„Коледа завинаги“ – Карън Шейлър

(издателство „Сиела“, брой страници 432, цена 17,90лв.)

От няколко години си изградих традиция покрай коледните празници да чета по няколко коледни книги, с които още повече да почуствам цялото вълшебство на Коледа. Една от книгите, с които избрах да прекарам изминалата Коледа беше „Коледа завинаги“ от Карън Шейлър, с чието творчество се запознах за пръв път. Към подобен тип книги нямам кой знае какви завишени очаквания – просто искам да си прекарам няколко приятни часа изпълнени с коледно настроение.  Като човек, който обожава коледните празници и всички приготовления свързани с тях, бях изключително щастлива, че в тази книга е събрано цялото вълшебство и целият уют, който се излъчва от коледните празници. Дори само, като чуеш заглавието и ти става едно приятно и топло на душата. Макар ѝ да не е литературен шедьовър, в книгата има толкова много топлота, нежност, уют и коледен дух, че е неминуемо да не я харесате. Стилът на Карън Шейлър е непретенциозен, но въпреки това умее да те предразположи към историята. Хареса ми, че е представила своите герои, като най- обикновени хора със своите проблеми, недостатъци и чувства. 

Райли Рейнолдс е популярна авторка на хитови любовни романи, чиято последна книга за съжаление се е оказала пълен провал, а издателят ѝ заплашва да прекрати договора ѝ. В последен опит да спаси кариерата си, за която е жертвала толкова много, Райли трябва да направи немислимото – да напише първата си романтична коледна история. Но има един проблем! Райли не вярва в коледната магия. Като дете младата жена е загубила баща си в навечерието на празника и вълшебството на този ден завинаги помръква за нея. За да популяризира предстоящата коледна книга екипът ѝ решава, че Райли трябва да организира коледен лагер за най-запалените си читатели в романтична семейна хижа в близост до Коледното езеро – място, където празничният дух е толкова силен, че магията се усеща във въздуха.

Но трудностите за Райли тепърва предстоят, защото по време на едно супер неловко рекламно интервю тя смело заявява, че книги са вдъхновени от една-единствена голяма любов. Тя не подозира, че трима от бившите й приятели ще гледат интервюто и всеки от тях ще реши, че тя говори за него. И тримата се записват за лагера, твърдо решени да спечелят сърцето й. Отново. Докато планира най-вълшебния уикенд и се бори да спаси кариерата си, Райли ще трябва не само да отиде на трите най-романтични коледни срещи на света, но и да се справи с емоциите, които арогантният собственик на хижата събужда у нея. И може би да се помири с Коледа и да изживее истинска, вълшебна коледна любовна история.

Авторката с лекота ни пренася в очарователната местност Кристмас Лейк със своите заснежени улици, празнична атмосфера, зашеметяващо красивите си природни пейзажи и малката сплотена общност, която веднага успя да ме очарова. Персонажите са изградени толкова реалистично и простичко, че неусетно искаш да се запознаеш с всеки от тях и да си побъбрите поне за малко. От самото начало харесах Райли и през цялото време стисках палци да успее да се измъкне от цялата ситуация по най- добрият начин. Макар в самото начало всичко да изглеждаше безнадежно, тя все пак не се отказа и с готовност реши да приеме предизвикателството с коледният лагер. Друго, което ми допадна, че до край отстояваше позицията си и не се даваше лесно на арогантната си агентка и нахалният си пиар. С приготовленията за коледният лагер – от украсата, занимателните задачи до вкусната коледна храна – с всеки малък детайл от това Райли успя да преоткрие Коледа, да превъзмогне детската си травма и в крайна сметка да открие истинския смисъл на празника.

Едно от нещата, които успяха да ме очароват в книгата беше историята за ангелите свързани с Кристмас Лейк, която наистина ме трогна. Няма да я преразкажа, защото искам вие самите да се докоснете до нея. Друга история, която също ме трогна ме свързана с елхата по средата на Коледното езеро, която винаги светеше с коледните си лампички.

Хареса ми, че накрая Райли прояви огромна смелост, като призна абсолютно всичко на читателите си, като по този начин показа своята доброта и искреност. Показа, че повече цени хората и приятните спомени, които създаде с тях, отколкото да напише една книга, която щеше да бъде изградена на лъжи. Друг детайл, който ми допадна в историята и, който чудесно показа на добрият и мил характер на Райли, бяха трите срещи с бившите ѝ гаджета. Оказа се, че всеки един от тях е допринесъл в една или друга степен на даден етап в живота ѝ, за да я превърне в личността, която беше в настоящето. Историята ми беше много приятна за четене – малкото уютно градче, в което се развиваше действието; очарователните персонажи; любовните трепети между Райли и Люк; невероятната коледна атмосфера пресъздадена до най- малкия детайл – ето заради това си струва да прочетете „ Коледа завинаги“.

„Коледа завинаги“ е сладка, забавна коледна история, които със сигурност ще се хареса на всеки почитател на коледните филми на Hallmark. Не случайно споменавам това, защото самата авторка пише сценарии за филми. Коледната атмосфера, която струи от всяка страница на книгата и посланията, които отправя авторката към нас читателите са достатъчен повод да се потопим в малкото зимно приключение на Райли. „Коледа завинаги“ е една от онези книги, които те притеглят в своята топла прегръдка и единственото нещо, което искаш да направиш е да се сгушиш под топлото одеяло и да забравиш за света навън. Въпреки, че вече коледните празници са зад гърба ни, това по никакъв начин не ви пречи да си пригответе си голяма чаша горещ шоколад, завийте се с топло одеяло, изключете си телефона и поемете на едно невероятно коледно приключение с привкус на романтика.

Вашият коментар