи – дори почти напълно заличени от историята.“

rebel-girlsПървата приказка е за Ада Лъвлейс, известна матиматичка, която е написала първата компютърна програма в историята. Текста е придружен с неин автопортрет и цитат. В следващите разкази научаваме интересните и вдъхновяващи истории на писателки, балерини, активистки, спортистки, пирати, императрици, художнички, политици, оперни певици, лекарки и още десетки други истории на смели жени, дръзнали да се противопоставят на своето време. Сто жени, които са решили сами да напишат историята на своя живот. Сто жени, които са оставили траен отпечатък върху световната история и са вдъхновили безброй други жени след тях. Със сигурност си заслужава да прочетете историите на лекарката Матилде Монтоя, състезателката от „Формула 1“ Лела Ломбарди, архитекта Заха Хадид, изследователката Рут Харкнес, рапърката Сонита Ализаде, активистката Роза Паркс. Ще научите детайли от живота на една от най- обичаните писателки на всички времена Астрид Линдгрен, сестрите Бронте, Джейн Остин, Вирджиния Улф, оперната прима Мария Калас, Джоан Джет, пилота Амелия Еърхарт, Мария Монтесори, вечната Коко Шанел, Екатерина Велика, Елизабет I, Клеопатра, Евита Перон, Хилъри Клинтън и Мишел Обама са само малка част от прекрасно подбраните вдъхновяващи жени. Историите са така написани, че хем научаваме най- важното за дадената личност, хем провокират интереса ни да се разровим за повече информация.

„Принцесите имат замъци, а бунтарките – всичко, което пожелаят!“

b206dd53a88a716d2a59fccbf51ad8c0_originalЧрез тази енциклопедия ставаме част от живота на десетки жени, които са живели в страшно трудни времена и независимо от тяхната възраст, религия, народност или цвят на кожата,тях ги свързва едно нещо – никога не са се предали пред трудностите, а са се борили със зъби и нокти за своите каузи и затова, което са искали да постигнат. Всяко едно момиче заслужава да повярва в себе си и да преследва своите цели, независимо, че понякога ще се препъва в камъчета, а друг път пред себе си ще има стени. Независимо колко време ще е необходимо, всяко момиче трябва да се покатери върху своята „стена“ и да изкрещи на целия свят „Аз успях“! Прекалено дълго време сме слушали захаросани и закостенели приказки. Историите на тези сто реално съществуващи жени са най- хубавите приказки, които може да четем на нашите деца.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ е съкровищница събрала в себе си историите на сто смели, вдъхновяващи и велики жени. Историите освен, че ще ви подтикнат да повярвате малко повече в себе си, чрез тях ще научите и за постижения, променили света към по- добро. А в кратките и интересни истории е събрано най- важното от живота на всяка жена и нейното най- голямо постижение. Тази книга е подходящият спътник  към изграждането на едни смели, силни, вдъхновяващи и уверени в себе си жени.

IMG_20171208_093450_016

Едно мнение за “„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“

Вашият коментар